Facebook-tallene fikk netthandelsgründeren til å rase: - Sliter dere?

Einar Øgrey Brandsdal gir Facebook det glatte lag. Reklamekjøpere gir gründeren rett på ett punkt.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

«Facebook – sliter dere?» spør Einar Øgrey Brandsdal i et innlegg på Linkedin tidligere i sommer. Gründeren og investoren har brukt mye penger på Facebook-annonsering opp igjennom for å bygge opp nettbutikken Blivakker.no og Netthandelen.no, men nå går han hardt ut mot den amerikanske annonsegiganten.

- Verktøyet til Facebook blir mer og mer avansert og man skulle tro det blir bedre og bedre, men nå er det sånn at tallene Facebook opererer med, harmonerer ikke med virkeligheten, sier Brandsdal til Kampanje.
I innlegget på Linkedin forteller han om et eksperiment han har gjort med tre ulike annonser som ifølge Brandsdal ble vektet identisk. Den ene annonsen fokuserte på rekkevidde, den andre på merkevarebygging og den tredje på konvertering. Ifølge Brandsdal rapporterte Facebook om 239 ordre på to dager på én av annonsene, mens Google Analytics viser at de kun fikk ti ordre fra Facebook på alle tre annonser i samme periode.

- Hvis du lager en annonse på Facebook i dag og velger at målsetningen din er å få til konverteringer, som veldig mange gjør, så tar Facebook æren for absolutt alle salg. Når jeg bare kikker på de to siste dagene, så tok Facebook æren for 239 salg på to dager. Samtidig hadde vi kun ti ordre på alle tre Facebook-kampanjer, så det harmonerer ikke, sier Brandsdal til Kampanje.
- Mener du det er blitt mindre presist enn tidligere?- Absolutt. Det er fullstendig ut av proporsjoner.

Ikke imponert:

Einar Øgrey Brandsdal er en betydelig aktør i det norske netthandelsmarkedet med selskaper som Netthandelsgruppen og Blivakker.no på samvittigheten.

- Bør ha et kritisk øye

Noen uker etter at han publiserte innlegget på Linkedin, mener Einar Øgrey Brandsdal imidlertid at situasjonen kan ha bedret seg noe. Netthandelsgründeren vil derfor ikke opp Facebook - ennå.

- Vi jobber nå med å få styrke intern tracking og rapportering er slik at vi har noe håndfast å forholde oss til, sier han.

Men innovasjonsdirektør Inge Hofstad Kjeilen og digital strateg Geir Vikan i mediebyrået Red Dentsu X mener funnene til Brandsdal er i overenstemmelse med undersøkelser de selv har gjort.

- Vi ønsket å dykke dypere ned i tallene vi ser på tvers av ulike plattformer, og har gjennomført en rekke salgsmodelleringer på tvers av annonsører og bransjer. Vi bruker altså økonometri som tilnærming for å få et mest mulig korrekt og objektivt bilde av hva hver enkelt mediekanal og medie bidrar med. Her har vi altså skilt ut både Facebook, Instagram, Snapchat og de forskjellige norske mediene hver for seg, sier Hofstad Kjeilen til Kampanje.

Resultatene deres viser at plattformene til de utenlandske aktørene til tider rapporterer mellom fire og syv ganger høyere påvirkning på salget enn det mediebyråets egne modeller tilskriver samme i plattform i perioden.

- Dette viser viktigheten av å få på plass objektiv rapportering som vi mener best gjøres gjennom salgsmodellering, fremfor å bare stole på plattformene sine egne tall alene.

- Hvilke utfordringer gir denne problemstillingen for annonsører?
- Problemstillingen for annonsør er at man har vanskeligheter med å velge om man skal stole på plattformen man bruker eller om man stoler på at Google Analytics har evnen til å være objektiv nok til å gjøre all rapportering derfra. Vi mener man bør ha et kritisk øye, og se på tallene plattformene rapporterer som en del av helheten, der Facebook og lignende neppe står for alle resultatene alene.

- Er det fortsatt lønnsomt å annonsere på Facebook?

- Ja, selv om vi har utfordringer med å ta ut tall på samme måte som vi kunne i «gamle dager» så leverer Facebook fortsatt gode resultater som kan forsvare videre investering. Det er også viktig å huske på at Facebook gjerne er en del av kundereisen, så en kombinasjon av Facebook og Instagram med flere andre medier vil ofte være optimal.

Det vil alltid være avvik og det krever mye kunnskap om hvordan de ulike systemene rapporter for å tolke svarene man får. Fridtjof Hødnebø

- Det kan fort bli konflikt

Kommentarfeltet på Einar Øgrey Brandsdals Linked-innlegg vitner om flere frustrerte Facebook-annonsører. Andre er kritiske til Brandsdals metode, blant dem Fridtjof Hødnebø. Han leder markedsføringsselskapet Fullstakk og mener «det er aldri er smart» å prøve å sammenligne to systemer. 

- Det vil alltid være avvik og det krever mye kunnskap om hvordan de ulike systemene rapporter for å tolke svarene man får, sier han. 

Det har Fullstakk-sjefen erfart fra egne kundemøter.

- Dette er en klassisk utfordring som krever mye kompetanse både hos kunde og hos byrå for at man skal kunne snakke om dette på en lavmælt og positiv måte. Det kan fort bli konflikt, særlig om ikke byrået klarer å sette seg inn i kundens posisjon og klarer å bygge en kunnskapsbro mellom de forskjellige verktøyene.

Hødnebø mener Brandsdal trekker det langt når han i innlegget sitt spør om det ikke er «svindel» Facebook holder på med.

- Jeg tror ikke Facebook legger på tall som ikke eksisterer. Hvis Brandsdal har hatt mindre enn 138 slag på kassa i perioden, så er det noe gærent med oppsettet av sporingen, men jeg tipper det er mer enn det. Hvis noen bare tilfeldigvis har sett annonsen og kjøpt noe hos Brandsdal, så tar Facebook æren for det. Utfordringen til Facebook er at de ikke er så gode til å informere om at de bruker den formen for rapportering. 

Hødnebø mener noe av dagens utfordring er at det finnes uendelig mengder data å grave seg ned i.

- Det gjør at en TV-investering blir gått mindre i sømmene enn en Facebook-investering fordi det er mer tall i Facebook-investeringen.

- Stoler dere på tallene til Facebook?

- Vi stoler på tallene hvis trackingen er satt opp riktig. Da rapporterer de i henhold til reglene i plattformen. Er trackingen satt opp feil, kan det gå alle veier.

Facebook har ikke ønsket å bidra med kommentarer til denne saken.

Facebook-tallene fikk netthandelsgründeren til å rase: - Sliter dere?