Sist gang kuttet hun kostnader – nå skal hun jakte nye inntekter: - Det er en stor forskjell

Trine Eilertsen skal bli «avistante» for andre gang i sitt liv.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Politisk redaktør i Aftenposten, Trine Eilertsen (50), er ansatt som ny sjefredaktør og administrerende direktør i Aftenposten. Det ble klart torsdag denne uken.

- Jeg er jo både stolt og glad, sier den nye sjefredaktøren i Aftenposten, Trine Eilertsen, til Kampanje.

Dermed blir bergenseren Trine Eilertsen «avistante» for andre gang i sitt liv. Hun tar over avisa som i Oslo bare går under navnet «tanta i Akersgata», men det er ikke nytt for Eilertsen.

Også Bergens Tidende, der Eilertsen var sjefredaktør i fire år, går under navnet «tanta».

- Ja, nå har jeg jobbet i to mediehus som er tante. Bergens Tidende var jo tanta i Bergen, så jeg begynner å bli vant til det, sier hun.

- Aftenposten er i usedvanlig god stand

Trine Eilertsen begynte i Aftenposten som politisk redaktør i 2014. Før det var hun innom NRK ett år, og før det igjen 13 år i Bergens Tidende, hvorav fire av disse som sjefredaktør.

Nå gleder hun seg til å ta over etter Espen Egil Hansen som i forrige uke varslet avgangen sin.

- Hvordan blir det å ta over etter Espen Egil Hansen?

- Han etterlater seg et Aftenposten i usedvanlig god stand så jeg må jo bare takke ham for det. Men jeg har vært med i ledelsen de siste årene, og har opparbeidet med god innsikt i det strategiske arbeidet og er glad for at vi bare kan holde oppe farten med å lage oss en så god og bærekraftig digital forretningsmodell som mulig, sier Eilertsen.

Under Hansens fartstid har Aftenpostens satsing på digitalt abonnementssalg skutt fart og den avtroppende sjefredaktøren har også satset voldsomt på nye forretningsområder som event og podkast.

- Er dette en linje du vil følge?

- Vi nå øke tallet på abonnenter og styrke lojaliteten også må ha nye inntekter. Vi må fortsette å jobbe med å utvikle nye annonseformater.

Som en redaksjonell leder de siste årene i Aftenposten, er Eilertsen likevel ikke fri for å tenke kommersielt fra tiden som øverste i Bergens Tidende. Men det er en stor forskjell på årene som sjefredaktør i Bergens Tidende til det som venter henne i Aftenposten.

Da Eilertsen tok over som sjefredaktør i Bergens Tiden var det rett før finanskrisen slo inn i mediebransjen og Schibsted-konsernet endte opp med å spare 1,6 milliarder kroner og over 1.000 stillinger forsvant.

 - Ja, den gang var vi mest opptatt av å kutte kostnader. Så nå er det veldig deilig å se at den verste kuttfasen oppleves over. Nå handler det om å bygge nye inntekter. Det er en stor forskjell.

- Den dårlige journalistikken selger ikke

Samtidig er det signaler om at den store volumveksten på digitale abonnement er i ferd med å nærme seg en topp og at det fremover heller vil handle om å styrke relasjonen til de eksisterende abonnentene samt verdiøke tilbudene.

- Hvordan skal dere klare det?

- Vi må øke den digitale bruken for de som allerede er betalende og da må vi øke frekvensen i bruk og utvikle brukervennlige produkter som leserne forventer i 2020. Her må vi sitte enda mer foran på stolen, men så gleder det også et menneske med redaksjonell bakgrunn å vite at det som selger er kvalitetsjournalistikk. Den dårlige journalistikken selger ikke. Det er godt å vite, sier Eilertsen.

Hun tar over som sjefredaktør etter å ha vært politisk redaktør i Aftenposten siden 2014. Hun blir dermed den andre politiske redaktøren som på kort tid blir sjefredaktør. Nylig ble Frøy Gulbrandsen sjefredaktør i Bergens Tidende.

- Er politisk kompetanse en viktig kompetanse å ta med seg inn i sjefredaktørstolen?

- Jeg tror ikke det handler så mye om politikk, men at både Frøy og jeg har jobbet tett på det strategiske. Også er det nok en stor fordel at vi har kjennskap til det redaksjonelle. Det handler nok mer om det enn at vi politisk innsikt.

- Kommer du til å fortsette å skrive politiske analyser?

- Erfaringsmessig blir det mindre av det når man suges inn i det strategiske arbeidet og driften. Men jeg håper å kunne fortsette å skrive noe, fordi jeg har ikke lyst til å bli rusten.

- Og hva med Aftenpodden – blir du å høre i Aftenpostens podkast fremover?

- Ja, jeg har tenkt til å bruke en time i uken på det.

Sist gang kuttet hun kostnader – nå skal hun jakte nye inntekter: - Det er en stor forskjell