Disse kjemper om flyplass-milliarden til Avinor - mediegigant snuser på kontrakten

Kampanje kan også avsløre at flyplasseieren på et tidspunkt vurderte å ta reklamesalget selv.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det store summer i spill når Avinor lyser ut sin nye reklamekontrakt med en anslått verdi på opp mot en milliard kroner litt avhengig av hvor mange år man legger til grunn for avtalen, men spørsmålet er om det er nok til å lokke flere aktører på banen. Etter det Kampanje kjenner til har Avinor vært og ute og fisket etter større aktører som ikke er de tradisjonelle utendørsselsapene JCDecaux og Clear Channel.

-  Vi ønsker en partner som skal være med på å løfte dette som business case og ikke bare på reklamesalg. Vi må ha en partner som kan jobbe med hele markedsplassen vår, sa konserndirektør med ansvar for de kommersielle inntektene i Avinor, Joachim Lupnaav Johnsen, til Kampanje.

Kampanje er også kjent med at særlig Schibsted er en av de aktørene Avinor ønsker seg og samtaler mellom partene skal ha funnet sted.

- Vi har sett på dette og har hatt fine samtaler med Avinor, sier konserndirektør for salg og annonser i Schibsted, Per Håkon Fasting, til Kampanje.

- Kan det bli aktuelt å legge inn et anbud?

- Vi vil til enhver tid vurdere et partnerskap og et felles verdiforslag til det beste for annonsørene. Men å ta kontrakten alene er neppe aktuelt i dag, sier han.

TV 2 ønsker ikke å kommentere om de kan være en aktuell partner for Avinor med tanke på ta seg av reklamesalget på landets flyplasser. 

Les også: Frister med reklamekontrakt til én milliard kroner: - Vi er ikke en utendørskanal 

Må forsvare kontrakten

I dag er det utendørsselskapet Clear Channel som sitter med kontrakten som i markedet anses som en av de fire store kontraktene og det ville overraske stort om ikke Clear Channel blir en av søkerne. 

- Vi har hatt reklamerettighetene på Oslo Lufthavn siden 2002, og nåværende kontrakt med Avinor inngikk vi i 2017, som innebærer reklamerettighetene til de seks største flyplassene i landet, sier Dennis Højland Nyegaard, administrerende direktør i Clear Channel til Kampanje.

Det norske markedet for utendørsreklame er i dag på rundt 600 millioner kroner og der Clear Channel og JCDecaucx kniver om å være den største av de to. I dag sitter JCDecaux med den store Oslo Sporveier-kontrakten og Bane Nor, mens Clear Channel har kjøpesenterne til Olav Thon og altså må forsvare Avinor-kontrakten.  

-  Vi ser på de nye rammene som de signaliserer som en spennende mulighet. Vi er svært positive til Avinors ambisjoner, for de harmonerer godt med vår unike kompetanse og ambisjon om å fortsette å optimalisere fremtidens flyplassarena, Vi har heller aldri behandlet arenaen som en ren utendørsarena, og er helt enig med Avinor om at det er en unik arena som må selges på en annen måte enn tradisjonelt utendørs, sier Clear Channel-sjefen.

- Leverer dere inn et tilbud?

- Vi ønsker ikke å kommentere hvorvidt vi kommer til å levere inn et tilbud, men vi ser frem til å lese og vurdere Avinors anbud, sier han.

Kan by Clear Channel på konkurranse

Hos erkerivalen JCDecaux sier markedsdirektør Jo-Øystein Slinde at det franskeide utendørsselskapet der han jobber, er tungt inne på flere av verdens flyplasser allerede. 

- JCDecaux opererer i dag reklameavtaler på mer enn 150 flyplasser i 38 land og med til sammen 1,9 milliarder årlige reisende. Dette gjør oss til den overlegent største aktøren på dette markedet. Vi vurderer selvfølgelig å stille opp gitt at premissene og forutsetningene er gode for å utvikle denne avtalen videre, sier han.

- Hva tenker du om at Avinor ikke kaller det en ren utendørskontrakt?

- I tillegg til flyplasser opererer JCDecaux en rekke andre utendørsarenaer, og vi er følgelig veldig godt trent i å jobbe med å skape effektive synergier mellom besøkende/reisende, det digitale og det analoge. Til syvende og sist er det snakk om å bidra til gode opplevelser for publikum og en så effektiv kommunikasjon med de reisende, på vegne av betalende annonsører, som mulig, sier han.

Da Oslo Sporveier lyste ut sin store reklamekontrakt i fjor, trakk den litt mindre utendørsaktøren Ocean Outdoor seg fra konkurransen. Men toppsjef Thomas Haave utelukker ikke at selskapet vil stå løpet ut i kampen om flyplasskontrakten. 

 - Ocean Outdoor kommer alltid til å være interesert I offentlige anbud I utendørs sektoren, Ocean Outdoor har kommet for å bli I Norge.  Avinor er definitivt noe vi vil vurdere nærmere. Først og fremst må anbudet komme ut og dermed må vi vurdere om dette er noe som passer inn I vår filosofi. Det er dessverre lite vi får sagt før vi vet mer detaljer, men interessen er der alltid, sier administrerende direktør i Ocean Outdoor, Thomas Haave. 

Les også: Ocean Outdoor dropper kamp om Norges største utendørskontrakt: - Favoriserer aktører som kan ta alt

Vil ha det beste:

Iskra Skram, Joachim Lupnaav Johnsen og Jørn Korbi er klare til å gå ut på markedet med en ny og utvidet reklamekontrakt. - Vi utfordrer markedet til å komme med ikoniske og state of the art-løsninger, sier Korbi. Foto: Knut Kristian Hauger.

Vurderte å ta reklamesalget selv

Det å kunne tilby reklameflater også på andre flyplasser kan være en fordel slik Kampanje forstår saken og her kan et felles nordisk fotavtrykk være et godt argument med tanke på å dra inne de store annonsørene. Fra før av har Clear Channel Kastrup og Helsinki. I Sverige derimot har man bestemt seg for å selge reklame selv.  

Til  Kampanje sier digitalsjef Jørn Korbi at det også var aktuelt på ett tidspunkt.

- Før jul vurderte vi mange ulike forretningsmodeller. Blant annet også Swedavia-modellen, men landet på at å jobbe i partnerskap med de flinkeste i klassen er best for Avinor, sier Korbi.

Disse kjemper om flyplass-milliarden til Avinor - mediegigant snuser på kontrakten