Tidligere PR-topp lanserer ny nettavis: - Skal ikke bli en «flinkis»-kanal

- Vi har sett litt til Vice i USA som har blitt ganske store, sier Preben Carlsen om sin nye mediesatsing.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

- Switch er et nytt medieselskap for konstruktiv journalistikk - en retning innenfor journalistikken som gir et kritisk og uavhengig innblikk i problemene vi belyser, samtidig som vi utforsker løsninger på individuelt, teknologisk og politisk nivå, skriver Preben Carlsen onsdag på sin Facebook-side.

- Switch begynner i det små og bygger stein på stein, men kommer til å etablere innholdsvertikaler på flere områder utover høsten, skriver han videre.

Preben Carlsen var tidligere en svært profilert leder i PR-bransjen der han blant annet startet opp byrået Trigger med stor suksess. Byrået utfordret de etablerte byråene med sin kombinasjon av event, reklame og PR og laget flere prisvinnende kampanjer. Etter noen år i PR-bransjen gikk ferden videre til gründer- og medieverden hvor han blant annet startet opp nettavisen Good News. Nå er gründeren i gang med et nytt medieprosjekt som skal hete Switch.

- Det er noe jeg har tenkt på en stund. Vi ser et behov for konstruktiv journalistikk med mer fokus på bærekraftig økonomi- og samfunnsmodell med FNs bærekraftsmål som redaksjonsplakat, sier Carlsen til Kampanje.

Les også: På topp fem år på rad: - PR ble en tvangstrøye

Vi var med i NRK-programmet «Sløsesjokket» hvor jeg da ble presentert for konstruktiv journalistikk som retning. Preben Carlsen, medie-gründer

Legger ned Good News

Det er altså ikke første gang den tidligere PR-toppen sjøsetter en ny mediekanal. I mars 2020, omtrent samtidig som koronapandemien inntraff landet med full tyngde, startet Carlsen opp Good News. Nå kan Carlsen imidlertid fortelle «at kanalen har ligget flatt en stund, men at den var med på å skape gnister i videre idéer.»

- Vi eksperimenterte og testet, under den mørkeste av de mørkeste tider, en redaksjonell kanal hvor vi løftet frem positive løsninger, men det vi så var at vi gikk tom for innhold ganske fort. I tillegg så vi at et rent løsningsfokus ble altfor lett til at det fungerte, sier Carlsen før han fortsetter:

- Men vi slapp ikke idéen der, for vi så at det lå noe i det. En kombinasjon av problemer og løsninger må til, og det tar vi nå høyde for i Switch, sier Carlsen.

I dag er Switch som selskap tatt over for satsingen Good News som i Brønnøysund står oppført med en omsetning på rundt en halv million kroner i 2021.

Ble inspirert av NRK-program

Preben Carlsen forteller videre at viljen til den videre satsingen på konstruktiv journalistikk rundt teknlogi, sirkulær økonomi og bærekraft var til stede, og at den skjøt ekstra fart etter å ha vært med i et NRK-program.

- Vi var med i NRK-programmet «Sløsesjokket» hvor jeg da ble presentert for konstruktiv journalistikk som retning. Man går dypt inn i problemstillingene, samtidig som man utforsker og finner løsninger. Det er den biten vi ser på, sier Carlsen.

Han forteller at et problem rundt bærekraft, gjenbruk og sirkulær økonomi, er å engasjere folk. Det vil han være med på å endre.

- Eksempelvis innenfor klesindustrien så er det veldig mange som brenner for mote. Men diskusjonen rundt gjenbruk, sirkulær økonomi og bærekraft blir fort tung og kjedelig. Den engasjerer ikke folk, sier Carlsen.

- Men har du troen på at Switch kan slå an?

- Jeg hadde ikke startet det om jeg ikke hadde hatt troen. Nå skal vi bruke høsten til å eksperimentere og finne form, stil og tone. Vi skal ikke bli en flinkis-kanal som retter pekefingeren mot folk. Vi har sett litt til Vice i USA som har blitt ganske store. De har en fin måte å ordlegge seg på. De har knekt noen koder og vinkler innhold på andre måter enn andre medier, sier Carlsen.

Lanserer under Arendalsuka

Mediekanalen kickstarter denne uka under Arendalsuka. Da står Carlsen og resten av Switch-gjengen for tre arrangementer. Videre håper han fysiske arrangementer, kurs og workshoper blir en del av mediehusets daglige drift.

- Vi ønsker å etablere et fysisk mediehus med lavterskelsaktiviteter. Hvis vi lykkes så skal vi kunne tilby mikrolæringskurs hvor man går dypere inn i tematikken man bryr seg om. Så skal vi hjelpe dem som er engasjert med å finne løsninger på problemene de leser om, sier Carlsen.

Han sier det er «så mange problemer i verden at man fort blir nedfor hvis man bare tar det inn.»

- For å unngå apati og handlingslammelse trenger folk å få informasjon om løsningene slik at de kan bidra til endring, sier medie-gründer og tidligere PR-sjef, Preben Carlsen.

Tidligere PR-topp lanserer ny nettavis: - Skal ikke bli en «flinkis»-kanal