Trosser beintøff konkurranse: Sukker tjener fortsatt millioner på nettdating

- Tinder ble redningen for Sukker, sier gründer Morten Gulliksen.

Publisert / Oppdater

Sara Viken Løvhaug
Sara Viken Løvhaug Analytiker / researcher

Det er allerede 14 år siden nettdating for alvor ble populært i Norge med tjenesten Sukker.no. Gründerne bak tjenesten heter begge Morten, og er begge utdannede fysikere. Sukker-eventyret startet i 2004 da kollegaene jobbet sammen i den tekniske forskningsstiftelsen SINTEF. Etter fire år hadde tjenesten skutt såpass fart at fysikerne kunne levere oppsigelsene for å dedikere all sin tid til nettdating.

Og det skulle etterhvert lønne seg. Hvert år siden 2008 har Morten Gulliksen og Morten Berg gått i millionoverskudd med firmaet Warm Systems, som driver tjenesten Sukker.no.

Selv med konkurrenten Tinder sin inntreden i det norske marked i 2013, fortsatte selskapet å levere gode tall. Faktisk betegner gründerne selv Tinder som Sukkers redning.

- Sukker fikk i tiden før Tinder et stempel som en litt useriøs datingside med mange ”playere”. Tinder ble ikke bare en konkurrent, men også vår redning. De promiskuøse fikk en naturlig arena med Tinder. I tillegg åpnet de markedet ytterligere ved at mange fler forsøkte seg på nettdating. Men fordi det er følelsesmessig utmattende på sikt å hoppe til neste blomst, har mange av disse kommet til Sukker. Når man etterhvert blir voksen, forstår mange at en kort romanse ikke er noe å stifte en familie på, sier Morten Gulliksen til Kampanje.  

Har færre brukere, men flest kjærestepar

Sukker har brukere fra hele landet, og i hele aldersspekteret 20-60 år pluss. Etter at Tinder kom på banen ble de sterkest i landet på aldersgruppen 40 pluss – ”og de som heller foretrekke å date en god match”, sier Gulliksen.

For selv om Tinder har langt flere aktive brukere enn det Sukker har, skal Sukker være den nettdatingtjenesten i Norge som har ført flest kjærestepar sammen. Fra en anonym undersøkelse Sukker gjorde, fant de at 3 av 4 norske nettpar kommer fra Sukker.

- Basert på flere tusen tilbakemeldinger fant vi også at 67 prosent av våre betalende medlemmer finner kjæresten på Sukker, og ikke alle andre steder, sier Gulliksen.

For øyeblikket er det cirka 65.000 aktive Sukker-profil, og cirka 110.000 er innlogget årlig. Til sammenligning har en av Norges mest populære datingapper, Happn, 350.000 aktive brukere. Det viser tall fra april i år.

- Overrasket oss at det fungerte

Forskjellen mellom Sukker og de nyere tjenestene Tinder og Happn, er at Sukker beregner sannsynligheten for en god match med langt flere faktorer enn konkurrentene. Nettopp det tror Gulliksen er hemmeligheten bak suksessen til Sukker.

- Sukker ble til med en idé om at man først må sortere ut kandidater kan potensielt kan få en bra framtid med, og deretter finne noen blant disse man både tiltrekkes av og finner kjemi med. Hvis ikke blir det for mye hopping. Det vesentlige med match-tallet er at det baserer på seg flere uavhengige problemområdet. Andre standard relasjonsmatching-systemer reduserer mange svar ned til få dimensjoner med lav korrelasjon, men vi erkjenner at forhold baserer seg på et mangefasettert grunnlag, sier Gulliksen.

Det vil si at de ikke bare beregner sannsynligheten for en match basert på utseendet og interesser slik Tinder og Happn gjør, men også på personlighet og flere andre faktorer.

- De fleste forhold er en dans på roser i starten, men etter hvert må man forholde seg til alt det praktiske og mellommenneskelige, og det er langt mer utfordrende. Så hvorfor ikke rydde trøbbelet av veien før det starter? Sukker er fortsatt den eneste aktøren i Norge som sorterer et enormt antall single i Norge slik at dette skal fungere i praksis. Det overrasket også oss hvor godt det fungerte, sier han.

Vurderer salg av tjenesten

2018 vil trolig heller ikke bli noe dårlig år for Morten og Morten. De har nemlig sikret seg en kontrakt med TVNorge og programmet ”Første Date” som hadde premiere i januar i år.

- Sukker skal samarbeide med Første Date på TVNorge om å skaffe datere til det vi anser som det mest lovende dating-konseptet på tv vi har sett så langt. Der ser vi på måter vi kan hjelpe til med å finne kandidater som matcher hverandre. Det er jo når det oppstår noen ekte gnister at det blir ordentlig interessant å se på tv, sier Gulliksen.

- Så Sukker vil overleve og fortsette å hjelpe nordmenn i jakten på kjærligheten?

- Det får vi da absolutt håpe. Når noe fungerer så bra, bør det leve lenge, sier han.

Samtidig avslører gründeren at han tenker på å etterhvert se etter potensielle kjøpere av tjenesten.

- Vi har vært i noen gryende og noen mer seriøse forhandlinger opp gjennom årene, med flere ulike aktører. Vi har holdt på i 14 år og har andre fagkompetanser vi bør holde i hevd, så vi er villige til å la noen som er gode til å navigere i det turbulente markedsføringsklimaet ta over for oss, sier Gulliksen.

- Vi er nok litt for snille

I fjor omsatte Warm Systems for 16,3 millioner kroner. Det er en nedgang på 9,8 prosent sammenlignet med året før. I 2016 endte selskapet med et resultat før skatt på 5,9 millioner kroner. Resultatet har gradvis falt med noen millioner kroner i året siden 2013. 

Driftsresultatet fra i fjor kan dog være litt misvisende fordi Sukker-gründerne har prøvd seg på ulike prosjekter den siste tiden. Blant annet skal de ha vært i gang med et restaurantkonsept som strandet etter to-tre år, og to andre konsepter og prosjekter siden 2016.  

- Om ting hadde gått gjennom, ville nok bunnlinjen blitt høyere. Og vi har ikke økt prisene på flere år. Medlemskapsprisen faller med 10 prosent i måneden etter første innmelding, så vi er nok litt for snille der, innrømmer Gulliksen. 

Sukker består i dag av ti ansatte: fire på programmering, fire på design, innhold og support, og to på administrasjon.

Holder fortsatt koken:

Her er omsetningstallene til Sukker for de siste fem regnskapsårene. Alle tall i MNOK.

Trosser beintøff konkurranse: Sukker tjener fortsatt millioner på nettdating