Hun har bygget Flyrs markedsavdeling fra «scratch»: - Føler et eierskap som kanskje er litt ekstremt

PR-sjef mener Flyr er på god vei mot å bli omdømmevinner i lufta.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

I april i fjor meldte Ida Louise Kristiansen overgang fra Schibsted-eide Prisjakt til det nyoppstartede flyselskapet Flyr. Selskapet ble grunnlagt under koronapandemien i august 2020 noe som ga utfordringer til en allerede fersk markedsavdeling.

- For det første måtte absolutt alt opprettes fra null. Underveis kom det flere nedstenginger og reiserestriksjoner som gjorde at vi måtte snu oss rundt og tenke nytt. For markedsavdelingens del har det vært litt som å ha et spedbarn egentlig. Det krever mye av deg, og ingenting av rutiner er på plass. Vi har bygget opp alt fra grunnen av, og jobbet hardt også med bidrag fra folk på tvers av avdelinger, sier Kristiansen.

En del av løsningen har vært å få på plass nettopp rutiner, ta inn hjelp de gangene det har vært nødvendig, og få på plass byråpartnere. Hun forteller videre at det er flere enn bare markedsavdelingen som har fått prøve seg som innholdsprodusenter i startfasen.

- Det er viktig å poengtere at alle ansatte regnes som en del av markedsavdelingen, og heldigvis har alle har vært veldig hjelpsomme og kommet med mange bra forslag. Vi har også hatt stor nytte av å ha for eksempel flere fra kabinbesetningen hos oss i korte perioder, hvor de har bidratt med gode innspill basert på tilbakemeldinger fra gjestene våre og til å lage innhold for sosiale medier, sier hun.

Kristiansen har imidlertid erfaring med å bygge kjennskap og å sitte i en gryende markedsavdeling. Hun startet i Prisjakt da det var relativt nytt i Norge, hun forteller imidlertid at den store forskjellen har vært at i Flyr har hun selv vært med på å bygge opp alt innenfor marked.

- Dette gjør at jeg føler et eierskap til Flyr som kanskje er litt ekstremt. Dette gjelder nok de fleste internt, og kanskje spesielt de som har vært med fra begynnelsen. Flyr er «vårt» flyselskap. Begge bransjer er nerdete på en fin måte, men det er en litt annen interesse for flybransjen blant folk enn det er for prissammenligning. Tempoet er også utrolig mye høyere i flybransjen og det går raskt fra idé til utførelse, sier Kristiansen.

Les også: Flyr på gå lufta med ny reklamekampanje og nytt byrå

Jeg hører også mange lovord om kundesenteret og servicen om bord, så jeg blir ikke overrasket om Flyr raskt blir flyselskapet med best omdømme i befolkningen. Ole Christian Apeland, PR-sjef

- Utfordring å kommunisere bredt nok

Det nye flyselskapet har kommet inn som en kule på det norske markedet og tall fra i sommer viser at selskapet hadde 260.500 passasjerer i juli alene. Også i juni hadde Flyr over 200.000 passasjerer i lufta og flyanalytikere har kalt sommeren for knall for det norske selskapet.

- Er selskapet fortsatt i startfasen på markedsføringsfronten?

- Ja. Vi er fortsatt bare i startfasen, og det gjenstår mye jobb, men vi er forhåpentligvis over den verste kneika og utviklingen er veldig positivNå ser vi at ser at assosiasjonene vi ønsker å bygge beveger seg kraftig oppover. Veksten vi har hatt i kjennskap har vært enorm, sier Kristiansen.

Hun sier at de har gått fra null prosent kjennskap til 78 prosent hjulpet kjennskap og 52 prosent uhjulpet kjennskap siden oppstarten.

- Den siste målingen vi hadde viste også at positivt vareprat hadde skutt i været, noe som er kjempegøy. Det er alltid fint å se at hardt arbeid gir uttelling, sier Kristiansen.

- Hvor stor del av arbeidet har gått på å bygge kjennskap blant befolkningen?

- En stor del. Vi har en bred målgruppe – alt fra studenter til pensjonister, og vi vil inkluderer alle potensielle gjester i markedsføringen vår. Derfor er litt av utfordringen å kommunisere bredt nok, sier hun.

Blir flere:

Markedsavdelingen i Flyr har blitt stadig større. Her fra venstre Andreas Grøndalen, Steffen Sundt, Kai Fischer, Christine Braathen og Ida Louise Kristiansen.

- Vi trenger ikke være størst, men vi skal være best

I dag teller markedsavdelingen til Flyr syv ansatte, med en åttende på vei inn dørene. Ida Louise Kristiansen forteller at de i en lengre periode kun var tre personer, før de så seg nødt til å økte antallet.

- Det ble litt vel mange hatter på hver, så vi er utrolig glade for å ha fått med oss noen til. Vi er fortsatt et oppstartsselskap, og har ingen ambisjon om en stor markedsavdeling. Vi trenger ikke være størst, men vi skal være best, sier Kristiansen.

- Hvordan har du bygget opp markedsavdelingen?

- Vi har bygget opp en liten, solid avdeling sakte, men sikkert. I en start-up er du helt avhengig av å få med deg de riktige folkene fra start, og vi har sammen brukt tid på hver rekruttering. Alle i markedsavdelingen har et ekstra gir, og er dyktige fagfolk med en snert. Vi har lagt vekt på å få på plass funksjoner som gjør at vi kan produsere det aller meste av materialet vårt selv, sier hun.

- Har fordelene av å starte med blanke ark

Flyrs omdømme er ikke kjent riktig ennå, men Ole-Christian Apeland, administrerende direktør i Apeland, forteller om sitt eget inntrykk av Flyr, før man får se de offisielle målingene som først blir kjent i Traction Norge i 2023.

- Mitt inntrykk er at Flyr har fått en fin start i markedet, med god hjelp fra SAS. Streiken fikk mange til å prøve alternativene. Flyr har fordelene av å starte med blanke ark, og har blant annet fått på plass en svært god bestillingsløsning. Jeg hører også mange lovord om kundesenteret og servicen om bord, så jeg blir ikke overrasket om Flyr raskt blir flyselskapet med best omdømme i befolkningen, sier Apeland.

Tilbake hos Ida Louise Kristiansen i Flyr sier markedsdirektøren at selv om «SAS kanskje har hjulpet på deres eget omdømme, så fikk de ikke mye hjelp gjennom sommeren ettersom flyene allerede var ganske fulle da streiken brøt ut.»

- Hva krisen har bidratt til er kanskje å få kundene til å bli enda mer klare over betydningen av å være fast ansatt i selskap i Norge, etter den norske modellen. Mange fikk dessverre en etterlengtet ferie ødelagt på grunn av SAS-streikenog vi er glade for alle vi kunne hjelpe frem til ønsket reisemål i en sommer. Vi opplevde at kundesenteret fikk en god del henvendelser i perioden, og merket så klart at det var høy etterspørsel etter billetter både innenlands, og ikke minst til populære reisemål i Europa, sier Kristiansen.

Og etter en travel sommer forteller hun at arbeidet som nå venter er mye av det samme som de allerede har drevet med, nemlig å bygge kjennskap.

- Vi har satt oss høye mål for kjennskap, og klarer vi å ha samme utvikling som vi har hatt til nå så skal vi klare å nå dem også. Det viktigste for oss å jobbe med nå fremover er at folk blir kjent med hvem vi er og hva vi står for. For eksempel at vi satser hardt på den norske modellen og at alle ansatte er direkte ansatt i Flyr, i tillegg til at vi er enkle og har fokus på kundeopplevelsen, sier Kristiansen.

Hun har bygget Flyrs markedsavdeling fra «scratch»: - Føler et eierskap som kanskje er litt ekstremt