Mimir refser PR-topp: - Cha cha cha er ikke et problem

Rødt-politiker og tidligere deltaker i «Farmen Kjendis», Mimir Kristjansson, mener PR-bransjen er et større problem enn det at politikere er med i realityprogrammer.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

I går ble det klart at stortingsrepresentant og tidligere statsråd Hadia Tajik (Ap) skal tre på seg danseskoene og svinge seg i valsen når høstens sesong av TV 2-programmet «Skal vi danse» går av stabelen.

- Jeg er med for å ha det gøy, fordi jeg liker programmet og elsker å danse, sa Tajik til Kampanje i går.

I kjølvannet av deltakelsen høstet imidlertid Tajik og andre reality-politikere kritikk fra PR-topp Guri Størvold. Størvold har selv vært engasjert i politikken som statssekretær og rådgiver, og er i dag daglig leder i PR-byrået Zynk.

- Jeg synes det er en trist utvikling at politikere føler at de i stadig større grad føler de må stille opp på show og underholde istedenfor å gjøre det de egentlig bør gjøre, bruke all sin kapasitet på å jobbe med politikk, sa Størvold.

Les også: PR-topp ut mot reality-politikere: - Trist

Tajik er langt ifra den første politikeren som deltar i et realityprogram på TV. Tidligere har blant annet Sandra Borch (Sp) vært med i «Skal vi danse», Trygve Slagsvold Vedum sunget i «Maskorama» og Mimir Kristjansson (R) deltatt i «Farmen Kjendis».

Kristjansson er ikke enig i kritikken Størvold kommer med. «La nå Hadia danse», skriver han på Facebook og utdyper overfor Kampanje.

- Så lenge man er i stand til å utføre jobben sin, så ser jeg ikke problemet med å delta i et realityprogram, sier Kristjansson.

Cha cha cha er ikke et problem, men det er PR. Mímir Kristjánsson, Rødt-politiker
Vals eller valgkamp:

Hadia Tajik blir en av deltagerne på årets Skal vi danse. - Jeg er med for å ha det gøy, fordi jeg liker programmet og elsker å danse, sier Tajik til Kampanje. Foto: NTB.

- Litt pussig

Kristjansson mener det er «skjebnes ironi» at det er en PR-person som er ute og kritiserer realitydeltakelse, noe han påpeker også var bakgrunnen for Facebook-innlegget.

- Cha cha cha er ikke et problem, men det er PR. I mine ører er det ganske umusikalsk at en eks politiker, som selger sitt nettverk og sin kompetanse til høystbydende, kritiserer realitydeltakelse. Jeg kan tenke meg ting som er verre for politikere enn akkurat det, sier han.

- Hva tenker du selv om at politikere blir med på realityprogram?

- Som sagt så burde det være greit så lenge man finner nok timer i døgnet til det. Jeg kjenner ikke treningsprogrammet, men utenom den bekymringen, så burde det være greit, sier Kristjansson og fortsetter:

- Det er mange som liker å gjøre narr av realityprogrammer, men de fleste av disse programmene handler om å bli kjent med menneskene, ukjente vennskap og mestringshistorier. Hadia er kanskje topp fem personer i Norge som har fått kritikk for å være stram og korrekt, og når hun nå går utenfor komfortsonen, så er det feil det også. Det er litt pussig, sier han.

- Men er ikke dette dårlig timing med tanke på høstens valgkamp?

- Jeg kjenner ikke timeplanen til Hadia godt nok, så det kan jeg ikke si noe om. Men da jeg var med på Farmen, så var jeg isolert i seks uker. Det var i begynnelsen av en valgkamp. Det tror jeg var veldig smart for eller så hadde folk vært drittlei meg før september, sier Kristjansson lattermildt.

Kritisk:

Guri Størvold liker ikke utviklingen hun ser i politikeres stadige deltakelse i realityprogrammer. Hun forteller likevel at hun kommer til å se Tajik danse til høsten.

- Kall meg gjerne gammeldags

Guri Størvold sier til Kampanje at hun absolutt er for at folk skal danse, også politikere.

- Poenget mitt er at jeg mener politikerne ikke skal gå over i underholdningsbransjen. Jeg synes det er trist at politikerne opplever at de må eller bør stille opp på rene showarenaer som ikke har noe med politikk eller samfunnsutvikling å gjøre, sier Størvold til Kampanje.

Hun skriver videre at politikere har blitt bedt om å stille på lignende jobber også da Størvold selv jobbet for partiledere og statsråder. Hun tror imidlertid presset for å måtte delta er større i dag enn tidligere.

- Men presset er nok større i dag for å dele private ting i sosiale medier og stille på ting for å få oppmerksomhet om personen mer enn de politiske sakene. Kall meg gjerne gammeldags, men jeg ønsker meg politikere som konsentrerer seg om politikk, sier Størvold.

Hununderstreker at hun ikke mener at politikeres deltakelse i realityprogrammer truer demokratiet. Til Kampanje gjør hun også rede for hvordan Zynk jobber.

- Vi selger ikke nettverk. Vi hjelper ledere med å gjennomføre endringer i organisasjoner, utvikler virksomhetsstrategier, bistår i kriser og bistår virksomheter i deres samfunnsdialog, sier Størvold.

Mimir refser PR-topp: - Cha cha cha er ikke et problem