NRK-veteraner om flytteplaner: - River meg i hjertet

Nedleggelsen av NRK på Marienlyst vekker både sorg og forargelse.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

60 år med tv-historie var samlet da NRK inviterte nåværende og tidligere Dagsrevyen-profiler til jubileumsfest på Marienlyst lørdag 15. desember. Her har mange av landets mest kjente nyhetsformidlere tilbragt store deler av sine arbeidende liv, men snart er det slutt. I år vedtok styret i NRK å flytte fra Marienlyst, og neste gang Dagsrevyen inviterer til jubileumsfest, skjer det trolig i helt nye lokaler.

Lisbeth Skei har med sine 27 år i Dagsrevyen vært med på nesten halve reisen. Hun erkjenner at hun er spent på flytteprosessen.

- NRK har bestemt at det skal flyttes, så får vi se hvordan det går og hvor raskt det går. Det sitter mye kunnskap og miljø i veggene her, som det kanskje ikke er så lett å ta med videre, så det er klart vi er spente på det. Men inntil videre så elsker vi NRK hvert minutt vi får lov til å være her, sier hun til Kampanje.

Denne kvelden er hun omgitt av nåværende og tidligere kollegaer blant dem Hans-Wilhelm Steinfeld. Med 37 år bak seg som utenrikskorrespondent, er han en selvskreven gjest på Dagsrevyens 60-årsfeiring. Han har også en sterk formening om at NRK bør bli værende på Marienlyst.

- Marienlyst er som Bush House i London, BBCs hovedkvarter. Det har aldri vært god butikk å selge arvesølvet, sier Steinfeld til Kampanje.

Han er derfor kritisk til flytteplanene.

- Bare tenk deg radiobygget, hvor Quisling holdt sin landsforræderske radiotale 9. april 1940. Det er mye historie i veggene her, fortsetter han.

- Går det ikke an å skape noe av det samme miljøet i et nytt lokale?

- Ja, men det tar 60 år, humrer Steinfeld.

Hans-Wilhelm Steinfeld mener NRKs identitet er uløselig knyttet til Marienlyst.

- En så viktig kulturbærer, som NRK er i Norge, må passe på sin identitet. For meg som seer og lytter er Marienlyst synonymt med NRK, slår han fast.

For meg som seer og lytter er Marienlyst synonymt med NRK Hans-Wilhelm Steinfeld

- Helt forferdelig tanke

Dagsrevyen-programleder Einar Lunde legger heller ikke skjul på at han synes det er trist at NRK skal flytte.

- Det river meg i hjertet at Marienlyst skal legges ned, sier han til Kampanje.

- Selve fjernsynsbygningen er ikke noe vakker, for å si det mildt, men radiohuset er bare helt ikonisk. Jeg håper man kan ta vare på det så godt som mulig, fortsetter han.

Lunde har tilbragt hele sitt arbeidsliv i Dagsrevyen, men hans tilknytning til Marienlyst strekker seg helt tilbake til 1952.

- Jeg har vært her helt siden jeg var ni år gammel og sang i Sølvguttene og var på øvelse to ganger i uka, sier han.

- Har du noen formening om hvor NRK bør flytte?

- Nei, men jeg håper det blir sentralt og ikke langt ut i huttaheiti. Det er viktig å være nært der ting skjer. Selv om vi er veldig digitale nå, er vi fortsatt avhengig av å komme oss ut med kamera og den slags.

Han synes ikke noe om forslaget om å plassere NRK i Groruddalen, eller - som kommunen selv har foreslått - Lillestrøm.

- Det er helt borti veggene. Vi må mye nærmere byen.

Jeg synes det er veldig vemodig, for Marienlyst er NRK og veldig mye av NRKs sjel ligger her

Eva Bratholm jobbet som utenrikskorrespondent i Dagsrevyen i 15 år. Hun forstår at tiden er moden for flytting.

- Jeg synes jo at tanken på det er helt forferdelig, men jeg skjønner at man kanskje vil til et sted hvor man kan ha mer fleksibilitet, hvor man kan jobbe på en annen måte med andre kontorer, korridorer, studioer og et enklere oppsett enn denne store supertankeren her, sier hun.

- Men jeg synes det er veldig vemodig, for Marienlyst er NRK og veldig mye av NRKs sjel ligger her, fortsetter hun.

- Nostalgisk, men nødvendig, legger ektemann Joar Hoel Larsen til, også han tidligere utenrikskorrespondent i NRK.

Tidligere nyhetssjef i Dagsrevyen, Finn H. Andreassen, tror imidlertid ikke det betyr noe hvor NRK befinner seg.

- Jeg tror ikke det betyr så veldig mye, det handler mer om hvordan de fyller innholdet i bygningen. Når de skal på ut på flere medieplattformer, så må de ha et moderne lokale, sier han.

Finn H. Andreassen minner om at andre har gjort dette før.

- Alle de store broadcasterne har flyttet på seg. En del av disse lokalene er ikke spesielt hensiktsmessige. Det som er vernet i radiobygget er i hvert fall ikke det.

- Den journalistiske kreativiteten sitter ikke i veggene

Akkurat nå er direktør for ny lokalisering av NRK, Jon Espen Lohne, i full gang med å utrede hvilke verdier lokalene på Marienlyst representerer. Det har i hele år vært tett kontakt mellom NRK og kommunen. Først når disse planene er klare, starter jakten på nytt hovedkontor for alvor.

Jon Espen Lohne tror de aller fleste gleder seg til å komme inn i nye lokaler.

- Jeg opplever at mange i NRK er positive til flyttingen generelt, men det vil alltid være motstandere i en så stor organisasjon som NRK, og jeg er ikke overrasket over at en del er negativ, både blant nåværende og tidligere ansatte. Det er mye følelser knyttet til lokalene på Marienlyst, men den journalistiske kreativiteten sitter ikke i veggene, den sitter i hodene på folk, sier han til Kampanje.

Han minner om at utgangspunktet for prosjektet var å bygge om for å bli værende på Marienlyst, men at det viste seg å være finansielt og logistisk vanskelig.

- Vi driver virksomhet 365 dager i året, 24 timer i døgnet, så en ombygging ville medføre tre store flytteprosesser internt over en sjuårsperiode. Det var en organisatorisk risiko som styret ikke ville være med på.

- Flere av dem jeg har snakket med sier at det er viktig at NRK plasseres sentralt i Oslo. Hvilke kriterier har dere for et nytt bygg?

- Vi vil ha en ganske detaljert kravspesifikasjon når vi starter et søk. Vi er opptatt av trafikale forhold og at vi skal være i nærheten av et knutepunkt til offentlig kommunikasjon. Så har vi sagt at vi vil se på Oslo-området, som strekker seg til Lillestrøm og Fornebu.

NRK-veteraner om flytteplaner: - River meg i hjertet