Viaplay-topp om Champions League-salget: - Godt gjort av TV 2

Konkurrenten Viaplay er rause nok til å gratulere rivalens rettighetskjøp.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Onsdag kveld rett før kampstart i de første kvartfinalene av den gjeve Champions League-turneringen, kunne TV 2-sjef Olav T. Sandnes dukke opp i sendingen. Der kunne TV 2-sjefen slippe nyheten om at TV 2 har sikret seg rettighetene for tre nye år.

TV 2 har hatt eksklusive rettigheter til å vise Champions League siden 2021. Den nye avtalen gjelder fra kommende sesong og varer frem til sommeren 2027 og ifølge TV 2-sjefen har det pågått en hard kamp om rettighetene.

- Vi sikret oss disse rettighetene tross sterk konkurranse fra andre aktører. Hva dette koster kan vi ikke kommentere, utover at slike rettigheter ikke selges på billigsalg, sa Olav T. Sandnes torsdag.

- Hvorfor er Champions League så viktig for TV 2?

- Det er en rettighet som gir oss muligheten til å vise det aller beste av klubbfotball i verden og sammen med norsk fotball er det en god kombinasjon. For oss i TV 2 er det også en rettighet vi over flere år har satt pris på og nå ser vi frem til å videreutvikle denne rettigheten med det nye formatet og den nye strukturen i denne turneringen, sier Sandnes.

- Har du vært usikker på at en ny avtale skulle gå i boks?

- Ja, og sånn er det med sportsrettigheter. Det er som regel mange om beinet når en slik rettighet kommer for salg og jeg har alltid vært tydelig på at rettigheter er noe du har til leie og til odel og eie, sier Sandnes.

- Sitter du med et inntrykk av at det var flere som kjempet?

- Ja, det er det naturlig å anta. Når slike attraktive rettigheter selges så er det også høy interesse i markedet og gjerne fra flere ulike aktører. 

Les også: TV 2 møter Viaplay og Schibsted i milliardkamp om Champions League-rettigheter

- Gratulerer til TV 2:

Viaplays sportssjef pekes på som mulig kjøper av deler av UEFAs rettighetspakke i Norden. Men i Norge var det TV 2 som tok den gjeveste Champions League-turneringen. - Gratulerer til TV 2, sier Peter Nørrelund. Foto: Øyvind Hofsrud.

- En rettighet vi ønsker

I den neste avtaleperioden utvides antall lag til 36 slik at det blir flere lag, flere kamper og et mye større gruppespill. Likevel tyder mye på at UEFA har hatt en tøffere jobb med rettighetssalget denne gangen, noe Kampanje tidligere har omtalt.

Nyheten om salget kommer nesten fire måneder på overtid og aldri før har en avtale kommet på plass så tett opp mot sesongstart.

- Hvorfor har dette tatt så lang tid?

- Det må du nesten spørre de som selger rettighetene om. Vi er kun en budgiver og kjenner derfor ikke hele bildet. Men for vår del så har vi vært tydelige på at dette er en rettighet vi ønsker å videreutvikle videre også er vi veldige glade for at vi har kommet til enighet med rettighetseierne om at Champions League er det TV 2 som skal videreformidle fremover, sier Sandnes til Kampanje.

Les mer: Sliter med Champions League-salget: - Får ikke den ønskede prisen

 

Sikrer seg toppfotball:

TV 2-sjef Olav Sandnes klarte å forsvare rettighetene i en budkamp med flere av konkurrentene på det norske og nordiske TV-markedet. Foto: Eivor Eriksen.

- Godt jobbet TV 2

Dermed var det til slutt TV 2 som forsvarte rettighetene på det norske markedet. Det til tross for at Viaplay allerede før jul i fjor var på ballen. På Kampanjes «Media Business»-konferanse kunne Viaplays sportssjef Petter Nørrelund mer enn antyde at Viaplay ville gi TV 2 kamp om de norske rettighetene.

- Vi er i gang med en prosess nå som jeg selvfølgelig ikke kan si noe om, sa Nørrelund fra scenen den gang.

- Hva sier Viaplay til at TV 2 sikret seg rettighetene i Norge?

- Gratulerer til TV 2. Det er godt gjort, sier Nørrelund til Kampanje.

Det er fortsatt ikke kjent hvem som har kjøpt rettighetene til de to andre turneringene, Europe League og Conferance League, som også er forsøkt solgt på det norske markedet. Potensielle kjøpere av disse rettighetene kan være Warner Bros. Discovery, Schibsted eller Viaplay, som viser disse turneringene i dag. Også Amazon har begynt å yppe seg på det nordiske TV-markedet med sport.

Kilder Kampanje har vært i kontakt med peker på Viaplay som den mest nærliggende kjøperen av disse rettighetene som den hardt pressede tjenesten sitter med i dag.

- Ingen kommentar, sier Nørrelund.

Fortsatt stive priser

Når antall kamper i turneringen øker fra 125 til 189 er det også grunn til å tro at UEFA og deres agentselskap Team Marketing forsøker å presse prisene ytterligere opp.  Sist gang disse rettighetene gikk under hammeren skal det kostet opp 200 millioner euro i året i Norden for rettighetene. For en treårig avtale snakker en da verdier for seks-syv milliarder kroner. '

Det er et godt stykke under nivåene til Premier League-nivåene og mer på nivå med rettighetsprisen til de nasjonale ligaene. TV 2-sjef Olav Sandnes ønsker ikke å si noe om hvor dyrt kjøpet av Champions Leauge, men etter det Kampanje kjenner til er det ingen grunn til å tro at det ble særlig billigere for TV 2 denne gangen. 

- Hva med prisen denne gangen, ble det som alltid enda dyrere? 

- Pris kommenterer vi som regel ikke og det gjør vi heller ikke nå.

- Dere satte opp prisen på det dyreste abonnementsproduktet tidligere i år. Må kundene nå forberede seg på nye prisøkninger på TV 2 Play?

- Det er ikke i forbindelse med kjøp av rettigheter vi gjør prisjusteringer og det kommer ikke noen nye prisøkninger som en direkte konsekvens av dette nå, sier TV 2-sjefen.

Viaplay-topp om Champions League-salget: - Godt gjort av TV 2