Kjemper om reklamekonto til 200 millioner

Los & Co må slåss hardt for å beholde en av landets mest attraktive kunder. For nå har Hurtigruta satt reklamekontoen i spill.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

I seks år har Hurtigruten kjøpt reklametjenester fra reklamebyrået Los & Co, men nå følte konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten at tiden var moden for å se på all markedsføring med nye øyne. Derfor er selskapet i full gang med en reklamekonkurranse som kan ende med at selskapet som tidligere i høst la frem tidenes beste kvartalsresultat bytter byrå.

- Dette er ikke kritikk av Los, men vi har veldig store ambisjoner. Det er heller ikke sånn at Los ikke er aktuell. Det er utrolig viktig at vi vet at vi har de aller beste samarbeidspartnerne på markedskommunikasjon – både nasjonalt og internasjonalt, sier toppsjefen i Hurtigruta, Daniel Skjeldam.

For byrået som velges skal være basert i Norge, men ha mulighet for å nå ut i det internasjonale markedet. Overfor Kampanje vil ikke Skjeldam oppgi hvor mange byråer som er med i pitsjen, men forteller at det er en del forutsetninger som må være oppfylt.

- Vi vil ha byråer med en sterk tilstedeværelse i Norge, men som også kan styre vår tilstedeværelse i utlandet. Tidligere var det utekontorene som styrte lokal markedsføring. Nå tar vi det hjem og forvalter merkevaren fra Norge. Det skal være det samme DNA’et, og vi skal kunne gjenbruke en større del av kommunikasjonen, sier Skjeldam til Kampanje.

Hurtigruten er en stor annonsør, så interessen er nok stor fra mange byråer om å kapre kontoen.

- Vi ligger nok på en total medieomsetning som er over 200 millioner kroner globalt, sier han.

Les også: Skjeldam tar Hurtigruten

- Ikke unaturlig
Hurtigruten er en viktig kunde for Los & Co, og byråleder Jan Christian Fosseidbråten bekrefter overfor Kampanje at byrået er med i pitsjen.

- Det er ikke unaturlig at en kunde kjører en byrårunde etter så mange år et sted. Vi gleder oss veldig til å presentere våre tanker for dem, sier han.

I «Byråprofil», som Kampanje nylig gjennomførte, måtte byrået ta til takke med en åttendeplass, noe som var hele fem plasser ned fra i fjor. Dette fallet kommenterer Fosseidbråten slik;

- Det ingen hemmelighet at vi ikke er fornøyd med plasseringen. Men vi har vært med så lenge i dette gamet at vi vet at ting svinger. Vi jobber videre med å levere verdi for kundene og bygge kompetanse i byrået - blant annet innenfor digital og innholdsmarkedsføring. Vi har gjort veldig mange spennende prosjekter, og gleder oss dessuten over å hatt fått en rekke nye kunder i høst, sier han til Kampanje

Avgjørelsen om hvilket byrå som får oppdraget med å forvalte Hurtigrutens reklamekonto, skal være klar før jul.

- Vi må fremdeles hente inn de resterende 80 prosentene – i konkurranse med fjellklatring i Nepal og safari i Afrika.

- Knallhard omstilling
Skjeldam har styrt skuta i snart tre år, og forteller at det var en relativt stor jobb han tok på seg i 2012 da han takket ja til sjefsjobben i Hurtigruten. I sju av de ti siste årene har Hurtigruten gått med store underskudd. Men nå er fokuset på å bygge opp kapasitet snarere enn å selge unna eiendeler, ifølge konsernsjefen.

- Det er klart at de første årene var ren, knallhard omstilling. Fokus var å få ned kostnadene og inntektene opp. De hadde tapt en halv milliard kroner bare det siste halve året før jeg startet. Pengene hadde rent ut. Så vi måtte drive sjokk-treatment for å få forretningsmodellen til å henge sammen, sier han.

Han ønsker ikke å gjøre noen til syndebukk, men kvier seg heller ikke for å si at det var et stort behov for endring.

- Strukturen i Hurtigruten var ikke egnet for det vi var nødt til å gjøre. Det lå i administrasjonen, for de ansatte på båtene gjorde en god jobb. Men bedriften hadde nok ikke tatt innover seg de endringene som hadde skjedd innen reiselivsnæringen.

- Konkurrerer med Nepal og safari
Selv om selskapet har noe offentlig kjøp av tjenester fordi de drifter en sårt tiltrengt kommunikasjons- og transportåre langs norskekysten, står dette kjøpet for kun 20 prosent av inntektene.

- Vi må fremdeles hente inn de resterende 80 prosentene – i konkurranse med fjellklatring i Nepal og safari i Afrika. I 2012 var nok ikke den kommersielle virksomheten rettet inn mot å krige hver dag.

Skjeldam forteller at det viktigste grepet nok var å tilpasse driften til generasjonsskiftet som hadde skjedd og trender som gjorde seg gjeldende innen reiseliv, tror han. For den typiske Hurtigruten-passasjeren var ikke lenger en eldre, blåhåret amerikansk dame som ville sitte i båtens restaurant med en kopp kaffe og se på utsikten.

- Vi hadde kanskje tatt litt lett på Norskekysten, nå prøvde vi å se oss selv og Norge utenfra – med nye øyne. Da så vi jo hvor rått og unikt det er. Det hadde også vært et generasjonsskifte blant våre kunder, tidligere hadde kundene ikke tatt del i naturen, det måtte vi gjøre noe med, for det ønsker de jo, sier Skjeldam.

Kvittet seg med frossenpizzaen
Selskapet fokuserte også mer på kvalitet og sammenlignet seg med konkurrenter. Det fikk mange konsekvenser – blant annet i båtenes restauranter.

- Hvorfor skulle man velge Hurtigruten når det ble servert frossenpizza i kafeen, scampi fra Bangladesh og torsk fra Portugal?

Å knytte til seg lokalmat-aktører i tillegg til å skape historier rundt maten, ble viktig.

- Har man vært ute i rib og sett på havørn og blir servert fersk torsk i restauranten etterpå, blir det jo en opplevelse. På båten i går serverte vi reinsdyr til middag og multer til dessert - etter å ha vært i land og sittet i lavvo og snakket om reinsdyrdrift og smakt på multer, forteller en entusiastisk Skjeldam.

Vil satse på content marketing
Nå varsler Skjeldam, som tidligere kom fra Norwegian som kommersiell direktør t Hurtigruten kommer til å satse stort på content marketing.

- Nye Hurtigruten dreier seg om historiefortelling. Og der ligger vi godt an i forhold til nye reiselivstrender. Våre skip har seilt i snart 125 år og i denne perioden har vi hatt den samme unike kombinasjonen av frakt, post, transport og reiseliv. Få selskap er bedre egnet til å snakke gjennom content marketing enn oss. Vi er en reportasjedrøm!

Og han forteller begeistret om historiefortellingen de kan bygge med content marketing om alt fra små lokalsamfunn på Grønland til gamle hvalfangsstasjoner i Arktis.

- Det er så mye innhold vi kan ta ut, og det er den type innhold våre gjester ønsker å oppleve. Så content marketing - for det meste i egne kanaler - blir sentralt i tiden som kommer.

Blir mer digitale
Men selskapet ønsker også en mer digital tilnærming i alle ledd. Dette for å få bedret effektiviteten i markedsføringen.

- Vi er inne i en digitaliseringsrevolusjon. Våre gjester er på nett og vil bli mer krevende forbrukere. Nå må vi ha mer effektivitet i kanalene og en bedre miks mellom tradisjonell og digital markedsføring. Men vi vil også utvikle det digitale mottaksapparatet slik at det bedre rustet til å ta imot kundene.

I dag har Hurtigruten hele 16 prosent av alle gjestedøgn som utenlandske turister bruker i Norge.  Det er en posisjon de ikke har noen planer om å gi fra seg, men heller styrke.

- Vi er en aktør som kan sette trender, og det ansvaret skal vi ta alvorlig og forvalte godt. Vi har ligget langt bak. Nå skal vi ta igjen.

Kjemper om reklamekonto til 200 millioner