Bleed-sjefen fikk millionbonus for å bli partner - leverte kraftig resultatvekst

Designbyrået fikk sitt beste resultat på over ti år i fjor.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Designbyrået Bleed sine 2020-tall er klare, og de viser at byrået som sikter mot å være et designmiljø i «verdensklasse», kommer seg helskinnet gjennom pandemien, og vel så det. For første gang på seks år ender byrået opp med et millionresultat, og denne gang på rett undet 1,7 millioner kroner.

Det er en markant forbedring fra 2019 da selskapet gikk «break even».

- Det er to og et halvt år siden jeg kom inn, og farten nå er veldig god. Jeg brukte mye av det første året på å bli kjent med bransjen, menneskene og kulturen i Bleed. Innsatsen vi har lagt ned siden begynner å gi god avkastning. Derfor endte det bra i fjor, sier Bleed-sjef, Christoffer Nøkleby, til Kampanje. 

Ifølge Bleed-sjefen, har de økt fokus på «hvordan vi kommuniserer med potensielle kunder, og hvordan vi setter faget i en forretningsmessig kontekst», gitt resultater.

- De siste snaue tre årene har vi jobbet systematisk med å spisse måten vi kommuniserer Bleed. Selskapet har en helt unik faglighet, og har i 20 år vært blant de sterkeste miljøene i Norge. Så er det ofte sånn at rå fagfolk kan være litt introverte, og da jeg begynte her fortalte designvennene mine at «Bleed er noe av det gjeveste i Norden», mens markedssjefene mine ikke hadde hørt om byrået. Jeg har jobbet med å bygge broen utad, samtidig som vi fortsetter å bygge på fagkulturen som bor her.

Se Bleeds fullstendige regnskapstall for 2020 lenger ned i saken!

Byråinntekten bikker 20 millioner

Årsresultatet etter skatt ender på knappe 1,3 millioner kroner, og eierne tar samtidig ut et utbytte på én million kroner fordelt seg imellom. Til tross for at resultatet er det beste på lenge, faller omsetningen med omtrent 5,5 millioner kroner, fra 28,2 millioner i 2019 til 22,7 millioner i 2020. 

- Samtidig går varekosten ned - var det noen som tråkket på bremsen?

- Vi ser på byråinntekten, og den øker. Vi hadde en stor kunde på rammeavtale frem til 2019, hvor det gikk mye i større kreative produksjoner, og da var det mye omsetning på produksjon som gikk gjennom oss. Den type prosjekter har vi ikke hatt i 2020. Større ting som ikke har vært vår kjerne, tar kundene vi har nå selv, eller det går til samarbeidspartnere, forklarer Nøkleby.

Byråinntekten bikker nemlig 20 millioner kroner, og er med sine 21 millioner kroner den største byråinntekten selskapet har hanket inn siden oppstarten.

- Fjoråret ble det beste på lenge, og det er vi stolte av. Vi var kjempenervøse da korona kom, og i mars visste vi ikke hva vi skulle leve av i mai. Heldigvis var det mange eksisterende - og nye - kunder som tok kontakt og ville satse på merkevare, og særlig digital kundeopplevelse generelt. Da hadde vi full hyre gjennom hele fjoråret.

Blant kundene byrået hanket inn finner man Askeladden & Co og mobilitetstjenesten Imove, begge norske tech-startups, en bransje hvor Bleed trives, ifølge Nøkleby. 

- Det å være den konseptuelle partneren på merkevarestrategi, tjenesteutvikling og design på tvers av plater for proffe startup-miljøer, er noe av det morsomste vi gjør. Vi har det siste året også jobbet for Vikingskipshuset, Historisk museum og Naturhistorisk museum. Det er i skjæringspunktet tech-utfordrere og kultursektoren vi synes det er morsomst å være. Det å være sterk på de to, gjør oss godt rustet til alt annet òg. Det er en kulturell dimensjon til alt, og det samme gjelder med tech.

Les også: Ruller ut nye merkevarer i høyt tempo - nytt designbyrå skal få dem til å skinne

Hos oss er økonomi mer en hygienefaktor, her er det faglighet og utvikling som er viktigst Christoffer Nøkleby

Sjefen fikk støtte til å kjøpe seg inn

I året som har gått har det også blitt endringer på eierskapssiden av Bleed, som ble startet av Dag Solhaug Laska og Svein Lia Haakonsen. De siste årene har de to Bleed-grûnderne eid selskapet sammen med Christopher Maxwell Jones og Kjell Reenberg, som satt som direktør for brukeropplevelse og strategi i Bleed, før han forlot selskapet i 2020. 

Men nå har Nøkleby kommet inn på eiersiden, og det med hjelp fra byrået. 

- I fjor ble to tidligere partnere kjøpt ut, og da var det åpning for at noen kunne komme inn. I og med at vi har funnet tonen og vil jobbe sammen fremover, fant vi en løsning der jeg kunne bli en av partnerne, sier han. 

Han fikk nemlig en bonus på rett i underkant av 1,7 millioner kroner, et langt større beløp enn grunnlønnen sin, men dette skal ha vært øremerket aksjekjøp i byrået, opplyser Nøkleby. 

- Vi har fått god kjemi og gjensidig lyst til å jobbe sammen langsiktig, og derfor fikk jeg øremerket bonus for å kunne bidra til å kjøpe meg inn i selskapet. Jeg hadde ikke midler å investere med, så partnerne var en kombinasjon av rause og langsiktige - og gav meg en bonus til det formålet.

- Representerer bonusen på 1,7 millioner kroner verdsettelsen av aksjene?

- Det kan jeg ikke kommentere på, svarer Nøkleby, som nå sitter på 33 prosent av aksjene gjennom selskapet sitt Asimov Holding. 

Han har dermet tatt over aksjepostene til Reenberg og Maxwell Jones, som satt på henholdsvis 10 og 23 prosent hver. Fra før av sitter Laska og Haakonsen med 33,5 prosent hver. 

Avviser at det rigges for salg

Da Nøkleby kom inn som leder i 2019, hentet han inn tidligere mediebyråtopp og medgründer av North Alliance, Helge Onsum, til å skjøtte rollen som styreleder. Onsum har lang erfaring fra styreverv i byråbransjen, og har tilsynelatende blitt en mann som rigger byråer for salg. 

Han var senrtral da Good Morning slo seg sammen med Naug & Venner, og da Aller Media kjøpte Occulus. 

- Er dette noe man tenker på hos Bleed?

- Nei, vi har ingen planer om det. Vi har en veldig unik faglig tyngde i Bleed, men hos oss er økonomi mer en hygienefaktor, her er det faglighet og utvikling som er viktigst. Et salg er ikke på agendaen i det hele tatt, svarer Nøkleby. 

Det som derimot er på agendaen, er flere nyansettelser. Fra 1. oktober av har byrået vokst med to nye designere - noe som tar størrelsen på Oslo-kontoret til 16 ansatte og en intern. 

- Vi måler oss selv mot de vi beundrer i verden, og vi har et veldig internasjonalt miljø. Her er det folk fra hele verden, inkludert Kina, USA, Frankrike og Portugal for å nevne noen. Vi har alltid søkt å ha et internasjonalt miljø med engelsk som arbeidsspråk, og vår faglige ambisjon er å være blant de sterkeste og mest interessante miljøene.

- Da regner jeg med at du tenker i global forstand?

- Ja, og vi har tross alt et studio i Oslo og et i Wien, og en rekke kunder i Europa og verden forøvrig. Så selskapet har et veldig internasjonalt perspektiv.

På Wien-kontoret måler Bleed nå fire ansatte og en intern. 

- Skal tenke seg godt om før man passerer 20 ansatte

Nøkleby sier seg fornøyd med størrelsen på byrået, nå som Oslo-kontoret snart måler 16 årsverk, til tross for at de «stadig får flere henvendelser».

- Året i år blir omtrent likt som fjoråret, og vi har flere spennende prosjekter på gang. Vi får stadig flere henvendelser, og det har det bare blitt mer og mer av de siste årene. Det er veldig morsomt og en anerkjennelse.

- Skal dere vokse for å møte veksten i henvendelser?

- For et miljø som setter det faglige aller høyest skal man tenke seg godt om før man passerer 20 ansatte, mener Nøkleby. 

- Hvorfor?

- Med en gang du passerer 20, må du ha noen hierarkier, systemer og strukturer på plass som gjør det mindre personlig. Det personlige miljøet her tror jeg er veldig viktig for den faglige kvaliteten og for trivselen, sier Nøkleby, som selv vet hvordan det er å sitte i et større miljø. 

Før han ble Bleed-sjef, jobbet han nemlig i Interactive-avdelingen til konsulentgiganten Accenture. 

- Du savner ikke den bransjen?

- Nei, det jeg gjør ikke. Vi har prosjekter sammen med noen konsulentmiljøer, så den inputen får jeg derfra. Savnet etter bilbransjen får jeg også dekket gjennom prosjekter med spennende aktører der, avslutter Nøkleby.

Her kan du se alle regnskapstallene til Bleed for 2020 her:Omsetningen faller - men byråinntekt og resultat når nye høyder

Bleed 2020 2019 Endring i %
Omsetning 22,7 28,2 - 19,5
Byråinntekt 21,0 18,5 + 13,5
Driftsresultat 1,7 0,1 + 1600
Resultat før skatt 1,7 0,1 + 1600

 

Bleed-sjefen fikk millionbonus for å bli partner - leverte kraftig resultatvekst