Setter rekord med podkast om drapet på Jonas: - En helt unik situasjon

- Ved å nå ut til så mange håper vi å finne svarene som hele Norge nå leter etter, sier journalistene bak «Avhørt».

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Podkasten «Avhørt» drives av Stein Morten Lier, Helge Moldver og Lars Christian Nygaardstrand i Batong Media, og tar for seg kriminalitet i det norske samfunnet. Like før Jonas Aarset Henriksen (30) ble drept, delte han med offentligheten hvordan han har blitt utsatt for trakassering og hærverk de siste to årene, og hvordan han har opplevd at politet ikke tok saken hans på alvor.

Seks dager før han ble funnet drept nærheten av en hytte i Nes i Ådal gjennomførte Aarset Henriksen et intervju med gjengen «Avhørt». Det resulterte i tre episoder som alle ble publisert forrige uke.

Så langt har over 312.091 mennesker lyttet til hans historie gjennom «Avhørt», og de tre første episodene har blitt lastet ned 688.472 ganger. Det tror Bauer Media, som distribuerer podkasten, er ny norsk rekord. Med det går «Avhørt» helt til topps på Podtoppen, som måler podkastlytting, og er langt foran nummer to på listen.

- Det er tydelig at denne saken har engasjert mange, og vi setter naturlig nok pris på at så mange lyttere har kommet til podkasten for å få mer informasjon om etterforskningen og for å bli kjent med historien til Jonas, sier produsent i Batong Media, Lars Christian Nygaarstrand til Kampanje. 

- Det ble desto viktigere å fortelle hans historie

Nygaardstrand forteller at det hele startet som en «kuriøs sak» om en ung mann som opplevde mistenkelige hendelser rundt seg selv og bedriften sin, uoppklarte branner, overfall og hærverk. Det var ikke før de møtte Jonas, at de forstod at dette var mye større enn det de først antok.

- Han var tydelig preget og bekymret for sin egen og sine nærmestes sikkerhet, forteller produsenten. 

Journalistene bak «Avhørt» planla å jobbe med denne saken over lengre tid, og skulle blant annet spane på de stedene hvor Jonas hadde opplevd ubehagelige hendelser.

- Kanskje kunne vi ta de som stod bak på fersk gjerning. Da vi mottok den tragiske meldingen om at Jonas var funnet drept, kom dette naturligvis som et stort sjokk på oss, og det ble desto viktigere for oss å fortelle hans historie, legger han til. 

Han forteller videre at de har måtte ta «nøye overveide beslutninger» om hva de kan gå ut med i podkasten.

- Vi ønsket å fortelle Jonas sin historie, hans egne ord om det han hadde gått gjennom de siste to årene. Ved å publisere disse episodene så kort tid etter drapet, håpet vi at dette ville være med på å få inn ferske tips i saken, som kan hjelpe familien med å finne svar, sier Nygaarstrand. 

Antagelig de siste som snakket med Jonas

Journalistene bak «Avhørt» er antagelig noen av de siste som snakket med Jonas om det som foregikk, og de er antagelig noen av de siste han delte sine mistanker med. Dermed tok politiet etterhvert kontakt med ønske om å få oversendt det usensurererte råmatierialet fra intervjut med Jonas.

- Selv om det er svært uvanlig for pressen å dele upublisert materiale med politiet, valgte vi å gjøre dette, hvis det finnes informasjon i våre opptak som kan være med på å finne ut hva som har skjedd, ønsker vi å hjelpe politiet, forteller produsenten.  

- Hvordan har responsen vært så langt? 

- Etter at de første tre episodene i denne serien ble publisert har vi mottatt mengder med tips fra lyttere og vi har blitt godt kjent med de som stod Jonas nær. Vi har mottatt mye informasjon som kan være med på å finne svar, men det vil ta tid å sile ut hva som faktisk er nyttig informasjon og hva som er rykter eller forsøk på å villede oss i vår etterforskning, sier han. 

Nygaardstrand legger til at «Avhørt» kommer til å fortsette etterforskningen av denne saken.

- Og det er selvfølgelig en gledelig bonus at så mange hører på podkasten, ved å nå ut til så mange, håper vi å finne svarene som hele Norge nå leter etter.

Podkastsjef i Bauer Media, Øystein Weibell håper også at de høye lyttertallene kan bidra til å identifisere hvem som står bak drapet. Samtidig understreker han at «Avhørt» over tid har vist evnen til å levere kvalitet til en stadig voksende lyttergruppe, til tross for at historiene de formidler ofte avspeiler den brutale virkeligheten rundt kriminalitet i samfunnet.

- Det er et tragisk bakteppe for disse episodene, og «Avhørt» har kommet i en helt unik situasjon som jeg mener de har forvaltet veldig godt. Vi jobber tett sammen for å løfte podkasten, og jeg er glad for at «Avhørt» har nådd ut til enda flere lyttere den siste uken, sier han.

Podkasten «Avhørt» dristribueres av Bauer Media gjennom Podplay,

Setter rekord med podkast om drapet på Jonas: - En helt unik situasjon