Milliontapene vokser for SMFB Dinamo: - Tøffe tak

SMFB Dinamo tapte mer enn fem millioner kroner i fjor. Nå ser byrålederen etter nye allianser.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Det har snart gått ett år siden reklamebyråene SMFB og Dinamo kunngjorde at de ville slå seg sammen og danne SMFB Dinamo. Siden den gangen har alle de ansatte samlet seg under felles navn i Storgata i Oslo, men på papiret er SMFB og Dinamo fortsatt to separate aksjeselskaper med hver sine ansatte, og slik skal de trolig drives en stund til.

- Vi jobber sammen ut i markedet under felles navn, sitter sammen og har det veldig bra, understreker SMFB Dinamo-sjef Hølje Tefre.

Han har overtatt jobben som daglig leder for begge selskaper, mens den forrige SMFB-sjefen Lasse Polmar jobber som rådgiver.

Tefre mener det er flere fordeler med å beholde dagens struktur.

- Det handler om å ha muligheten til å bruke selskapene i eventuelle fusjoner med andre på et senere tidspunkt, og om avtaler som ligger i de ulike selskapene, sier han.

Les mer: Reklamebyråene SMFB og Dinamo slår seg sammen - vil ta opp kampen med de aller største

Mistet storkunde etter 16 år

Årsregnskapene til SMFB og Dinamo forteller også to ulike historier, og det er ingen tvil om at SMFB fortsatt er et reklamebyrå under sterkt press. I fjor falt byråinntekten med 35 prosent til snaue 30 millioner kroner.

Underskuddet økte fra 4,3 millioner til 5,2 millioner før skatt.

- De siste to-tre årene har SMFB mistet mange av de største kundene sine og dette er en fortsettelse av det. De var på en «slippery slope» og den fortsatte gjennom hele 2022, sier Tefre.

I 2021 forsvant Coop Obs fra kundelisten og sent i fjor ble det også klart at Freia brøt et 16 år langt samarbeid med SMFB til fordel for en ny avtale med Try.

Les mer: Slår ut åtte byråer i kampen om Freia - Try sikrer seg ny millionkontrakt

- Faller byråinntekten også i 2023?

- Ja, SMFB er ikke på 30 millioner kroner i 2023.

SMFB lønnet i fjor 25 ansatte, 11 færre enn året før. I dag har byrået 20 ansatte ifølge Tefre. I tillegg er 44 stykker ansatt i Dinamo. Fremover vil kreatører ansettes i SMFB og rådgivere i Dinamo.

 

Her kan du se resultatet til SMFB i 2022. Alle tall i MNOK.Milliontapene fortsetter i SMFB

SMFB 2022 2021 Endring i prosent
Omsetning 45,6 69,8 - 35
Driftsresultat - 5,1 - 4,3 -
Resultat før skatt - 5,2 - 4,3 -

- Ser hele tiden på bemanningen

Dinamo hadde i fjor en langt mer stabil byråinntekt på 44,1 millioner kroner – én million mindre enn året før – men overskuddet krymper fra 1,5 til 0,1 millioner kroner før skatt.

Dinamo-resultatet gjør altså lite for å demme opp for tapene i SMFB, og det samlede underskuddet i de to selskapene er på mer enn fem millioner kroner.

SMFB Dinamo er et av flere byråer som har valgt å permittere ansatte for å komme seg gjennom et trangt reklamemarked.

- Vi er i en prosess hvor vi hele tiden ser på hva som er optimal bemanning for oppdragsmengden, og har hatt tre-fire stykker i permittering siden 1. april. Vi har også prøvd å ta noen ned fra 100 til 50 prosent for å holde dem i arbeid.

 

- Veldig klare for konsolideringer

Hølje Tefre legger ikke skjul på at han opplever at markedet er krevende om dagen, selv om han er mer optimistisk nå enn han var ved starten av året.

- Fjoråret var preget av tøffe tak og jeg tror ikke 2023 blir noe bedre. Vi kan ikke legge oss ned å grine av den grunn. Vi må stå opp om morgenen og prøve å sveive i gang det vi kan.

- Når ser du for deg at fusjonen gi økonomisk gevinst?

- I 2024 kommer dette til å bli bra. Vi jobber med å se på noen strategiske muligheter, sier Tefre og viser til at majoritetseier Invex Group – der investoren Gudleiv Bjørklund er eneste aksjoner – ser på nye muligheter for vekst, enten organisk eller gjennom en kombinasjon av oppkjøp og organisk vekst.

- Hvis vi kommer over selskaper eller miljøer som kan styrke oss på en eller annen måte, eller hvor vi kan styrke dem, er vi veldig klare til å delta i konsolideringer og restruktureringer, sier Tefre.

 

Her kan du se resultatene til Dinamo i 2022. Alle tall i MNOK.Dinamo-resultatet krymper

Dinamo 2022 2021 Endring i prosent
Omsetning 54,8 65,6 - 16
Driftsresultat 0,4 1,7 - 78
Resultat før skatt 0,1 1,5 - 92

Milliontapene vokser for SMFB Dinamo: - Tøffe tak