Går usikker høst i møte: - Ikke pessimistisk, men realistisk

- Det er ikke sånn at designbransjen er løsrevet fra samfunnet ellers, sier leder i interesseorganisasjonen Grafill.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Som Kampanje tidligere har skrevet går bransjen inn i en usikker høst. Konsulent og forretningsutvikler i Dreamwork Academy, Jannicke Østlie, sa blant annet i en sak publisert av Kampanje mandag morgen at byråene for øyeblikket er forsiktige med å ansette om dagen.

Daglig leder i interesseorganisasjonen Grafill, Lene Renneflott, forteller til Kampanje at de foreløpig har hørt lite om oppsigelser, konkurser og permitteringer, men samtidig at arbeidsmarkedet er krevende.

- Ordet på gata er at det er stille, sier Renneflott.

Hun forteller at de i Grafill rigger seg til for å hjelpe bransjen gjennom det som ser ut til å bli en usikker høst.

- Jeg er ikke pessimistisk, men realistisk. Vi gjør oss klare til å være den trygge havna vi skal være – som blant annet bistår medlemmene våre med rådgivning, sier hun.

Renneflott forteller at hun gjorde seg opp tanker om høsten allerede før sommeren. Da skrev hun en sommerhilsen på Grafill sine hjemmesider.

- Vi merker det tidlig i lavkonjunkturtider, men samtidig vet vi at design trengs. Folk har behov for tjenestene til medlemmene våre. I tillegg vet vi at bransjen vår er omstillingsdyktig og vil klare seg, sier Renneflott.

- Folkene er verdiorienterte

Renneflott understreker imidlertid at de ikke har data på hvilke konsekvenser dagens marked har på bransjen foreløpig og at arbeidet de driver med er forberedende arbeid om krisen skulle inntreffe. 

- Vi tilbyr medlemmene advokattjenester, så vi vil få henvendelser dersom det for eksempel plutselig skulle bli masse oppsigelser, men jeg synes bransjen er veldig flinke til å holde på folkene sine, sier Renneflott. 

Hun mener bransjen av natur er orientert på gode verdier, og at dette gjør utslag, særlig i krisetider.

- Folk synes det er tungt å gi fra seg gode folk. Det kunne nok vært flere som permitterte folk under pandemien, enn som faktisk gjorde det. Det sier mye om bransjen, sier Renneflott og fortsetter:

- Og det elsker jeg med denne bransjen. Folkene er verdiorienterte. De synes det er viktig å skape design som funker for alle, som bidrar til det grønne skiftet og engasjerer seg i bærekraft og digitaliseringen av samfunnet. Det er et verdisett i bunn, som gjør at de også vil ta vare på folkene. Nå er det stille, men jeg tror de fleste strekker seg langt for å holde på de ansatte.

- Hvordan tror du det vil bli for folk som er helt ferske å komme seg inn i bransjen denne høsten?

- Dette er helt umulig å spå akkurat nå. Samfunnet trenger flere designere enn noensinne og vi vet at det ansettes stadig flere i design- og kommunikasjonsroller i offentlig sektor, særlig i forbindelse med digitaliseringen. Det blir spennende å se utover høsten. De som jobber i det private vil muligens være mer utsatt, men det avhenger igjen helt av hvor mange oppdrag som legges ut i markedet, sier Renneflott.

Avhengig av offentlig tilbud

Renneflott forteller at de har klart seg fint gjennom krisetider tidligere, blant annet gjennom pandemien. Hun påpeker imidlertid at dette er en helt ny situasjon.

- Vi har aldri vært i en pandemikrise, som så går rett over i en finanskrise før, sier hun. 

Hun forteller videre at usikkerheten i første omgang først og fremst truer de mindre uavhengige designbyråene, og ikke de store tech-, medie- og designhusene.

- Jeg håper det offentlige fortsetter å være flinke til å legge oppdrag ut på anbud. Det vil gi den effekten vi håper på. Vi hadde eksempelvis en veldig god dialog med NRK under pandemien. Som en stor offentlig aktør sendte de et tydelig signal til andre om viktigheten av å holde designprosjekter i gang, sier Renneflott. 

Men siden ordet som sprer seg sier at det er stille på oppdragsfronten, vurderer Renneflott og Grafill å ta noen pulsmålinger på bransjen, i likhet med hva de gjorde under pandemien. 

- Vi vurderer å sende ut et spørreskjema og stille spørsmål om hvordan det står til så vi får data på hvor preget bransjen faktisk er, sier Renneflott. 

- Det er flere som meg som har vært i bransjen lenge. Vi vet at det går både opp og ned. Selv om de korte horisontene merkes ekstra godt når det er finanskrise og oppdragstørke så betyr ikke det at designbransjen ikke kommer til å klare seg. Digitaliseringen stopper jo ikke opp selv om økonomien går ned, og det er behov for tjenestene våre, legger hun til. 

Går usikker høst i møte: - Ikke pessimistisk, men realistisk