Var «nest best» på et titalls intervjuer før han fikk jobb: - Man blir litt bekymret

Andres Vargas tror han var på nærmere 30 jobbintervjuer før han ble ansatt. Likevel anser han seg selv som heldig.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

- Den siste tiden har vært preget av permitteringer og oppsigelser, så byråene er derfor forsiktige med å ansette folk om dagen.

Det sier konsulent og forretningsutvikler i Dreamwork Academy, Jannicke Østlie. Hun har jobbet aktivt med å rekruttere inn nyutdannede til media, reklame, PR, markedsføring og teknologi siden 2014 og kjenner arbeidsmarkedet godt.

Østlie forteller til Kampanje at arbeidsmarkedet denne høsten fortsatt vil være preget av usikkerhet, slik at bemanningsbehovet hos arbeidsgivere i større grad må være fleksibelt og midlertidig.

- Mange byråer har utfordringer knyttet til rekruttering. De sliter med å få tak i ansatte med god nok kompetanse, samtidig som de sliter med å møte lønnsforventingene. Da må det tenkes nytt, og en rekrutteringsstrategi er å finne gull i egen stab, selv om det tar tid. Samtidig er det helt nødvending, i en tid med store svingninger, å kunne leie inn spisskompetanse eller juniorer ved behov.

- Er dagens arbeidsmarked vanskeligere enn tidligere?

- Pandemien har hatt en betydelig påvirkning på arbeidsmarkedet og ført til en økt oppmerksomhet rundt karriereutvikling og personlig vekst. I tillegg viser tallene fra Finns ferske jobbundersøkelse at det trolig er et «oppdemmet» behov for å flytte på seg, sier Østlie.

En som har fått seg jobb i det usikre markedet er Andres Vargas (37). Han gikk ut av Fagskolen Kristiania i fjor med en høyere fagskolegrad i Grafisk Design. Han beskriver seg selv som heldig som i mai fikk jobb i Kongsberg Maritime.

- Jeg var veldig heldig for jeg var på veldig mange intervjuer. Jeg var sikkert på 30 forskjellige intervjuer, sier Vargas til Kampanje.

Var alltid «nest best»

Selv om Vargas nå sier at han er heldig, så legger han ikke skjul på at han var bekymret da han stadig var «nest best» i intervjuene han ble kalt inn til.

- Ja, man blir litt bekymret når man ikke får jobb. Jeg var på andre- og tredjegangsintervjuer, men var på en måte alltid nest best. Men jeg var tålmodig, og til slutt var jeg veldig heldig. Av alle stedene jeg søkte, så fikk jeg er beste jobben jeg kunne tenke meg, sier Vargas. 

Vargas gikk ut fra Kristiania i juni i fjor og ble fulltidsansatt hos Kongsberg først i mai i år. Selv om det tok nesten et helt år før han fikk jobb, har han ikke ligget på latsiden. Han var i praksis fra september til desember i fjor, og tror praksisplassen hos Active Brands, sammen med alderen og tidligere arbeidserfaring, gjorde han noen tjenester i søknadsprosessene. 

- Jeg har snakket med noen tidligere klassekamerater som ikke har vært på et eneste intervju, så jeg tror det er varierende hva folk får til. Jeg er 37 år og har erfaring som fotograf og journalist, som kanskje gjør meg mer attraktiv. I tillegg til praksis som grafisk designer er det en god kombinasjon, sier han. 

Selv om det tok tid før han fikk jobb, forteller han at han ikke opplevde arbeidsmarkedet som vanskelig da han gikk ut i fjor. Han understreker imidlertid at han ikke vet hvordan markedet er nå, og deler tips med dem som skal ut i jobb i dagens situasjon.

- Det jeg tenker er lurt er å jobbe med en god portefølje. Gjør noe fint eller kult som er lett å forstå. Noe godt kreativt. Slik at når man går på intervju, så har du kunnskap til å besvare eventuelle spørsmål arbeidsgiver har, sier Vargas og fortsetter:

- Ellers er det bare å være tålmodig og søk mange steder. I starten er all arbeidserfaring bra - det er et steg i riktig retning. Også må man ikke være redd for å ringe eller banke på noen dører. Hvis man får tilbud om jobb i ett år et annet sted i Norge enn det man har tenkt, så ta den, det er bare ett år. Tiden går fort, og vi er i begynnelsen av vår karriere. Det man vil er å finne jobb og få erfaring, sier Vargas. 

Ferdig studert:

Anabell Parr ble ferdig

- Synd at det er sånn nå

Også Anabell Parr (28) har en høyere fagskolegrad etter et toårig studieløp i «Grafisk Design» på Fagskolen Kristiania. Hun ble ferdig med graden sin denne våren.

Parr forteller at hun også er utdannet logoped fra før, men fant ut etter ett år i jobben at hun heller ville jobbe i et kreativt yrke. Hun har etter at hun ble ferdig på Kristiania tatt seg en lang og velfortjent sommerferie, men forteller at hun kommer til å sette i gang søknadsprosessen etter jobb for fullt denne uken. 

- Jeg har hatt sommerferie, men det har de fleste byråene også hatt tenker jeg, så planen er å begynne søkingen nå i august, sier Parr. 

- Hva er strategien? Kommer du til å gå bredt ut? 

- Jeg kommer nok til å begynne med det jeg er mest interessert i, og det er å jobbe i et designbyrå, sier Parr. 

- Og hvordan opplever du jobbmarkedet? 

- Jeg synes det er litt vanskelig å si. Jeg har blitt fortalt at de fleste jobbene ikke blir lagt ut, noe som gjør det vanskelig å bedømme markedet. Jeg tenker uansett at den beste veien er å ta kontakt direkte med byråene enten via mail eller telefon, sier hun. 

- Hvordan står det til med dine tidligere medstudenter? Er det mange som har tatt sommerferie?

- Det er en god miks. Noen fikk jobb allerede under studiet, andre starter snart i jobb, noen har sommerferie, mens andre fortsatt søker. 

Hun forteller videre at hun har fått med seg at det er vanskeligere tider for byråene, men velger å ikke ta sorgene på forskudd. 

- Det er synd at det er sånn akkurat når vi går ut av studiet, men jeg er foreløpig ved godt mot. Dette er en bransje som krever litt networking, og det har jeg ikke noe særlig erfaring med fra før, så akkurat det er litt spennende og litt skummelt. Men ettersom jeg foreløpig ikke har sendt ut noen søknader, så er det mye som ikke er sikkert, sier Parr. 

Konsulent:

Jannicke Østlie er konsulent og godt kjent i bransjens arbeidsmarked. Hun har jobbet aktivt med rekruttering til bransjen siden 2014.

Håper byråene åpner dørene

Jannicke Østlie forteller at det finnes «masse gull» i nyutdannet arbeidskraft hvert år, men brorparten av arbeidsgiverne kvier seg for å ta inn rykende ferske nyutdannede i frykt for ekstra oppfølging og støtte.

- Det er litt lett å flytte ansvaret over på noen andre som må «teste» personene først, sier Østlie. 

Hun forteller at en fleksibel rekrutteringsstrategi for byråene kan være å åpne opp for flere praksisplasser. Dette vil gagne både byråene og ferske studenter mener hun. 

- Denne høsten byr på ytterligere utfordringer nå med en ny lovendring i forbudet mot innleie. Men dette gjelder ikke for fagspesialister som kan komme seg inn gjennom en praksisstilling. Dette er en fleksibel og smidig rekrutteringsstrategi, uten arbeidsgiveransvar frem til et ansettelsesforhold eventuelt blir defintert, sier Østlie.

Samtidig kommer Østlie med tips til studenter som denne høsten er på utkikk etter sin første jobb innenfor bransjen.

- All arbeidserfaring er gull verdt. Så vær ydmyk for de mulighetene som kommer. De færreste fant drømmejobben på sin første arbeidsplass. Vær bevisst på hva du kan bidra med inn og spør heller hva behovet er, sier hun og fortsetter:

- Ofte er kravspekken på evner og ferdigheter i utlysningen helt usaklig. Så finn ut hva som er topp tre av viktigste ferdigheter for nettopp denne stillingen.

Var «nest best» på et titalls intervjuer før han fikk jobb: - Man blir litt bekymret