Discovery-sjef klar for nye TV-kamper: - Siste ord er ikke sagt

Tine Austvoll Jensen angriper en høst med koronapandemi, søksmål og ny konkurranse fra Disney.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

TVNorge har jobbet knallhardt for å unngå hull i høstens sendeskjema som følge av koronapandemien og administrerende direktør Tine Austvoll Jensen mener menyen de lanserte tirsdag morgen langt på vei viser at de har lykkes.

- Vi bestemte oss veldig raskt for å dele oss inn i to grupper med et kriseteam som fokuserte på den operative driften og holde de ansatte trygge, sånn at de andre av oss kunne fokusere på den langsiktige delen av programproduksjonen for å sikre høsten og neste år, sier hun over Zoom.

Discovery-sjefen er imponert over hvordan samarbeidet med produksjonsselskapene, mediebyråer og annonsører har fungert gjennom krisen.

- Vi har fått økosystemet til å fungere kjempegodt, og det er det samme vi gjør nå hvor vi fokuserer på å få høsten til å sitte, samtidig som vi fokuserer beinhardt på neste år.

Noen endringer har Discovery likevel vært nødt til å gjøre. Som Kampanje tidligere har skrevet, viste det seg vanskelig å spille inn en fjerde sesong av «Ex on the Beach» i de eksotiske omgivelsene realitysuksessen krever, og Mauritius og Brasil har i høst blitt byttet ut mot Oslo i nysatsingen «Singletown». Der skal fem kjærestepar sette forholdet på pause mens de utforsker singellivet i hovedstaden. Programmet ledes av brødrene og realityveteranene Pierre og Daniel Louis, som begge har vært med i «Ex on the Beach».

- Vi fikk pitsjet «Singletown» for snart et år siden og har hatt jevn dialog med Nordisk Film, så det var ikke et panikkjøp, sier programdirektør Magnus Vatn.

- Men det gikk raskere enn normalt?

- Det var ikke mange dager etter at vi ble sittende sånn som vi sitter nå at vi bestemte oss for å sette i gang, sier Vatn.

- Det var et program vi hadde kikket på lenge allerede, det var ikke en vanskelig beslutning å ta, legger Ausvoll Jensen til.

- Akkurat nå trender vi bra

I tillegg til nysatsingen «Singletown», kan seerne i høst vente seg et gjensyn med Ylvis-brødrene i det nye programmet «Ylvis på holmen med Calle og Magnus», så vel som klassikere som «71 grader nord», «Brille» og «Thomas Giertsen: Helt perfekt».

Les mer: Slik blir høsten på TVNorge og Dplay

Discovery-sjefen trekker også frem den nye humorserien «Basic Bitch» som et av høstens høydepunkter.

- Det er nye talentfulle skuespillere og ikke én eneste mannlig hovedrolleinnehaver, sier hun stolt til Kampanje.

Sammen med Maria Stavangs nye program «Voksensmerter» er det et godt eksempel på hvordan kanalen løfter frem nye talenter, mener hun.

- Det er gøy å se at vi klare å finne unge, lovende og gi dem plass.

- Hvordan har dere angrepet høsten med tanke på korona fortsatt preger annonsemarkedet?

- Covid-19 påvirket annonseinntektene våre i april, naturlig nok, men etter det har det hentet seg opp igjen og i sommer har vi levert bedre enn fjoråret på samme tid. Det lover godt for august og september, og så må vi bare se utover høsten. Ingen kan fullt og helt si hva effekten blir på makroøkonomien, men akkurat nå trender vi bra, sier Austvoll Jensen.

Konsernet har lagt bak seg flere år med omorganiseringer og nedbemanninger, og det mener hun har gjort dem bedre rustet til å håndtere pandemien.

- Vi har flere ben å stå på enn før og har i tillegg til reklame- og distribusjonsinntekter nå en god del brukerinntekter. Ved å effektivisere noen steder, har vi kunnet reinvestere andre steder og vi har sikret oss et bredere programtilbud enn noen gang tidligere.

Kan miste flere hundre millioner reklamekroner

Koronapandemien er imidlertid ikke den eneste mørke skyen som skaper usikkerhet for Discovery fremover. Fra og med 1. januar 2021 trer lovendringen som skal sette en effektiv stopper for bettingreklamen på kanelene deres i kraft.

Oslo Economics har tidligere anslått at Discovery Networks Norge og Nordic Entertainment Group vil få redusert sine inntekter med mellom 250 og 500 millioner kroner som følge av forbudet.

- Hvordan kommer frafallet av inntektene fra bettingreklame til å påvirke sendeskjemaet fremover?

- Det må vi nesten komme tilbake til når vi ser hva endelig utfall av bettingsaken blir. Siste ord er ikke sagt der, sier Discovery-sjefen.

- Dere budsjetterer vel for at disse inntektene forsvinner i 2021?

- Siste ord er ikke sagt, men det er klart det er utfordrende for oss dersom vi skal gå inn i 2021 hvor bettinginntekter frafaller. Høyst utfordrende.

Etter at Kampanje avsluttet intervjuet med Tine Austvoll Jensen tirsdag formiddag, ble vi kjent med at Discovery har stevnet staten i forbindelse med lovendringen.

- Vi har stevnet staten i forbindelse med den nye bestemmelsen i kringkastingsloven som fra januar 2021 gir Medietilsynet kompetanse til å pålegge norske distributører av audiovisuelle tjenester å hindre eller vanskeliggjøre markedsføring av pengespill rettet mot Norge, selv om den sendes lovlig fra andre EØS-stater, skriver kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i en e-post til Kampanje

Statssekretær Gunhild Berge Stang i Kulturdepartementet svarer følgende på hvordan de forholder seg til stevningen:

- Discovery hevder at den nye lovbestemmelsen i kringkastingsloven strider mot EØS-avtalen. Dette spørsmålet ble grundig drøftet i lovproposisjonen og vi ser ikke noe grunnlag for Discoverys søksmål.

Les mer: Discovery saksøker staten

- Hvordan ser du på 2021 med en pågående koronapandemi og forbud mot bettingreklame?

- Det er usikre tider, men vi har jobbet mye med omstrukturering og digitalisering, og med merinvesteringene vi gjør innenfor underholdning og sport gjør at vi har en veldig effektiv forretnings- og organisasjonsmodell allerede, sier Austvoll Jensen.

- Konkurrerer med Disney om pengene

Også Discovery opplevde en vekst i etterspørselen etter innhold da regjeringen sendte folk innendørs og hjem i vår.

- Det er klart at det er mange flere som har abonnert på Dplay gjennom de siste månedene og at vi ser effekten av det, samtidig som vi ser en midlertidig nedgang på annonsesalget. Samtidig må vi være forberedt på at covid-19 forsterker trender og akselererer digitaliseringen. Jeg er usikker på om oppturen mange TV-hus har hatt lineært vil henge med oss etterpå.

Nå forbereder selskapet seg på konkurranse fra en annen amerikansk gigant, nemlig Disney som lanserer sin strømmetjeneste på det norske markedet 15. september. Det har allerede fått konsekvenser hjemme hos Austvoll Jensen.

- Mine egne barn har vært redd for at vi må kutte i andre strømmetjenester for å få Disney+, sier hun.

Hun tror ikke Dplay vil være det første som ryker dersom problemstillingen gjør seg gjeldende i andre husholdninger.

- For oss er Disney+ mer en komplementær tjeneste. Ja, vi konkurrerer om de samme pengene, men med tanke på selve programtilbudet er den veldig komplementær til hva Dplay leverer. Vi skal være glad for ny konkurranse. Det stimulerer til stadig fokus på høy kvalitet. Vi fokuserer på det norske innholdet, framholder hun.

I motsetning til Disney+, TV 2 Sumo og Viaplay, tilbyr ikke Dplay innhold til de yngste medlemmene av familien.

- Er barn et satsingsområde for Discovery?

- Vi får se, sier programdirektør Magnus Vatn hemmelighetsfullt.

- Vi må være de flinkeste til å fortelle norske, relevante historier. Det er første prioritet hos oss. Det ser vi at vi lykkes godt med og det skal vi fortsette med.

- Ligger det et vekstpotensial i å satse på innhold for barn?

- Vi skal vokse og så får vi komme tilbake til hvordan vi skal gjøre det. Organisasjonen vår har vist seg ekstremt gode til å bestemme seg for noe og gå 100 prosent for det, som da vi la ned nyhetene og bestemte oss for å bli best på humor. Det er ingen tvil om at vi skal vokse.

Discovery-sjef klar for nye TV-kamper: - Siste ord er ikke sagt