Finn tuller med bærekraft-hysteri i ny reklamefilm: - Jeg vil ikke kalle det en parodi

Ny reklamefilm fra Finn harselerer med både grønnvasking og bærekraft. Ikea føler seg ikke truffet, men applauderer budskapet.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger og Tobias Fredø

Det går nesten ikke en dag uten at en norsk annonsør slipper en aktivitet eller en kampanje der de skal fremstå så bærekraftig som overhodet mulig. Denne helgen kunne eksempelvis Kampanje skrive om Mills som i anledning sitt bytte av reklamebyrå vil fokusere mer på bærekraft og helse i kommunikasjonen og på forsommeren fikk flere store merkevarer kritikk for å fremstå grønnere enn hva sant var.

Les også: Mills vil ha mer bærekraft i reklamen – gir Publicis-byrå jobben

Les også: Er lei «rå misbruk» av bærekraft - KapppAhl, Nationaltheateret og Tine får en smekk

For den digitale markedsplassen Finn.no ble det inspirasjon til deres nyeste merkevarekampanje.

- Det er jo veldig bra at så mange merkevarer setter fremtiden på agendaen. Det som er trist er hvis vi utvanner bærekraftsbegrepet og skaper tvil hos folk om det som sies er sant, sier markedssjef i Finn.no, Hanne Lill Johnsen.

- Er det gått så langt som Forbrukertilsynet hevder at annonsørene misbruker folks ønske om å handle miljøvennlig?

- Det er et vanskelig område å navigere i for forbrukere. Det finnes utrolig mange merkeanordninger som det er vanskelig å forstå, så helt klart fint at de følger med, sier hun.

Her kan du se den  nye reklamefilmen til Finn.no:

- Vil ikke kalle det en parodi

Også flere bransjeprofiler har tatt til orde for at den utstrakte bruken av bærekraft i reklamen kan skade saken, noe blant andre tidligere Good Morning-partner Petter Gulli lenge har snakket om.

- Skal vi klare å få folk med i det grønne skiftet, kan vi ikke utvanne begrepene og skape mistro til motivene, skrev Petter Gulli i en kommentar på Kampanje.

Markedssjefen i Finn vil ikke gå så langt som å si at det er en parodi Schibsted-selskapet nå har laget.

- Den nye reklamefilmen til Finn.no tuller åpenbart med all markedsføringen som handler om bærekraft. Har dere laget en reklameparodi her?

- Vi har i flere år laget filmer som starter som noe annet enn det de ender som. Fjorårets «kjøp brukt sportsutstyr» er bare et av mange eksempler som leker med en stil og sjanger. Humoren som ligger i vendingen når man forstår at dette er Finn får vi veldig gode tilbakemeldinger på. Jeg vil ikke kalle det en parodi, kanskje heller en kommentar fra Finn og i år ble det en film om bærekraft, sier hun.

For den interesserte vil nok Finns nye reklamefilm også vekke noen assosiasjoner til en reklamefilm Ikea har vist på kino den siste tiden som heter «What if», mens Finn snakker om «Hva om».

- Har dere hatt Ikea-filmen spesielt i tankene når dere har laget filmen?

- Vi har sett på mange forskjellige jobber, og har blandet både stil og språk. Men den er ikke spesielt rettet mot Ikea. Den norske Ikea-filmen ble vist i sommer, men vi har jobbet med vår film før det, sier Hanne Lill Johnsen. 

- Men «what if» (Ikea) og «hva om» (Finn) er ganske likt?

 - Ja, det er det.  

Du kan se filmen til Ikea her:

Ikea: - En fiffig vinkling

Markedskommunikasjonssjef i Ikea, Tobias Lien, skriver i en e-post at han har sett filmen og at det er vanskelig å la være å trekke på smilebåndet.

- Det er vanskelig å ikke like Finn, og det er tross alt den største salgskanalen for brukte Ikea-møbler, skriver han til Kampanje.

- Hva tenker dere om at de tuller med markedsføring om bærekraft i en film hvor de legger seg tett på Ikeas «What if»?

- De tuller med markedsføring som handler om bærekraft, samtidig som de markedsfører bærekraft. En fiffig vinkling, som gjør at de effektivt klarer å få frem en av de fineste fordelene med å kjøpe brukte møbler, svarer Lien.

Han er enig i reklamebyråets budskap om at det er bedre å kjøpe brukt enn nytt.

- Og helst ikke noe i det hele tatt. Derfor jobber vi med å legge til rette for at produktene våre skal kunne få et enda lenger liv. For eksempel kjøper vi tilbake brukte Ikea-møbler og selger dem i gjenbruksbutikkene våre, sier Lien og peker på at Ikea har som mål å bli 100 prosent sirkulære og klimapositive innen 2030.

- Forbrukertilsynet har tidligere vært ute og hevdet at annonsører misbruker folks ønske om å handle miljøvennlig – gjør Ikea dette?

- Vi tok selv kontakt med Forbrukertilsynet før sommerferien og avtalte et møte med dem for å lære mer om hvor man kan tråkke feil. Vi har et enormt ansvar, og vil være sikre på at vi kan fortsette å hjelpe folk med å ta mer bærekraftige valg – helt etter boka.

Morgenstern står bak

Teamet bak den nye Finn-kampanjen er som ofte før Anders Muurman Holm og Sebastian Prestø fra reklamebyrået Morgenstern.

- Det er mange annonsører som snakker om å produsere ting på en bærekraftig måte, og det er jo ofte godt ment. Men uansett hvor mye resirkulert plast man har i en badedrakt, vil det alltid være bedre for miljøet å kjøpe brukt. Det synes vi er en befriende ting å si.

Filmen går på tv allerede og skal følges opp av en større utendørskampanje og aktiviteter i sosiale medier.

- Det finnes en regnskog av reklamefilmer som bruker store ord, men ikke like mange avsendere som oppleves troverdige. Det var gøy og befriende å ha rom til å kunne dra på litt, forteller regissørene Mathias og Matias.

Tilbake hos Schibsted mener markedssjef Hanne Lill Johnsen derimot at Finn.no har troverdighet på området.  

- Finn er et børsnotert selskap som også lever at det kjøpes og selges varer og tjenester, så hvorfor skal vi tro mer på Finn enn andre selskaper som forsøker å selge seg inn som bærekraftige?

- Det er helt sant at vi er kommersielle. I denne filmen sier vi jo først og fremst at det beste er å ikke kjøpe ting man ikke trenger. Deretter at brukt er det nest beste valget. Vi har i flere år levert dokumentasjon på hva gjenbruk bidrar til for miljøet gjennom Bruktmarkedsrapporten. Miljøgevinsten av aktiviteten på Finn Torget i 2018 tilsvarte et bilfritt Oslo i ti måneder - ganske fantastiske tall. Hvis forbruket skal ned så må flere mennesker kunne bruke den samme tingen, der har vi og alle som jobber med gjenbruk en kjempeoppgave, sier hun.

Filmen er produsert av Bacon, og produsent har vært Magne Lynger.

Opptatt av bærekraft:

- Det som er trist er hvis vi utvanner bærekraftsbegrepet og skaper tvil hos folk om det som sies er sant, sier markedssjef i Finn.no, Hanne Lill Johnsen.

Finn tuller med bærekraft-hysteri i ny reklamefilm: - Jeg vil ikke kalle det en parodi