Slik skal TV 2-sjefen vinne kampen om den nye TV-avtalen: - Vi er stolte over å søke

ARENDAL (Kampanje): TV 2 røper for første gang hvor mye penger selskapet bruker på å oppfylle TV-avtalen med staten. Kanalen bekrefter nå at de søker på oppdraget om fem nye år som allmennkringkaster.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Kampanje kunne onsdag morgen avsløre at TV 2 hadde bestemt seg for å søke på den nye TV-avtalen til den norske staten og dermed få forlenget sitt oppdrag om å tilby kommersiell allmennkringkasting til det norske publikummet. Nå bekrefter TV-konsernet at de søker på den nye avtalen med en søknad som teller over 20 sider.

- Jeg er både stolt og veldig glad for at styret i TV 2 har gitt oss aksept for å innlevere en søknad på en ny allmennkringkasterperiode, og det mener jeg er viktig for mediemangfoldet i Norge. Det er viktig å ha et riksmedium som har et annet ståsted enn Oslo-gryta. Jeg mener at TV 2s rolle i Bergen og i medie- og teknologiklyngen er veldig viktig, sier Olav T. Sandnes, sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2 til Kampanje.

Sandnes mener allmennkringkasteroppdraget og det å være et alternativ til det statsfinansierte NRK «har vært en viktig del av kanalens DNA» helt siden starten i 1994. 

 - Jeg tror det er mange som går på jobb i TV 2 nettopp fordi vi har dette oppdraget, sier han.

Det var i april i år at regjeringen lyste ut den nye avtalen, der staten tilbyr opp mot 150 millioner kroner i året i kompensasjon til den som tilbyr nyheter på en lineær TV-kanal, norsk film og drama og ikke minst tilstedeværelse utenfor Oslo. Tilbudet er dermed bedre en det var for fem år siden da maksgrensen var på 135 millioner kroner. Totalt ligger det dermed hele 750 millioner kroner i potten de neste fem årene.

- Har du snakket med vår nye kulturminister om den nye avtalen og at dere skal søke? 

- Nei, og jeg har i hvert fall ikke snakket med henne om vår nye søknad, sier Sandes. 

Søknaden leveres samtidig på en tid der TV 2 kjemper innbitt kamp med regjeringen om å få beholde momsfritaket som forsvant i fjor. 

Les også: Kulturministeren forsvarer omstridt mediekutt: - Dyrt og lite treffsikkert

Vi har fått vesentlige svekkede rammevilkår og vi er i år den eneste nyhetsproduktet som er momsbelagt mens alle andre nyhetsprodukter kommer til å være momsfritatt med den nye ordningen. Olav Sandnes, konsernsjef i TV 2

Tilbyr 750 millioner kroner frem til 2029

Den nye avtalen skal ha en varighet på fem år fra 2024 til 2029, etter at regjeringen gikk tilbake på sitt eget forslag om å øke avtalelengden fra fem til åtte år. Forslaget møtte bred motstand fra flere av TV 2s kommersielle konkurrenter.

Les mer: Medietopper går til kamp mot ny TV 2-avtale: - De har gjort en fantastisk lobbyjobb

Dagens avtale løper ut allerede 31. desember i år og Sandnes mener det er grunn til å tro at en kan få en avklaring i løpet av høsten slik at en ny avtale kan starte opp rett etter nyttår. Om det blir konkurranse om oppdraget ønsker ikke TV 2-sjefen å ha noen mening om.

- Det er vanskelig å si, men TV 2 er tuftet på konkurranse. Det er det vi har levd med hele tiden. Hvis vi ikke tåler konkurranse da har vi fått et dårligere selvbilde og dårlig selvtillit. Men vi vet ikke om det er noen andre som søker, sier han.

Heller ikke sist gang var det konkurranse om oppdraget, og TV 2 var dermed eneste søker. Kampanje er imidlertid kjent med at det skal ha vært samtaler mellom Viaplay, Schibsted og de store norske TV-distributørene om å sette opp en norsk allmennkringkasterkanal der radiokanalen P4 og Schibsted-avisene skulle levere nyhetene. Planene skal imidlertid ha blitt stanset på øverste hold i Viaplay, eller det som den gangen het MTG.  Men med den krisen som har rammet Viaplay i dag, er det ingen grunn til å tro at et kostbart nyhetsoppdrag er det første det svenske mediekonsernet tenker på.

- TV 2 kan få en maksimal støtte på 750 millioner kroner, er det en gullkantet avtale dere har hatt og som dere nå søker på?

- Jeg mener det er en av de beste investeringene norske myndigheter gjør. De får tilbake en bred nyhetstjeneste for merkostnadene. Dette er verdt hver eneste krone for myndighetene og samlet er vel dette ikke mer enn et par prosent av de seks milliardene NRK får. Det er definitivt viktig for å sikre mediemangfoldet i Norge og jeg er glad for at det er et bredt politisk flertall for å fortsette allmennkringkasting i Norge med to allmennkringkastere, sier Sandnes.

Bruker en halv milliard kroner

TV 2-sjefen mener kanalens sikreste kort i det som blir en ren skjønnhetskonkurranse er det «kanalen har levert i inneværende år». For første gang røper nå Sandnes tall på hva kanalen har gitt tilbake til staten i form av allmennkringkasterinnhold.

- Bare siste år brukte vi over en halv milliard på innhold relatert til denne avtalen. Vi har over et sted mellom 150 og 200 journalister som jobber med nyheter relatert til hovedkanalen vår og vi har rundt 400 direktesendte nyhetstimer gjennom et år. Det er vår viktigste søknad, sier han.

- Tilbyr du mer denne gangen?

- Ja, men jeg vil ikke gå i detalj på søknaden vår før behandlingen er gjort. Men jeg kan si at vi utøker tilbudet vårt vesentlig på nyheter og film og drama, sier TV 2-sjefen.

Søknaden kommer på en tid der norske mediehus opplever langt mer krevende markeder både på reklamemarkedet og i markedet for salg av avis- og TV-abonnement.

- Norske redaktørstyrte medier er under reelt press og vi ser vesentlig redusert lønnsomhet, sier Sandnes.

Mistet momsfritak:

TV 2-sjef Olav Sandnes blir langt mer betenkt når han snakker om bortfallet av momsfritaket som rammet kanalen så hardt i år. Foto: Eivor Eriksen.

Gikk med underskudd i TV 2

Olav Sandnes snakker med ordene i behold på egne vegne også. TV 2 gikk alene 50 millioner i underskudd og for hele konsernet falt overskuddet med over 400 millioner kroner. På toppen av det kom også regjeringens sjokkbeskjed om å fjerne fritaket for moms på elektroniske nyheter i forbindelse med statsbudsjettet for 2023. En kraftig lobbyvirksomhet fra mediebransjen reddet imidlertid avishusene Schibsted, Amedia og Aller Media, men TV 2 er fortsatt utelatt fra ordningen.

- Vi har fått vesentlige svekkede rammevilkår og vi er i år det eneste nyhetsproduktet som er momsbelagt mens alle andre nyhetsprodukter kommer til å være momsfritatt med den nye ordningen, sier Sandnes.

- Har momsen spilt inn i beslutningsprosessen til TV 2 rundt å søke?

- Det gjør at det er enda mer krevende å forplikte seg til et allmennkringkasteroppdrag og nettopp derfor er jeg glad for at styret har gitt oss aksept om å søke i går, sier han.

- Taper dere like mye penger på bortfallet av moms som dere får fra TV-avtalen?

- De siste årene har vi hatt noe større merkostnader enn det vi har fått kompensert. Vi måler ikke underveis, men det har endt med at vi har brukt mer, sier han.

Les også:  TV 2-sjefen raser: - Gammeldags og dårlig løsning

Slik skal TV 2-sjefen vinne kampen om den nye TV-avtalen: - Vi er stolte over å søke