Rusken inngår millionavtale med PR-byrå: - Lurer på om de er mer opptatt av image enn resultater

Oslo-politiker reagerer på Ruskens nye PR-avtale, men får svar fra Gambit.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Bymiljøetaten har i disse dager inngått en egen PR-avtale på vegne av Ruskensekretariatet, som er ansvarlig for ryddedugnaden Rusken, med byrået Gambit HK. Den nye avtalen har en verdi på opptil åtte millioner kroner over fire år. Fra før av har Bymiljøetaten avtaler gående med både PR-byrået Nucleus og sosiale medier-byrået Valen Utvik. 

Det får Oslo Venstre til å reagere. 

- Rusken er kjempeviktig for å holde byen ren, og vi er opptatt av at de skal ha gode rammevilkår. Nettopp derfor stusser vi over denne avtalen her. Om man har åtte millioner å avse, bør man ikke bruke disse millionene på Ruskens formål - altså å holde byen ren, spør bystyrerepresentant og nestleder i Venstres bystyregruppe, Marit Vea, når Kampanje ringer.

Hun sitter i Oslo kommunes samferdsel- og miljøutvalg, og forteller at dette er noe hun vil ta opp neste gang utvalget møtes.

- Vi reagerer absolutt på dette, det er snakk om felleskapets midler, og jeg tror ikke Oslos innbyggere hadde sett for seg at titalls millioner skulle blitt brukt til reklame. Vi kommer til å stille spørsmål ved denne avtalen og ta opp dette på det første utvalgsmøtet etter sommeren.  

Se hvilke byråer som deltok i Rusken-anbudet lenger ned i saken!

- Lure på om de er mer opptatt av image enn resultater

Det er heller ikke første gang at Oslo Venstre reagerer på kommunens bruk av ekstern kommunikasjonshjelp. I flere omganger har Kampanje blant annet omtalt Klimaetatens utstrakte bruk av både PR- og reklamebyråer. 

Les også: Har brukt 22 PR-rådgivere på Oslos klimasatsing: - Ikke en god bruk av kommunens penger

- Vi mistenker at det er en trend i kommunen hvor det brukes mye penger på kommunikasjons- og PR-tjenester. Man kan jo lure på om de er mer opptatt av image enn resultater. Vi gikk blant annet sammen med opposisjonen og foreslo å redusere reklameutgiftene til Klimaetaten med 20 millioner kroner. Det ble ikke vedtatt, men byrådet ble pålagt å gjennomgå kostnadene til reklame, sier Vea. 

De reagerte etter at det i mai ble klart at Klimaetaten var ute med et nytt reklameanbud til en prislapp på 24 millioner kroner over de neste fire årene. 

- Vi ser heller at man bruker disse pengene på å løse de faktiske oppgavene man er satt til å utføre, kommenterer Vea.

Les også: Slakter Klimaetatens PR-budsjett: - Reklame blir aldri et miljøtiltak

På spørsmål om hvorfor Rusken trenger et eget PR-byrå, forteller Ruskengeneral i Bymiljøetaten, Jenny Wallheden Krohn, at de har behov for hjelp når de selv ikke har kapasitet. 

- Rusken har behov for kommunikasjonstjenester når vi selv ikke klarer å løse det. Ruskensekretariatet består av tre personer. For å løse vår oppgave med holdningsskapende arbeid utvikler vi blant annet kampanjer, digitale prosjekter og aktiviteter knyttet til kunnskap om søppel og søppelrydding. Flere detaljer om virkeområdene finner man på rusken.no, skriver hun i en e-post til Kampanje. 

- Jobber med holdningsskapende arbeid

Rusken har en rekke aksjoner gjennom året, som blant annet Vårrusken, som er Norges største dugnad. Her melder over 200.000 frivillige seg på hvert år. 

- Dugnaden har jo sterke historiske røtter i Norge som en frivillig innsats man gjør sammen - synes dere det er kledelig med millionkontrakt til et PR-byrå for et slikt arrangement?

- Rusken arbeider med holdningsskapende arbeid hvor dugnad er ett av flere midler. Vennligst se rusken.no for fakta om Ruskens formål og aktiviteter, svarer Ruskengeneralen.

I tillegg til å arrangere dugnader, har de eksempelvis Ruskenpatruljen, som rapporterer om forsøpling, og flere arbeidstiltak som Gaterusken, et tiltak som setter mennesker med rusrelaterte problemer i arbeid. 

På deres nettsider skriver Rusken at gjennom deres aktiviteter kan alle byens innbyggere bidra til et miljøvennlig Oslo. 

- Rusken har også en viktig rolle i det holdningsskapende arbeidet, gjennom kampanjer, annonser og annen kommunikasjon som minner oss på å holde byen ren, står det om kommunikasjonsarbeidet. 

Stor interesse for anbudet - 12 byråer ville ha Rusken som kunde

Avtalen med PR-byrået Gambit HK er inngått av Ruskensekretariatet, som er en del av miljødivisjonen i Bymiljøetaten. Avtalen kan brukes av flere enheter i Bymiljøetaten ved behov, men er primært tiltenkt Rusken, får Kampanje opplyst. 

Tidligere har Rusken hatt en avtale med Kikkut Reklamebyrå i to omganger á fire år. Sist Rusken signerte avtale tilbake i 2017 var verdien på opptil seks millioner kroner - for den nye perioden økes dette med to millioner kroner. 

Les også: Kjemper om Rusken-reklame for seks millioner

Hele 12 byråer var interessert i å hekte seg på i avtalen med Rusken. Der finner man blant annet PR-byråene Burson Cohn & Wolfe, Trigger Oslo, Try Råd og PR-operatørene. Også flere reklamebyråer og digitalbyråer forsøkte seg, som Dinamo, Knowit, Per Høj, Spoon, Tante Randi og det sittende byrået Kikkut. 

Kikkut Reklamebyrå, samt vinneren Gambit HK, Spoon, Per Høj og Try Råd ble invitert videre til å gi endelig tilbud. Try Råd ble derimot avvist fra konkurransen da de leverte for sent.

Som tidligere nevnt trakk Gambit HK det lengste strået, og ifølge medelelsesbrevet fra Bymiljøetaten scoret PR-byrået full pott på både kompetanse og erfaring og på oppdragsforståelse.

Se poengrangering til byråene her. Gambit stakk av med seieren - Try Råd ble avvist

Byrå Poengsum
Gambit HK 9,54
Kikkut Reklamebyrå 9,20
Per Høj 8,33
Spoon 8,03
Try Råd 0,0 *

Byråene ble vurdert på oppdragsforståelse, kompetanse og erfaring og pris. Oppdragsforståelse og kompetanse og erfaring ble vektet med 40 prosent hver, mens pris ble vektet med 20 prosent. 

*Tilbudet til Try Råd ble avvist da de leverte etter fristen hadde gått ut. 

- Uten kommunikasjon blir det vanskelig å få til en endring

Kreatør i Gambit HK, Siv Nyborg, var med å vinne byråets nye kunde. Hun forteller at Rusken er en sann drømmekunde. 

- De er alltid morsomme å følge med på i det de gjør i kommunikasjonen sin og i aktivitetene. Det er en av de største merkevarene i Oslo og har en stor posisjon i samfunnet, sier hun til Kampanje.

På spørsmål om hva hun tenker om at Oslo Venstre reagerer på at Rusken skal ha eget PR-byrå, påpeker Nyborg at Rusken er en aktør som tar mange av valgene selv. 

- Det er de som styrer dette her. Vi er kun en hjelpende hånd for å være med og mobilisere for aktiviteter, støtte deres ambisjoner om en renere by og sørge for at de kan fortsette å kommunisere med hele befolkningen. Det at vi får lov å være med dem og gjøre Oslo bedre, er bare en stor seier for alle - og bidrar til noe positivt.

- Venstre mener det er en trend at det brukes mye penger på kommunikasjon- og PR-tjenester i Oslo Kommune - er det et problem?
 
- Hvorvidt det er et problem eller ei, skal jeg ikke uttale meg om. Til syvende og sist tenker jeg at for å få til endringer blant folk i samfunnet, må man kommunisere og dele budskap. Det er den viktigste oppgaven til Rusken; å få folk til å skjønne at naturen og omgivelsene er viktig. Uten kommunikasjon blir det vanskelig å få til en endring, svarer Nyborg.
Personlig forhold til Rusken:

- Som Oslo-jente er jo Rusken en sann drømmekunde. Man har fulgt de fra man var et lite barn og deltok i Vårrusken, så det er jo en kunde mange har et personlig forhold til, sier kreatør i Gambit HK, Siv Nyborg, til Kampanje. Foto: Privat.

Rusken inngår millionavtale med PR-byrå: - Lurer på om de er mer opptatt av image enn resultater