PR-profiler om Sandberg: - Hans statsrådsliv henger i en tynn tråd

- Saken ligger nå hos Siv Jensen og hennes sjef Erna Solberg, sier Hans Geelmuyden.

Publisert / Oppdater

Sara Viken Løvhaug, Tobias Fredø og Erlend Fossbakken

Fiskeriminister Per Sandberg kom mandag hjem til mediestorm i Norge etter en kontroversiell feriereise til Iran med kjæresten, iranskfødte Bahareh Letnes. Verken Statsministerens Kontor (SMK) eller Nærings- og fiskeridepartementet var kjent med at Sandberg hadde forandret ferieplaner og lagt turen til Iran, et land som jevnlig kritiserers for massive brudd på menneskerettigheter og for å finansiere terror. 

- Fiskeriministeren har ikke vært i Iran. Frps første nestleder har ikke vært i Iran. Det er Per Sandberg som har vært på en ren feriereise i Iran. Det tok jeg ad hoq, sa han til NRKs Dagsnytt Atten. mandag.

Utover i uken vanket det enda mer ramsalt kritikk fra partifeller, opposisjon, kommentatorer og sikkerhetseksperter. Onsdag sa statsminister Erna Solberg (H) at fiskeriministeren brøt regelverket, og at han hadde forstått at det hadde vært et brudd. Og Sandberg erkjente etter hvert feil:

- Jeg innrømmer selvfølgelig at jeg har gjort feil. Jeg burde varslet om reisen i forkant, og jeg skulle ikke tatt med jobbtelefonen til Iran. Det er alltid viktig å følge veiledende sikkerhetsrutiner, og jeg opererte ikke i tråd med rutinene. Dette har jeg tatt lærdom av, skrev Per Sandberg i en epost til Dagbladet torsdag.

Fredag ettermiddag er det blitt kjent at Per Sandberg også hadde med seg – og brukte – jobbtelefonen på en reise til Kina sist i mai i år.

- Ja, det var nok en feil, skriver Sandberg i en SMS til  Dagens Næringsliv.

Gir Sandberg tåkeprat-pris:

- Jeg kan avsløre at Per Sandberg vil motta GKs ”tåkeprat”-pris for juli på mandag. Det betyr at vi synes både håndteringen, kommunikasjon og reisen i seg selv er amatørmessig, sier Hans Geelmuyden.

- Sammenfall mellom håndteringen av Listhaug og Sandberg

PR-nestor Hans Geelmuyden i PR-byrået Geelmuyden Kiese har fulgt med på Sandbergs utspill de siste dagene. 

- Jeg kan avsløre at Per Sandberg vil motta GKs ”tåkeprat”-pris for juli på mandag. Det betyr at vi synes både håndteringen, kommunikasjon og reisen i seg selv er amatørmessig. Det er åpenbart at han er så forelsket at han ikke tenker klart. At en regjeringstelefon kan være hacket, gjør denne saken svært alvorlig

- Hva tenker du kommunikasjonsfaglig om Sandbergs håndtering av saken? 

- Måten han bagatelliserte dette på de første dagene, synes jeg var smakløs. Han undervurderte sitt publikum. Det er ikke mulig å si at det var privatpersonen som dro på reise, og at fiskeriministeren satt igjen hjemme. Når man har et så høyt tillitsverv, så har man det hele tiden. Det er faktisk elementær ministerlærdom. Dette vet Sandberg. 

- Hva bør han gjøre de neste dagene? 

- Saken ligger nå hos Siv Jensen og hennes sjef Erna Solberg. Solberg har sagt at hun har tillit til han, men statsråder som tabber seg ut sitter utrygt. Det er ikke mange månedene siden Listhaug måtte gå. Det er klart at Sandberg er en sterk person i partiet, men det var Listhaug også. Hva som skjer med statsråden vil kanskje avhenge av hva man finner på mobilen som nå undersøkes. 

- Tror du han har tapt på dette, eller treffer han målgruppen sin likevel ved å være seg selv? 

- Frp er ikke en gjeng bygdeoriginaler. Journalister har en tendens til å undervurdere Frp. Partiet er sammensatt med kompetente velgere og ditto politikere. De skjønner alvoret i denne saken like godt som deg og meg. Man må ikke undervurdere Frp. Vi snakker tross alt om landets tredje største parti. 

- Hvordan bedømmer du kommunikasjonen fra statsministeren på dette, hun har vært ganske passiv? 

- Hun liker selvfølgelig dette veldig dårlig. Regjeringen jo en koalisjon. Jeg synes også jeg ser noen sammenfall mellom håndteringen av Listhaug og Sandberg. Hun forsøker å dempe ballen på brystet, og lar prosessen løpe, så beslutter hun når tiden er riktig, og det kan godt være den riktige måten å gjøre det på. Hun får ingen bonus for å beslutte tidlig. Tidspunktet for en beslutning er rett og slett ikke nå. 

- Tror du dette kan ende med at Sandberg må gå av?

- Jeg tenker at hans statsrådsliv henger i en tynn tråd.

Les også: Sandbergs omstridte Iran-reise skygget for Erna Solbergs PR-stunt

Lite lurt:

- Kommunikasjonsfaglig sett er det lite lurt å være såpass kompromissløs når det ender med at du må trekke alt du har sagt tilbake. Sandberg gikk rett fra flyet til Dagsnytt 18 og fyrte løs, men så fikk vi en halv uke med tilbaketog etter det, sier Ketil Raknes.

- Det ødelegger for Frps fanesak

Høyskolelektor ved Høyskolen Kristiania og tidligere SV-statssekretær Ketil Raknes mener Per Sandbergs motangrep ved hjemkomsten mandag slo feil.

- Kommunikasjonsfaglig sett er det lite lurt å være såpass kompromissløs når det ender med at du må trekke alt du har sagt tilbake. Sandberg gikk rett fra flyet til Dagsnytt 18 og fyrte løs, men så fikk vi en halv uke med tilbaketog etter det. Det er klart at slikt svekker troverdigheten hans veldig, og at det var først når PST hentet telefonen at det begynte å demre for han at dette kanskje ikke ser så bra ut, sier Raknes til Kampanje.

Han fortsetter:

- Jeg har vært i regjering selv, og at man ikke kan ta med jobbtelefon på privat reise er ”basic knowledge”. PST briefer alle i regjeringen jevnlig, og hvis du som statsråd ikke har fått med deg dette, så kan man jo spørre seg selv hva ellers han ikke har fått med seg. 

Sandbergs Iran-ferie skaper problemer for Frp, mener Raknes.

- Også politisk er dette en ufattelig kjip sak. Flyktning- og innvandringspolitikk er det området Frp har høyest troverdighet på, og da passer det dårlig at han forelsker seg i en 29 år gammel tidligere asylsøkende iransk dame, og drar på ferie til Iran. Det ødelegger for Frps fanesak, og gir de andre partiene noen gode argumenter som de kan bruke mot ham i kommende debatter.

- Hva bør han gjøre de neste dagene? 

- Nei, nå er det bare å gjemme seg. Problemet er imidlertid at det har utløst en interesse hos journalister som nå vil bruke tiden på å følge Iran-sporet på andre måter – for eksempel ved å undersøke hans tidligere politiske relasjoner til Iran. Det gjør at det blir vanskelig for han å bli kvitt saken med det største. Det er stor interesse for å forfølge han, så han får bare håpe på at han ikke har gjort noe enda dummere – for det vil i så fall komme frem nå.

- Tror du han bare har tapt på dette, eller treffer han målgruppen sin ved å være frittalende?

- Nei, det tror jeg ikke. Hvis det bare handlet om at han ble kritisert av den politiske eliten for å ha handlet ukorrekt hadde det vært én ting, men problemet er at hans egne kollegaer i Frp ikke liker dette. Da har du rett og slett bommet skikkelig. 

- Hvordan bedømmer du kommunikasjonen til statsministeren i saken? 

- Hun blir nok irritert. Det tærer på hennes kapital som statsminister, når det ser ut til at hun lar Frp får gjøre som de selv vil. Og det er et narrativ som begynner å sprenges for hennes del.

Kan ende med avgang:

- Men hvis han må gå av som statsråd vil det være håndteringen, ikke selve saken, som feller ham, sier Beate Nossum.

- Dette kommer ikke til å bli pent

- Det er aldri gøy å se samfunnstopper bli drevet fra skanse til skanse. At de aldri lærer, sier byråleder i Footprint og tidligere politisk redaktør, Beate Nossum, til Kampanje.

Hun sier til Kampanje at det kommer mange omdreininger i denne saken.

- Det er selvsagt knyttet stor spenning til hva telefonen hans inneholder, frontene internt i Frp tilspisses og det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål knyttet til kjærestens rolle. I tillegg tror jeg det vil presse seg frem en innrømmelse fra Sandberg om at han aldri burde takket ja til å feire nasjonaldag på den iranske ambassaden. Dette kommer ikke til å bli pent slik Sandberg legger opp til nå, ved å la seg presse til å kommentere og komme med bruddvise innrømmelser. Hvis han fortsetter denne linja vil måten han kommuniserer på bekreftet inntrykket av en ekstremt naiv politiker. Da vil det det bli vanskelig å opprettholde den tilliten og autoriteten man er avhengig av som statsråd.

- Tror du han kan bli tvunget til å gå av som fiskeriminister, hvis medieballen fortsetter å rulle?

- Ja, det tror jeg. Men hvis han må gå av som statsråd vil det være håndteringen, ikke selve saken, som feller ham. Det har vi sett mange eksempler på, Manuella Ramin Osmundsen og Åslaug Haga er kanskje de man husker best. Det er ikke utenkelig at Sandberg får samme skjebne, selv om Frp-ere – i motsetning til andre partier – har en tendens til å ta side med den som får juling i mediene.

- Hva tenker du om Ernas kommunikasjon rundt denne saken - har hun vært for passiv, eller har det fungert?

- Hun følger samme forsiktige linje overfor Sandberg som hun har gjort overfor andre Frp-statsråder i trøbbel, og det tror jeg er klokt. Men hun må være ekstremt forsiktig i å forsvare ham ytterligere. Med mindre Sandberg klarer å manøvrere seg ut av situasjonen, vil løsningen være la ham fortsette å steke i sitt eget fett. Så brutal er denne saken.

Også i egne rekker murres det. Erna Solberg bør vurdere Per Sandbergs rolle i regjeringen etter Iran-saken, mener partikollega Christian Tybring-Gjedde.

-  Jeg er overrasket over at statsministeren så raskt konkluderte med at det er lov til å gjøre feil. Det må jo være en eller annen grense for hvor stor feil man kan gjøre, sier Tybring-Gjedde, som er nestleder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, til NTB.

Nærings- og fiskeridepartementet sier til Kampanje i ettermiddag at Per Sandberg ikke ønsker å kommentere saken.

Ferietrøbbel:

Partileder Siv Jensen (Frp) har denne uken fått spørsmål om Per Sandbergs (Frp) feriereise til Iran. - Jeg registrerer at Per Sandberg har vært på ferie i Iran. Dette endrer ikke på Frps kritiske holdning til politikken som føres av regimet i Iran, skrev Jensen i en e-post til NRK onsdag.

PR-profiler om Sandberg: - Hans statsrådsliv henger i en tynn tråd