Hentet Terminator og Apple-gründer og så ble det brått stopp – eventselskap måtte gi slipp på ni ansatte

2020 ble et meget dystert år for Oslo Business Forum, men de har likevel klart å holde hodet over vannet.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

I 2016 startet Christoffer Pettersen Omberg og Marius Røed Wang opp eventbyrået Oslo Business Forum (OBF). Gründerne fikk raskt stor medieoppmerksomhet da de klarte å lokke tidligere Manchester United-manager sir Alex Ferguson til sin første konferanse.

Gründerne har hatt en enorm evne til å hente noen av verdens største navn, og ved senere konferanser har de også hatt besøk av tidligere statsminister i Storbritannia David Cameron og USAs 44. president Barack Obama.

Og 2020 begynte i samme lende. Skuespiller og tidligere California-guvernør Arnold Schwarzenegger samt Apple-gründer Steve Wozniak var blant trekkplastrene på OBFs konferanser.

- 2020 var et meget spesielt år. I januar og februar omsatte vi for nesten 20 millioner kroner. Det er nesten mer enn i hele 2019. Vi har ikke lykkes så godt økonomisk tidligere, men det lå vi an til å gjøre tidlig i 2020. Men så endret ting seg over natta, sier medgründer i OBF, Christoffer Pettersen Omberg til Kampanje.

Han sier Oslo Business Forum i all hovedsak har handlet om konferanser. 

- 90 prosent av hva vi driver med er fysiske konferanser. Og med pandemien så forsvant da også 90 prosent av inntektsgrunnlaget vårt over natta. 2020 ble vanskelig for oss, legger han til.

Halvert omsetning - endte likevel i pluss

Som et resultat av pandemien ble omsetningen til OBF nesten halvert fra i overkant av 18,5 millioner kroner i 2019 til i overkant av 9,5 millioner kroner i 2020. Til tross for omsetningsfallet, så klarte selskapet å kutte nok kostnader slik at driftsresultatet endte på rett i overkant av 300.000 kroner.

I 2019 endte driftsresultatet på minus 2,2 millioner kroner.

- Vi har måtte kutte drastisk i stabben. Før korona var vi 15 fulltidsansatte, nå er vi seks, sier Omberg.

- Hvordan var det da? Å skulle takke farvel til så mange ansatte?

- Det var selvfølgelig trist. Det er kjempekjedelig å miste ni dyktig ansatte som har jobbet hardt for selskapet. Men de som er igjen har virkelig brettet opp ermene for å utvikle OBF, svarer Omberg.

Her ser du tallene til Oslo Business Forum. Alle tall i MNOK.Halverte omsetningen

Oslo Business Forum 2020 2019 Endring i prosent
Omsetning 9,7 18,6 - 47,8
Driftsresultat 0,3 - 2,2  
Resultat før skatt 0,3 - 2,3  

 

Online-konferanser og solide samarbeidspartnere

Selv om store deler av inntektsgrunnlaget forsvant gjennom av 2020 og 2021, så har likevel OBF klart å holde noen av hjulene i gang med alternative løsninger.

- Vi har arrangert online-konferanser. Men det er sånn at betaling online er litt annerledes enn på fysiske arrangementer, så mesteparten av inntekten nå har kommet fra våre samarbeidspartnere. For det er selskaper som vi samarbeider med som kan ha utfordringer med å komme i kontakt med ledere og beslutningstakere. Disse selskapene trenger en arena som OBF. Gjennom oss kan dem nå ut til disse personene, sier Omberg og legger til at det å legge til rette for digitale tjenester har vært en utfordring.

- Det å arrangere en konferanse online er veldig annerledes fra det fysiske. Da er det helt andre ting som kunden bryr seg om. På fysiske arrangementer er spesielt atmosfæren veldig viktig. Når man sitter foran en skjerm så må vi kutte ned litt på lengden blant annet, forteller Omberg

Han forteller at de har gjennomført webinarer for samarbeidspartnerne, i tillegg til at de har produsert podkaster og drevet innholdsmarkedsføring gjennom videoer og artikler som har blitt distribuert videre til partnernes målgruppe.

- PWC, SAS institute og Schibsted er eksempler på samarbeidspartnere som har vært på tå hev, sier Omberg.

Tidligere president:

USAs tidligere president Barack Obama var trekkplasteret på en konferanse i 2018 arrangert av Oslo Business Forum. Foto: Oslo Business Forum.

Kommer seg godt ut av 2021

Online-løsningene til OBF har vært attraktive og 2021 ser ut til å bli et godt år for eventbyrået. Det til tross for at også dette året har vært preget av nedstegning og begrensninger for eventbransjen.

- 2021 ser veldig lovende ut. Det ser ut til at vi ender med 20 millioner kroner i omsetning og åtte millioner kroner som resultat.

- Hvilke erfaringer tar dere med dere etter en så krevende tid?

- Vi har lært hvor utrolig viktig det er med et godt team. Vi var veldig gode da vi var 15 ansatte også, men de seks som er igjen har virkelig fått kjørt på. Når man er så få ansatte så får alt man jobber med stor betydning. Man får eierskap til hva man driver med og man kan ikke gjemme seg bak noen, sier Omberg.

- På den tekniske biten så har vi fått en bedre hybridmodell. Vi har fått masse erfaring med hvordan man kan tilrettelegge et arrangement både fysisk og online. Det kan gi ekstremt gode finansielle utsikter da kan vi selge billetter både på stedet og til nett, sier Omberg.

Han forteller videre at hybrid-arrangementer er noe de kommer til å satse stort på i fremtiden.

- For å lykkes der er det viktig å hente det beste fra to verdener. Det vi spesielt har lært fra pandemien og å arrangere online-konferanser er viktigheten av interaktivitet. I tillegg har vi hentet mye inspirasjon fra hvordan de største TV-produksjonene bygger opp sendingene sine. Hvis det dog kommer nye varianter av koronaviruset som fører til nye nedstengninger vil vi nok snu oss raskt rundt og tilby online kurs og konferanser, sier Omberg.

- Hva vil interaktivitet si på deres eventer?

- Bruk av chat, spørreundersøkelser og Q&A som gjør at deltakerne engasjerer seg mer i innholdet. Vi hadde også en suksessfull masterclass med Jim Collins i mars med 130 toppledere, der vi delte opp i diskusjonsgrupper med 4-5 personer per gruppe. Her delte de erfaringer og problemstillinger med hverandre mellom innleggene til foredragsholderen, forklarer Omberg.

Vi har som mål å bli verdens største og mest betydningsfulle næringslivskonferanse innen 2025. Christoffer Pettersen Omberg

Lover flere store navn

Etter å forhåpentligvis ha vært gjennom de største nedstengningene ser nå Omberg og OBF lyst på fremtiden.

- Nå har dere vært gjennom et tøft 2020 og en vanskelig start på 2021 med store nedstengninger, men nå begynner det imidlertid å se lysere ut. Så for å bruke fotballspråket litt: Hvordan er stemningen i garderoben nå?

- Stemningen i garderoben har aldri vært bedre. Den har helt klart vært preget av et dystert 2020 med tanke på økonomi, selskapet selv, si farvel til kolleger, hjemmekontor og andre nedstengninger. Men for 2021 ser alt lyst ut. Og på fredag kom meldingen som at trinn fire i regjeringens gjenåpningsplan kanskje kan iverksettes allerede 6. september, og passer perfekt med vår konferanse 29. september, sier Omberg.

- Hva er planen videre?

- Planen er å holde et enormt fokus på hva Oslo Business Forum er for noe. Vi vil utvikle oss innenfor næringsliv, innovasjon og strategi. Vi har som mål å bli verdens største og mest betydningsfulle næringslivskonferanse innen 2025. Det er et hårete mål, men vi har sett den siste tiden at vi er nærmere målsetningen enn noen gang tidligere, og det er kult å se. Det skyldes også at våre internasjonale konkurrenter nærmest har blitt paralysert av tiden vi har vært i og stått helt stille. Vi skal fortsette å jobbe hardt med våre konferanser, sier Omberg.

Gründeren merker foreløpig lite til skepsis blant kundene til fysiske møter igjen, men forteller at de har planen klar dersom det skulle bli flere nedstengninger.

- Vi merker at det er en ekstrem sult for å delta på fyiske konferanser igjen. 750 billetter til årets konferanse ble utsolgt på et få uker og nå har vi flere hundre på venteliste. Så vi er ikke bekymret for etterspørselen, men det blir selvfølgelig viktig å tilby et alternativt online, som både er bærekraftig og økonomisk bra. Dog er risikoen høyere enn tidligere og vi må ta høyde for potensielle restriksjoner og nedstengninger på grunn av nye varianter av viruset. Men vi har blitt ganske drevne på scenarioplanlegging dette året, så det tar vi høyde for i planleggingen av Oslo Business Forum 2022, sier Omberg.

- Har dere noen store navn klare til 2022?

- Det kommer store navn, det gjør det. Men de kan jeg ikke avsløre riktig enda. Navnene slipper vi på konferansen 29. september, men det er såpass store navn at de kommer til å få stor oppmerksomhet, såpass kan jeg si.

Store navn:

Christoffer Pettersen Omberg og Marius Røed Wang har hentet mange store navn i fortiden, og det skal de fortsette med også i fremtiden. Foto: Oslo Business Forum.

Hentet Terminator og Apple-gründer og så ble det brått stopp – eventselskap måtte gi slipp på ni ansatte