Reagerer på prisforskjeller i PR-pitsj: - Virker ikke spesielt lønnsomt

To byråer tok innersvingen på konkurrentene med tilbud om halvparten så høy pris.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Det vekker sjelden oppsikt når Kartverket har nye kommunikasjonsoppdrag ute på anbud, men resultatene av sommerens anbudskonkurranse om en rammeavtale for konsulentbistand har fått flere byråledere til å reagere.

Anbudet som ble lyst ut i juni har en verdi på ti millioner kroner over to år og går ut på å bistå Kartverkets kommunikasjonsbehov innenfor ulike områder som pressekontakt, web, sosiale medier, samfunnskontakt, profilering og lignende.

Kartverket har fått seks tilbud på avtalen og vurdert dem etter fire kriterier: pris, oppdragsforståelse, kompetanse og kapasitet, der pris teller aller mest med 40 prosent og oppdragsforståelse 30 prosent. Kompetanse og kapasitet teller 15 prosent hver.

- Vi har vært på jakt etter en totalleverandør på kommunikasjonstjenester, både strategisk og medieproduksjonsmessig, sier kommunikasjonsdirektør Ole Magnus Grønnli i Kartverket.

Der prisforskjellen er 100 prosent eller mer sammenlignet med den laveste prisen, har leverandøren fått poengsummen null på pris. I dette anbudet gjelder det både Try Råd, Burson Cohn & Wolfe, Los & Co og WergelandApenes. Sistnevnte har riktig nok fått en score på 0,34.

Det betyr at de har levert et pristilbud som er dobbelt så høyt som Godt Sagt, som har levert den laveste prisen i anbudet. Leidar Norway har lagt seg noe høyere i pris, men ikke høyere enn at de har fått en score på 8,6 på pris.

Daglig leder Martin Apenes i Wergeland Apenes mener byråene som kom best ut på pris har lagt seg på et oppsiktsvekkende lavt nivå.

- Det er vanskelig å se for seg at man kan levere solid rådgivning og kompetanse til den prisen, sier han til Kampanje.

Jeg stusset litt over at det var såpass stor prisforskjell. Ole Magnus Grønnli, Statens kartverk

- Et nivå vi ikke forstår noen ting av

Dette er også første gang Los & Co opplever å få en score på null på pris, og daglig leder Bård Skjørtorp legger ikke skjul på at han undrer seg tilbudene some er gitt.

- Det er seks byråer som har blitt vurdert i siste runde av dette anbudet og fire av dem har fått null i prisvurderingen. De to andre har da priset seg på et nivå vi ikke forstår noen ting av, sier byråleder han til Kampanje.

Skjørtorp understreker at de trolig ikke ville fått tilslaget selv om de kunne konkurrere på pris, og at det ikke er derfor han reagerer.

 - Men de to byråene som har levert en pris som er under halvparten av vår pris, har gitt et tilbud vi ville ha tapt penger på å vinne med, sier han.

- Hvorfor setter man da en så lav pris?

- Det må de svare på, det kan ikke jeg mene noe om, men det virker ikke spesielt lønnsomt.

De store prisforskjellene har blitt «helt avgjørende» for utfallet av konkurransen ifølge tildelingsbeslutningen til Kartverket. Ettersom Leidar Norway gjør det bedre enn Godt Sagt på de andre parameterne, er det de som har gått av med seieren.

- Det har åpenbart vært ganske stort sprik i prisen, og prisen har utgjort 40 prosent av konkurransegrunnlaget. Det er en innkjøpsavdeling som har et system de følger på dette, det går litt mekanisk for seg i forhold til scoringen her, vi har ikke sittet og gjort scoringene personlig, sier kommunikasjonsdirektør Ole Magnus Grønnli i Kartverket.

- Hvis man får null på pris, så er man i praksis ute av konkurransen?

- Det er den totale vurderingen hvor pris er én av delene som avgjør, men når man scorer null på pris så vil man ikke klare å komme helt opp. Da vil totalscoren på anbudet bli lavere.

- Når dere ser at det er så stor prisforskjell i tilbud, reagerer dere på det?

- Vi forholder oss til pristilbudet de har gitt på de konkrete oppgavene vi har bedt om å få et pristilbud på.

- Er du selv overrasket over prisforskjellene?

- Ja, jeg stusset litt over at det var såpass stor prisforskjell.

- Flere byråledere Kampanje har snakket med stiller spørsmål ved om man kan få rådgivningen og kompetansen man har bedt om til denne prisen, har du tiltro til at dere får det?

- Ja, jeg har tiltro til det og jeg ser det som en forutsetning.

- Skal tjene penger på alt vi gjør

Byråene ble bedt om å levere priseksempel på seks ulike oppdrag: produksjon av folder, produksjon av roll-up, produksjon av forklaringsvideo, gjennomføring av medietrening, timepris og kompetanse seniorrådgiver, og timepris og kompetanse rådgiver.

Det er totalen av disse priseksemplene som har dannet grunnlaget for sammenligningen. Godt Sagt har levert en totalpris på 57.300 kroner, Leidar Norway 65.305 kroner, Wergeland Apenes 112.650 kroner, Burson Cohn & Wolfe 116.190 kroner, Los & Co 116.975 kroner og Try Råd 123.450 kroner.

Rådgiver og prosjektleder Håvard Haug i Godt Sagt tror det er pristilbudet på en forklaringsvideo på ett minutt med enkel grafikk, tekst og animasjon som har gitt størst utslag i anbudskonkurransen. Der har de selv lagt seg på en «kostnadseffektiv» prosess ifølge Haug.

- «Enkel» er vanskelig å forholde seg til, men vi tok definisjonen rimelig ordrett og priset det til en enkel forklaringsanimasjon med en enkel produksjon. Der har vi en linje som gjør at vi er effektive med flinke og dyktige mennesker, sier han til Kampanje.

- Kunne dere ha havnet i en skvis her dersom Kartverket hadde høyere forventninger til filmen enn det dere har hatt?

- Nei, fordi vi ville ha lagt frem hvordan vi tolket en enkel animasjonsfilm. Vi skulle ha laget en god historie på det som er caset med en enkel animasjon. Det ville ha vært et godt produkt, så vi var aldri nervøse for det.

- Flere byråledere Kampanje har snakket med tviler på at det er mulig å tjene penger på et så lavt pristilbud. Har dere dumpet prisene i et forsøk på å vinne dette anbudet?

- Nei, på ingen måter. Det gjør vi ikke fordi vi skal tjene penger på alt vi gjør. Å dumpe prisene er utelukkende kortsiktig. Det er det en selvfølge at vi ikke har gjort.

Kampanje har også vært i kontakt med daglig leder i Leidar Norway, Ingrid Helsingen Warner, som henviser til Kartverket for kommentarer.

- Vi ønsker ikke å kommentere denne saken spesielt. Men rent generelt, kan jeg si at vi ikke priser oss i noe anbud lavere enn det vi kan forsvare helt lønnsomhetsmessig, skriver hun i en tekstmelding til Kampanje.

Reagerer på prisforskjeller i PR-pitsj: - Virker ikke spesielt lønnsomt