Tidligere Aftenposten-journalist med spark til PR-bransjen etter «Geelmuyden-gate»

- Denne diskusjonen har pågått i mediebransjen i minst 15-20 år, sier Mala Wang-Naveen.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Mangfoldsdebatten i PR- og reklamebransjen har rast for fullt hos Kampanje i sommer og kulminerte med at Hans Geelmuyden gikk av som Geelmuyden Kiese-sjef i forrige uke. 

Hvordan bransjen best skal takle sitt mangfoldsproblem i årene fremover og hvordan byråer kan lykkes i å øke rekrutteringen av personer med minoritetsbakgrunn, var blant temaene som ble diskutert under byrået Antis arrangement og paneldebatt «mangfold i kreativ bransje» fredag.

Blant paneldeltagerne var blant annet kommunikasjonsrådgiver Umar Ashraf, som i sommer stod i sentrum av konflikten med Geelmuyden, og nyutdannede Habon Beegsi, som tidligere har etterlyst konkrete tiltak for å øke mangfoldet i bransjen.

Tidligere Aftenposten-journalist og kommunikasjonssjef i Sintef Digital Mala Wang-Naveen kom med et lite spark til bransjen under sitt åpningsinnlegg.

- Det er vel ikke helt min plass å si velkommen, men jeg vil gjerne benytte anledningen til å si velkommen etter! For den debatten «Geelmuyden-gate» har sparket i gang, er noe som har pågått i mediebransjen i minst 15-20 år, sa Wang-Naveen fra scenen.

Det er takhøyde og proffe debatter i mediebransjen, og jeg skulle gjerne ha sett kommunikasjonsfolk være litt tøffere i trynet også. Mala Wang-Naveen

- Jobber ikke målrettet

Wang-Naveen sier til Kampanje at mediebransjen ikke nødvendigvis er «bedre» på mangfold, men «i alle fall bedre til å snakke om det». 

- Med all respekt for kommunikasjonsbransjen, det er ikke et like stort demokratisk problem at et byrå ikke har mangfold, som når et mediehus ikke speiler befolkningen, sier Wang-Naveen.

Hun mener de fleste redaktører nok anerkjenner at mangelen på journalister med flerkulturell bakgrunn er et problem.

- Men jeg har til gode å se redaktørene jobbe målrettet med å endre sammensetningen i redaksjonene. Mange mister motet når de ikke finner en ferdig og flink journalist med nyhetsteft. Det sier seg selv at man må tenke mer langsiktig som så. Men det er takhøyde og proffe debatter i mediebransjen, og jeg skulle gjerne ha sett kommunikasjonsfolk være litt tøffere i trynet også, sier den tidligere Aftenposten-journalisten. 

Hun sier mediebransjen har endret seg dramatisk siden hun begynte å jobbe som journalist for 25 år siden. 

- Jeg synes folk er mye mer kritiske når de snakker om mediene nå. Det er viktig at det hviler et kritisk blikk på journalistikken, men samfunnsdebatten foregår på flere arenaer nå og er altfor polarisert. Samtidig er forretningsmodellen såpass endret nå at mine gamle kolleger forteller om krevende dager. Du må elske journalistikken for å bli i den. Det mest bekymringsverdige er rommet for god og kritisk journalistikk.  

Les også: - Ser ikke på innvandrerbakrgrunn i mangfoldsregnskap: - Like viktig som kjønnsmangfoldet

- Tror du sommerens debatt kommer til å føre til en reell endring?

- Det er umulig å si. Men det er kanskje en fin start for en bransje som erkjenner verdien av å jobbe med mangfold. Det burde jo være en enkel sak å formidle at dørene er åpne for folk med ulik bakgrunn? Vi jobber tross alt med kommunikasjon, sier Wang-Naveen.

Tror bransjen vil lykkes

Umar Ashraf sier til Kampanje at han har stor tro på at bransjen vil lykkes med mangfoldsarbeidet, og at han har tro på at mange ønsker å gjøre en reell innsats. Han kaller fredagens arrangement en «god oppvarming» for bransjeorganisasjonene. 

- Etter dagens seminar i regi av Anti har jeg derimot blitt mer overbevist om at vårt første steg som en bransje ligger i å anerkjenne at problemet og løsningene ligger hos bransjelederne, og ikke blant søkermassen. Jeg observerer at man fortsatt har en tendens til å snakke om at vi ikke får inn nok søkere med minoritetsbakgrunn, men at vi i mindre grad erkjenner at årsaksforklaringen er at byråer og andre arbeidsplasser ikke jobber strategisk med mangfold, sier Ashraf. 

Han mener forklaringen om at studenter med minoritetsbakgrunn sjeldnere søker seg til kreative studiefag ikke er en god nok forklaring på bransjens mangfoldsproblem. 

- Prosjektledere, og strategiske rådgivere med flere kan uproblematisk rekrutteres blant de mange studentene med minoritetsbakgrunn som uteksamineres med toppkarakterer fra blant annet Handelshøyskolen BI.

Han etterlyser konkrete tiltak fra bransjen, og mener disse tiltakene må kommuniseres til personer med minoritetsbakgrunn, for at søkermassen skal kunne endre seg.

- Vi ønsker byråene med på laget, og at et byrå jobber og steller i stand et slikt treff viser en forpliktelse til tematikken. Jeg håper flere byråer, annonsører og arbeidsgivere i vår bransje tilslutter seg et bransjeinitiativ når noe konkret ligger på bordet, sier Ashraf. 

Ville lage bransjedag:

Kenneth Pedersen i Anti mener rekruttering til bransjen er et viktig område som må diskuteres nærmere og trodde tidligere i sommer at utfordringen «ligger i at man ikke ønsker å ansette melaninrike eller andre med innvandrerbakgrunn.»

Anti stod bak arrangementet

Det er design- og reklamebyrået Anti som stod bak arrangementet som samlet 60 personer før helgen. Rundt 1100 har ifølge Anti-sjef Kenneth Pedersen sett arrangementet på nett.  

- Det synes jeg viser et godt engasjement og at vi er i en bransje som vil gjøre noe med denne utfordringen, sier Pedersen til Kampanje. 

Les også: Anti-sjef vil ha med konkurrenter på mangfold-workshop: - Et spark til egen bak

Han sier arbeidet her vil være preget av langsiktighet. 

- Vi er ute og søker etter åtte nye kolleger til Oslo-kontoret i disse dager. Av alle søkere vi har fått inn er det én melaninrik og svært få med minoritetsbakgrunn. Jeg tror derfor mye av utfordringen ligger i at det er få som ser på eller kjenner til at dette er en spennende bransje å jobbe i. Vi må derfor starte med rekruttering til skolene, framsnakke vårt fag og på den måten konkurrere med andre mer kjente og attraktive yrker som advokat, lege og ingeniør. Ja, jeg registrerer at noen mener vi kan ansette studenter fra BI med minoritetsbakgrunn. Men, en nyutdannet kan ikke starte som strateg og gi forretningskritiske råd til et selskap da må man ha noen års erfaring og den kompetansen sliter vi med å finne og det gjelder også generelt, ikke bare fra de med minoritetsbakgrunn, sier han. 

- Er du enig i det Mala Wang-Naveen sier om at byråbransjen kommer sent på banen, etter at mediehusene har snakket om dette i 15-20 år?

- Om vår bransje er bakpå?  Ja, jeg vil jo si det. Men la oss starte nå og se om vi kan få til en endring fremover. Bare det at vi blir mer bevisste på dette temaet og snakker om det vil hjelpe på sikt, sier Pedersen. 

- Er det noe dere i Anti vil sette i gang av tiltak for å øke mangfoldsarbeidet i byrået?

- Helt konkret jobber vi med å se på en kampanje for å nå ut til de med minoritetsbakgrunn slik at de kan se til våre bransje som relevant å utdanne seg. til. Dersom det er noen der ute som kan være med på spredning, medieplassering og alt annet som må til så ta gjerne kontakt, sier han. 

Tidligere Aftenposten-journalist med spark til PR-bransjen etter «Geelmuyden-gate»