Nå kan alle markedsføre seg på Instagram

– Ingen som ikke vil teste dette, sier digitalrådgiver.

Publisert / Oppdater

Camilla Hellum
Camilla Hellum

Sist uke ble det offisielt at Instagram offentliggjorde markedsførings-API'et sitt. Det betyr at alle som vil kan markedsføre seg gjennom den Facebook-eide bildedelingstjenesten.

Les også: - Instagrammen min får annonsører aldri

Tidligere var det bare aktører med store penge- og tidsbudsjetter som fikk annonsere på Instagram; frem til nå har man nemlig måttet forhandle direkte med Instagrams team for å annonsere.

Kreativ leder i Hyper, Lars-Petter Windelstad Kjos, tror omtrent alle annonsører vil være interessert i å teste ut markedsføring på Instagram.

- Hver gang en ny kanal åpner opp for markedsføring vil alle være med. Jeg tror at targeting-mulighetene vil være veldig avgjørende for hva slags type markedsføring vi får se. Targeting er noe av det sterkeste med for eksempel Facebook-annonsering. Når det er sagt opplever man ofte at man ikke får lov å avgrense målgruppen nok. Det blir spennende å se om Instagram vil skille seg fra Facebook på dette området.

- Hva blir annerledes med Instagram nå?

- Vi kommer nok til å få mye reklame i feeden vår. Mange annonsører og byråer vil kaste seg på for å teste ut ideer, konsepter og ikke minst lære mer om effekten. Det vil helt sikkert også flytte mange, spesielt de unge, over i nye sosiale kanaler uten reklame.

Windelstad Kjos tror også at man nå vil se færre hashtag-kampanjer, men at det vil bli flere kampanjer hvor målet er å øke følgertallet.

 

Tror alle vil teste ut Instagram-annonsering: Lars-Petter Windelstad Kjos i Hyper tror Instagram kan bli en ny og populær markedsføringskanal. Foto: Marcus Kjeldsen, Hyper.

- Skal ikke ligne reklame
Windelstad Kjos tror Instagram-annonsering vil være viktigst for annonsører innenfor livsstil, mote eller andre visuelt tydelige og sterke produkter eller tjenester.

Som eksempel trekker han frem en McDonald's test-kampanje som ble kjørt på den nye plattformen i Australia i sommer.

- Ifølge Instagram la McDonald's mye ressurser i å produsere bilder som ikke skulle fremstå reklame. Bildene skulle til forveksling ligne på andre bilder i strømmen. På den måten skulle det ikke stikke så mye frem som ren reklame.

- Kan Instagram bli en større markedsføringsplattform enn Facebook for norske annonsører, tror du?

-Vanskelig å spå, men jeg tipper vi vil se annonsører som ønsker å spre annonsekronene sine på flere kanaler slik at Instagram vil spise litt fra det totale markedsføringsbudsjettet. Jeg tror nok ikke at Facebook taper så mye til Instagram med det første, men mer tradisjonelle kanaler vil nok også her merke konkurransen.

Kan bli større enn Google og Twitter
Digital Marketing Manager Jørgen Helland i Schibsted har tro på at Instagram er enda et godt sted å engasjere seg.

- Når det gjelder annonsering på mobil, så er det ikke nok steder å annonsere på. Instagram vil være en ny og viktig kanal å markedsføre i.

Helland tror at annonsører hovedsakelig vil satse på markedsføring tilknyttet mobilbruk, som å få brukerne til å laste ned apper eller handle på nettet.  

På Facebook kan man enkelt bli sendt videre til tredjeparter ved hjelp av linker. Slik er det ikke på Instagram: Bilder og videoer kan ikke inneholde hyperlinker. Det kan heller ikke nettadresser i bildeteksten. Helland tror dette kommer til å endres.

-Slik jeg har forstått det blir det ikke noe «følg link i bio»-tull for annonsører. Det vil nok være mulig å bli sendt til tredjeparter via bilder eller linker i bildeteksten.

- Hvem kommer til å annonsere på Instagram?

- Alle de som er inne på mobile plattformer allerede. Jeg tror også bedrifter som tilbyr tjenester rettet mot et ungt publikum vil være tidlig ute.

Ifølge Business Insider estimerer Emarketer at Instagram kan generere hele 595 millioner dollar i annonseinntekter i år, og bli større enn Google og Twitter på annonsering på mobilplattform innen 2017.

- Mulig å nå flere
DNBs direktør for sosiale medier, Nina K. Hareide-Larsen, syns det er interessant å se hvordan Facebook tenker kommersielt rundt Instagram.

Vil nå enda flere: DNBs direktør for sosiale medier, Nina K. Hareide-Larsen, sier DNb vil bruke Instagram som markedsføringskanal. Foto: Stig B Fiksdal.

- Instagram har hittil ikke vært en plattform for å drive trafikk. At dette kommer nå, betyr at mange annonsører for alvor vil begynne å ta Instagram inn i sin mediemiks. Det betyr mulighet til å være i kontakt med enda flere kunder og potensielle kunder, på en av de mest populære sosiale medieplattformene som finnes.

- Hva betyr dette for DNB?

- For oss betyr det mulighet til å få kontakt med enda flere gjennom sosiale nettverk enn vi gjør i dag, med relevant innhold. Instagram er en spennende kanal som i sin natur er visuell, noe som gir stor mulighet til å fortelle hva DNB er, og har noe som man har lyst til å være kunde for.

- Penger i seg selv er ikke så visuelt lenger når folk flest ikke bruker kontanter, men det man bruker penger til er jo ofte ganske visuelt.

Hareide-Larsen sier til Kampanje at DNB kommer til å tilnærme seg betalt tilstedeværelse på Instagram på samme måte de har gjort på Facebook.

- Vi vil være lydhøre for tilbakemeldinger, og oppriktig interessert i hva folk engasjeres av. Å skape engasjement rundt DNB og det vi kan tilby gjennom relevant innhold vil være alfa og omega, enten det handler om hvordan man enklest kan overføre penger eller hva det er viktig å tenke på når man skal kjøpe bolig.

Hun sier videre at DNBs mål i sosiale medier er å gi folk merverdi av å følge DNB eller få sponsede innlegg fra banken.

- Vi vil ikke oversvømme en kanal som for mange er veldig personlig med «gammeldags reklame».

Nå kan alle markedsføre seg på Instagram