Coca-Cola sier opp alle byråavtaler - kan ramme Trigger og Carat

Leskedrikkgiganten vil slanke antall byråsamarbeid.

Publisert / Oppdater

Caroline Walø Harstad
Caroline Walø Harstad Journalist

Flere internasjonale medier skriver at brusgiganten avslutter alle nåværende avtaler med medie- og reklamebyråer over hele verden. Ifølge svenske Resumé skal avtalene ha en total verdi på 4 milliarder dollar.

Kommunikasjonsdirektør i Coca-Cola Norge, Frida Keane, forklarer at dette skyldes strukturelle endringer:
 
- Vi har besluttet å ta fullstendig tak i våre medie- og byråmodeller i et forsøk på å tilpasse oss de strategiske, operasjonelle, og kommersielle behovene til vår nye nettverksorganisasjon, sier hun.
 
Videre forteller kommunikasjonsdirektøren at dette vil kreve en fullstendig gjennomgang av byråinnkjøp for å oppnå en enhetelig plan for deres kommersielle byråforhold over hele verden.
 
De kreative tjenestene som gjennomgås inkluderer produksjon, shopper og opplevelsesmessig markedføring, melder det australske nyhetsnettstedet Mumbrella.
 
- Vi forventer at denne prosessen skal være ferdig innen utgangen av 2021, sier Keane. 

Det blir en kamp om å få beholde dem, men en kamp vi har alle intensjoner om å vinne. Stian Jansen, Carat-sjef

Samarbeider med Trigger og Carat

I dag er Trigger og Carat de største byråpartnerne til Coca-Cola her til lands. Administrerende direktør i Carat Norge, Stian Jansen, forteller det er naturlig at kunder med jevne mellomrom gjør vurderinger i sin byråportefølje.
 
- Coca-Cola jobber med et stort antall byråer globalt og vi har stor forståelse for at de ønsker å se over dette og velge færre byråer de skal jobbe med fremover, sier han til Kampanje og legger til:
 
- Vi ser også at det ofte kommer positive ting ut av slike prosesser for oss som byråer, da forutsatt at vi får fortsette samarbeidet.
 
Globalt jobber leskedrikkgiganten med omtrent 4.000 byråer, skriver amerikanske Ad Week. Selskapet er i dag verdens 17. største annonsør med medieinvesteringer på 4,2 milliarder dollar i 2019, ifølge Ad Age Datacenter.
 
Jansen forteller videre at Coca-Cola er en betydelig kunde for Carat Norge.
 
- Både i form av avtalens størrelse og ikke minst det faktum at de er en av verdens største og mest kjente merkevarer, og markedsføringen deres ofte får stor oppmerksomhet og anerkjennelse. Det er alltid kult å spille på lag med de største stjernene, sier han.

Les også: Coca-Cola endrer på julereklamen - må stanse årlig tradisjon

- Alle intensjoner om å vinne

Britiske Campaign skriver at Coca-Cola planlegger å gjennomføre separate, men koordinerte gjennomganger for alle mediebyråer og kreative byråer i første kvartal neste år. Den samlede verdien på disse oppdragene til en verdi av fire milliarder dollar.

Coca-Cola skal ikke ha nevnt hvilke kreative byråer som deltar, men at det er snakk om etablerte selskaper på mediesiden.
 
- Vi har hatt og har et veldig godt samarbeid med Coca-Cola, så jeg mener våre muligheter til å få forlenget den tillitten absolutt er til stede, sier Stian Jansen.
 
Samtidig understreker han at, som i alle slike prosesser, konkurrerer de på likt grunnlag som mange dyktige konkurrenter.
 
- Det blir en kamp om å få beholde dem. Men en kamp vi har alle intensjoner om å vinne, avslutter Jansen.

Kampanje har vært i kontakt med Trigger, som ikke ønsker å kommentere saken.

 

Coca-Cola sier opp alle byråavtaler - kan ramme Trigger og Carat