Pol henter gullgrossister fra Nord DDB: - Vi har lett på øverste hylle

Kreatørene Zakarias Nadir og Glenn Haugen er klar for å levere effektiv og prisvinnende reklame for Pol.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Pol har hentet gullteamet Zakarias Nadir og Glenn Haugen fra Nord DDB. De går inn som senior kreatører og har allerede hatt sine første arbeidsdager i Kristian Augusts gate i Oslo.

Pol-sjef Therese Becke forteller at rekrutteringen er et resultat av en svært målrettet hodejakt.

- Vi har lett på øverste hylle og sett etter de vi mener matcher oss best med tanke på ambisjoner, kompetanse og erfaring, og selvfølgelig personlighet, som er kjempeviktig, sier hun.

- Når man er interessert i kreativitet så følger man alltid med på hva som skjer og hvem som lager de fineste jobbene. I det øyeblikket man kjenner at man må ha nye folk, så vet man hvem man vil snakke med og så ringer man de først. Og så vi ringte vi dere først, sier Janne Brenda Lysø med henvisning til sine nye kollegaer. Sammen med Thorbjørn Ruud utgjør hun den kreative ledelsen i Pol.

- Det var en veldig hyggelig telefon å få, sier Zakarias Nadir.

- Dette er et byrå som vi har sett opp mot og hatt stor respekt for helt siden vi studerte, så da den telefonen kom, var det veldig, veldig kult.

- Det var egentlig overraskende at den kom i disse tider. Det er vanskelige tider i bransjen og det er ikke så mange som flytter på seg, legger Glenn Haugen til.

- Ingenting er så deilig som å få nye folk inn

Makkerne har jobbet sammen i flere år, både i byråer som Tante Randi og - de to siste årene - i Nord DDB. Her har de blant annet jobbet med kunder som McDonald’s og Ice.

- Vi har fått gjort mye i Nord DDB og ble kastet rett ut i det med Ice. Det var kult å få være med på spennende kunder og spennende problemstillinger, men da det dukket opp en ny mulighet med enda større problemstillinger og kunder, så ble det veldig interessant, sier Haugen.

For gjengen i Pol, er Nadir og Haugen en kjærkommen signering.

- Det er altså ingenting som er så deilig som å få nye folk inn, for du blir jo en bedre versjon av deg selv også. Den «boosten» er kjempeviktig, sier Lysø.

Denne effekten går begge veier, forteller Nadir.

- Det har vært veldig flinke folk alle stedene hvor vi har jobbet, men når du kommer inn her og møter alle de du har fulgt fra sidelinjen, så får man veldig lyst til å prestere og gjøre noe bra. Det er en veldig hyggelig gjeng og superflinke folk, rett og slett.

Makkere:

Zakarias Nadir og Glenn Haugen er utdannet på Høyskolen Kristiania og har jobbet sammen i Llowbank, Tante Randi og Nord DDB. Foto: Dag Robert Jerijervi

- Detter kundene man drømmer om å jobbe med

Pol ble etablert som et datterbyrå i Try-konsernet i 2013 og jobber med store kunder som Posten, Bring, Telenor og Tine. De står bak flere av landets mest sette og beste likte reklamekampanjer, som Norsk Tippings filmer med Lotto-millionærens hund Otto, Telenor-filmene med Anfinn og Arnhild, og Postens reklamefilm «When Harry met Santa».

Det er ikke klart hvilke kunder Nadir og Haugen skal jobbe med.

- Det er ikke helt bestemt enda, men vi har flere lange kundeforhold her i Pol hvor det er veldig nyttig å få inn nye, friske tanker, sier Becke.

- Er det litt ærefrykt når man skal jobbe med flere av markedets sterkeste merkevarer?

- Noen ganger kan man tenke det, men så møter man kundene og så er de helt like som alle andre, på en måte. Det er tre stykker som sitter og koser seg, drikker kaffe og skravler. Det er egentlig liten forskjell på de ulike markedsavdelingene, men behovet deres er jo større, sier Haugen.

I Nord DDB har kreatørene jobbet mye med utfordrere. I Pol består kundebasen i stor grad av markedsledere.

- Veldig ofte når man jobber med utfordrere, så handler det om å bygge en personlighet. Veldig mange av våre kunder har allerede en personlighet. For oss som kreatører så handler det om å lage kommunikasjon som passer personligheten og som samtidig overrasker, sier Lysø.

- Dette er de kundene man drømmer om å få muligheten til å jobbe med. Det er bare en ekstra motivasjon for oss, legger Nadir til.

Han tror ikke størrelsen på kundene vil legge bånd på kreativiteten.

- Jeg synes det er betegnende for Pol og historikken til byrået at man har hatt store kunder med store behov og ambisjoner, men det har alltid vært spennende kreativitet og en nerve som ligger i bunnen, som mange som har store kunder mister litt etter hvert.

Vil ha revansje i Gullblyanten

Pol etablerte seg umiddelbart som et av landets mest toneangivende byråer etter lanseringen for ti år siden. I 2022 nådde kreativiteten en ny bølgetopp – i hvert fall målt i priser – med Grand Prix i Gullblyanten og gull i Cannes Lions for Postens skeive nisseromanse. De to siste årene har prisfangsten vært magrere, og spesielt i Gullblyanten, som regnes som den gjeveste norske prisutdelingen for kreatører, har det vært stang ut med til sammen én bronse og to diplomer fra de to siste utdelingene.

Pol-ledelsen legger ikke skjul på at de har høyere ambisjoner.

- Vi har to knapper for alle kunder - det skal funke og det skal vinne priser - og begge knapper skal være på maks, sier Lysø.

Hun er helt sikker på at i hvert fall den første knappen har vært påslått, men erkjenner at prisfangsten ikke har stått til forventningene de siste årene.

Dette går i rykk og napp for alle byråer, påpeker Ruud.

- I fjor fylte vi ti år og på de ti årene har vi vunnet tre Grand Prix i Gullblyanten og vært mestvinnende tre ganger, så det varierer veldig. Nå har det vært noen turbulente år hvor det har vært stang ut på noen utdelinger, men det går i bølger, sier han.

- Det viktigste for oss er å levere effekt for kundene våre på de oppgavene vi får, men vi skal selvfølgelig også høste priser for det, sier Becke.

- Hvorfor er det selvfølgelig?

- Skal du tiltrekke deg flinke folk, så må du også kunne bevise det på et vis. Det er en grunn til at alle bransjer har en pris. Enten du er pølsemaker eller driver reisebyrå. Det handler om å ha noe å strekke seg etter, for da blir du også god i jobben din, sier Lysø.

Haugen og Nadir har på sin side hentet gull i Gullblyanten de tre siste årene, og de har ingen planer om å stoppe der.

- Pol skal være der oppe, og de har alle forutsetninger til å være der oppe. Det tror jeg alle er enig i. Det gjør det bare mer spennende å få være med på den reisen, sier Haugen.

Har gått inn i fristilte roller

Samtidig som Nadir og Haugen er på plass i byrået, har de kreative lederne Janne Brenda Lysø og Thorbjørn Ruud gått inn i mer fristilte roller som kreatører. Ruud, som tidligere har jobbet i team med Robert Radoli, har derfor ikke fått seg en ny fast makker etter at Radoli forlot byrået rundt nyttår.

- Jeg har jobbet 25 år som kreatør og ønsket å fristille rollen min og få endringer i hverdagen, sier Ruud.

Også Lysø har jobbet i ulike konstellasjoner i Pol den siste tiden.

- Jeg har hele tiden jobbet operativt som kreativ leder i Pol, men det å være 100 prosent kreatør og 100 prosent kreativ leder er vanskelig. Det er ganske deilig å muligheten til å jobbe litt på kryss og tvers, og så får vi se om det blir mer faste konstellasjoner etter hvert, sier Lysø.

- Dette har skjedd parallelt med at vi har hatt behov for mer kapasitet i kreativ ledelse, fordi vi alltid skal sørge for at vi er best mulig rigget for å løse oppgavene og være den beste partneren for kundene våre, legger Becke til.

Pol henter gullgrossister fra Nord DDB: - Vi har lett på øverste hylle