TV 2 Play tar kraftig innpå Netflix: - Har rigget oss for et industrielt skifte

TV 2 Play kan passere Netflix i daglig bruk i løpet av året.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Dersom prognosen til forskningsdirektør Knut Arne Futsæter i Kantar slår til, kan TV 2 passere Netflix i daglig bruk allerede i løpet av året. Da står vi i så fall overfor et vannskille i det norske strømmemarkedet.

- Dette er spesielt merkbart gitt at Netflix har innehatt en dominerende posisjon i det norske markedet siden etableringen i 2012, skriver Futsæter i sin analyse av utviklingen.

Kantars undersøkelser viser nemlig at TV 2 Play fortsetter sin eventyrlige vekst her hjemme, mens Netflix opplever en nedgang.

Når det kommer til daglig bruk er avstanden magre to prosentpoeng i Netflix’ favør. 25 prosent oppgir at de bruker Netflix daglig og hele 23 prosent at de bruker TV 2 Play like ofte.

Netflix har fortsatt overtaket på Strømmetoppen med en dekning på 59 prosent i første kvartal. Det vil si at nesten seks av ti husstander har tilgang til den amerikanske strømmekjempen. Men avstanden ned til TV 2 Play krymper også her, og nå har halvparten av norske husstander tilgang til TV 2s strømmetjeneste.

Det betyr at det bare er ni prosentpoeng som skiller dem i denne undersøkelsen, mot hele 15 prosentpoeng for ett år siden.

TV 2 har altså gjort et kjempebyks på målingen som kartlegger hvor mange husstander som har tilgang til de ulike strømmetjenestene. Det skjer blant annet som et resultat av nye distribusjonsavtaler, der TV 2 Play har blitt inkludert i grunnpakkene til de store TV-distributørene.

Les også: Amazon vokser kraftig på det norske strømmemarkedet: - Dette er big buisiness

Tydelig trend:

TV 2 Play er i ferd med å bli landets mest brukte strømmetjeneste, i hvert fall målt i daglig bruk. Kilde: Kantar Media

- Lever ikke av å være større enn Netflix

Programredaktør Trygve Rønningen i TV 2 konstaterer at de har hatt en god vår med programmer som «Spillet», «Kompani Lauritzen» og «The Voice» på lufta.

- Det har sikkert vært med på å bidra til dette, sier han.

Han understreker at suksessen til TV 2 handler om hvor mange som ser TV-programmene deres. 

- Jo flere som ser, jo bedre er det for prosjektet, og da er det et poeng i seg selv at mange er ofte innom.

- Hva ville det betydd å gå forbi Netflix?

- Det er bra for selvtilliten vår, men vi lever ikke av å være større enn Netflix. Vi lever av at mange ser oss mye. Det er det som er viktig når vi teller opp ved dagens slutt.

Rønningen tror ikke det er ett enkelt program som er forklaringen på veksten.

- Vi har rigget TV 2 Play for et industrielt skifte, sånn at folk som bruker mindre lineær-TV har et sted å gå. Vi lykkes bra med det akkurat nå og det handler om å ha en sterk innholdsmeny på nyheter, sport og underholdning. 

- En kamp vi trives i

Bak Netflix og TV 2 Play finner vi HBO Max, Viaplay og Disney+, som har en dekning på henholdsvis 40, 37 og 36 prosent. 

Konkurransen er knallhard, mener Trygve Rønningen.

- Vi opplever tøff konkurranse, ikke minst fra internasjonale aktører med kjempelommebøker. Dette er en kamp vi må stå i hele tiden og som vi trives i.

Det betyr at strømmetjenesten ikke kan ta sommerferie og fylle opp sendeskjemaet med repriser, slik lineær-TV-kanalene har hatt for vane med å gjøre.

- Nei, det er en stor forskjell på strømme-TV og gammeldags lineær-TV. På strømme-TV er det ingen ferie og fri, tvert imot er ofte ferier og høytider høysesong for TV-seing. TV 2 Play er en 365 dagers maskin.

Kjempebyks:

TV 2 Play har gjort et realt byks på Strømmetoppen på ett år. Nå har halvparten av norske husholdninger tilgang til TV 2s strømmetjeneste. Foto: Kantar Media

TV 2 Play tar kraftig innpå Netflix: - Har rigget oss for et industrielt skifte