Skal bygge skiheltens nye millionindustri - bytter ut Kygo med Northug

- Mulighetene er veldig store, sier Northugs nye bakmann.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Onsdag ble det klart at Petter Northug gir seg som langrennsløper etter en eventyrlig langrennskarriere, hvor han har innkassert 13 VM-gull, to OL-gull, to sammenlagtseire i verdenscupen og én sammenlagtseier i Tour de Ski.

- Det har vært et eventyr. Jeg hadde en liten drøm da jeg var en liten guttunge om å bli en god skiløper. Jeg er stolt over det jeg har fått til, sa Northug med tårer i øynene under pressekonferansen i Trondheim denne uken.

Nå bytter skiesset ut stavene til fordel for TV 2-jobb og designbriller. Til våren lanserer nemlig Northug sitt eget merke, som i første omgang vil bestå av skibriller og sportshansker. 

Det første produktet ut er en serie med sportsbriller. Brillene kommer på markedet i 2019, og er designet av den prisbelønte industridesigneren Bård Eker og Eker Design, som blant annet har jobbet med båtprodusenten Hydrolift og bilmerket Koenigsegg.

- Vi har jobbet tett sammen med Petter Northug om utviklingen av sportsbrillene. Han har mange gode ideer, og vi har virkelig pushet grensene for å skape noe innovativt og av høy kvalitet, sier Eker.

Her kan du se en teaser-film fra produksjonen av de designer-brillene til Petter Northug. 

Jeg har opparbeidet en spisskompetanse og erfaring som er overførbar på flere områder. Jon Inge Gullikstad

- Mulighetene er veldig store

Det er Jon Inge Gullikstad som skal ta fatt på å etablere Northugs merkevare. Han har god erfaring med å utvikle stjernenavn til solide merkevarer. Han har blant annet vært med å jobbe frem Ulvang-sokkene, Johaugs hansker, Kari Traas kleskolleksjon og nå sist Kygo Life.

- Det å overføre verdiene fra Northug og det han har prestert i sin sport til en produktmerkevare, gjør at man kommer litt raskere til verks, så det er klart at mulighetene er veldig store. Når han nå legger opp, blir de egentlig bare større, forteller Gullikstad til Kampanje.

- Følger du samme formelen som du har gjort tidligere med Ulvang, Johaug, Traa og Kygo, når du nå skal jobbe med Northug?

- Først og fremst er vi inne i et «gamechanger»-marked, og jeg er ekstremt opptatt av «what brought us here will not keep us here». Når det er sagt, så har jeg opparbeidet en spisskompetanse og erfaring som er overførbar på flere områder. Uansett må merkevaren håndteres utifra dagens markedssituasjon - med de store mulighetene vi har. Det handler om å sette sammen det rette laget og gi gass, forteller Gullikstad til Kampanje.

- Tror du Northug-merkevaren har et større potensial enn de du har jobbet med tidligere?

- Jeg kan vel si at det er ingen utøvere som har klart å kombinere det sportslige med det kommersielle, som Petter har gjort. At han har et veldig stort potensiale er det ingen tvil om. 

Bygger merkevarer:

Jon Inge Gullikstad (til høyre) har bygget opp merkevarene til både Vegard Ulvang og Therese Johaug, samt Kygos elektronikk- og livsstilsmerke, Kygo Life. Her sammen med artisten selv og teamet bak.

Bytter ut Kygo med Northug

De siste to årene har Gullikstad jobbet med Kygos merkevare «Kygo Life», men nå er dette byttet ut til fordel for samarbeid med Northug - gjennom selskapet Brand Assist. Ifølge Finansavisen skal Brand Assists avtale med Northug være på minst ti år, og Northug skal kunne tjene rundt 30-60 kroner per solgte brille. 

- Kygo er en fantastisk merkevare som jeg fortsatt er en del av, både på eiersiden og gjennom et aktivt styreverv. Jeg jobbet døgnet rundt med Kygo, som nå er en sterk merkevare innenfor lyd og teknologi. Min bakgrunn er fra sportsbransjen og jeg følte det var riktig for selskapet at Finn Kristoffer Larsen med bakgrunn fra Samsung, tok over min rolle som daglig leder i Kygo Life, forteller Gullikstad til Kampanje.

- Beslutningen om å overlate stafettpinnen videre i Kygo Life ble tatt uavhengig av Northug-muligheten som kom, fortsetter han.

Les også: Kygo håndplukker norske byråer til kleslansering

Les også: Apt stjeler showet - blir Kygos nye byrå

Legger opp:

Onsdag ble det kjent at Petter Northug forlater skisporet som utøver. Fremover kommer det til å handle mer om å bygge opp en ny industri der skihelten skal stå bak både brille- og hanskeproduksjon. Foto: NTB Scanpix

- Må ikke ta hensyn til slalåmportene

I utangspunktet skulle merkevaren Northug utvikles i samsvar med Skiforbundets bindinger og regler for sponsorater, så lenge Northug var en del av landslaget. Nå åpner det seg derimot nye muligheter etter at Northug nå har lagt opp som skiløper. 

- Gjennom det som nå skjer, kan vi la merkevaren utvikle seg naturlig, uten å måtte ta for mye hensyn til slalåmportene. Det gjør at vi kan tenke på en litt annen måte i fremtiden, sier Gullikstad.

- Det er ikke derimot sagt at det kommer mer enn briller og hansker, men muligheten er der, og det er ikke utenkelig at det kommer mer - med tanke på den sterke merkevaren til Northug, fortsetter han. 

Utøverne hos Norges Skiforbund har lov å ha egne avtaler med sponsorer innen produktkategoriene hansker, briller, ski, staver og bindinger, såfremt merkevaren ligger i den godkjente skipoolen. Det gjør Northugs merkevare, og Gullikstad forteller at de går med planer om å skaffe flere sponsorater innenfor langrennssirkuset.

- Northug-merkevaren kommer til å leve videre i skisporten sånn sett. Vi vil sponse andre idretter foruten langrenn også, kommenterer Gullikstad. 

- Har dere noen aktuelle navn?

- Vi har en del på blokka, men kan ikke si noe mer.  

- Helt klart den største merkevaren

Selv om det nå er slutt på en innholdsrik Northug-karriere, tror Vegard Arntsen i Sponsor Insight at merkevaren Northug har et stort potensial fremover. Arntsen har over 18-års erfaring fra sponsor- og analysebransjen og er daglig leder i Nordens største analyse- og rådgivningsselskap innen sportsmarkedsføring, sponsing og events.

- Jeg tror at Northug kanskje har det sterkeste navnet blant de aktive idrettsutøverne i Norge. Men han har selvfølgelig en helt ulik profil enn det Aksel Lund Svindal og Therese Johaug har.

- Han har blitt omtalt som en rockestjerne på ski – er han den største merkevaren langrenns-Norge har hatt?

- Fra et kommersielt perspektiv vil jeg påstå at han helt klart er den største merkevaren langrenn har hatt, svarer Arntsen kontant.

Selv om Sirkus-Northug slik vi kjenner det, nå er slutt, går Mosvik-gutten med flere planer for fremtiden. I november kunne Kampanje avsløre at Northug har inngått en avtale med TV 2 om at han slutter seg til deres rekker etter karriereslutt.

- Jeg kan bekrefte at vi har inngått en langsiktig avtale med Petter Northug om at han skal jobbe med programinnhold og sportsrelatert innhold for TV 2 når han legger opp, sa programredaktør Jarle Nakken i TV 2 til Kampanje.

Les mer: Slik blir Petter Northugs nye karriere - skal jobbe for TV 2

Skal bygge skiheltens nye millionindustri - bytter ut Kygo med Northug