De har bygd opp store millionformuer på reklame – og den rikeste av dem alle befinner seg i Molde

De 20 rikeste reklametoppene sitter med formuer på over 350 millioner kroner. Det er langt mer enn PR- og mediesjefene.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det er ikke landets medietopper og PR-sjefer som har de største formuene i bransjen. Det er i reklamebransjen en finner den største ansamlingen av penger. Legger en de 20 mest formuende personene til grunn, har reklametoppene en samlet formue på 350 millioner kroner. Tilsvarene tall for PR og medier, med unntak av Tryge Hegnars formue, er på 80 millioner og 100 millioner.  

Og den rikeste av dem alle, med en formue på over 50 millioner kroner, er reklamemannen Terje Heggem (67).

- Jeg har jo kjøpt og solgt Tibe tre ganger da, sier mannen som kaller seg «den lengstlevende byråsjefen i Norge».

- Betyr det noe å være den rikeste i bransjen?

- Ha, ha, nei. Den eneste gleden jeg har med dette, er at det er den dagen i året da Kampanje-redaktøren oppdager at det er en byråverden utenfor Oslo, sier Heggem fra sitt kontor i Molde.

Les også: Tidligere Schibsted-direktør på inntektstoppen i Medie-Norge - se listen her

Dessverre så tror jeg litt for mange i bransjen vår har vært opptatt av å nyte først og yte etterpå. Terje Heggem, Tibe-eier

- Ble mangemillionær på EDB-fadese

Han sier det begynte på 2000-tallet da det børsnoterte it-selskapet EDB Business Partner kjøpte 34 prosent av Heggems selskap under dotcom-hysteriet. Fire år senere fikk han Tibe-aksjene tilbake pluss et kontantoppgjør på nærmere 15 millioner kroner.

- Ja, jeg fikk hele førstesiden til DN den gangen. Heggem ble «mangemillionær på EDB-fadese» stod det, ler han.  

Noen år senere var det svenskene som fikk med seg Tibe på et nytt børseventyr da han gikk inn med sin byrågruppe i A-Com. Men to år senere kjøpte Heggem tilbake sitt eget selskap.

- Jeg satt og var leder av byråer som Opinion og Virtual Garden og er vel den i bransjen som har sagt opp flest også, sier Heggem.

Les også: Har solgt Tibe to ganger

Her ser du Norges ti reklametopper med den høyeste skattbare formuenReklamebransjens rikeste

Navn Selskap 2019 2018
Terje Heggem Tibe-gruppen 51.471.350 47.842.667
Ståle Schjærven Schjærven 39.217.682 74.629.629
Ove Grønnevik Media Bergen 38.027.649 44.536369
Kjetil Try Try-gruppen 34.057.161 40.968.115
Nils Røang Red Media  29.95.727 5.793.593
Christian Espeseth Red Media 24.452.651 1.474.227
Nils P. Nordskar Eks-reklametopp 19.426.563 6.416.347
Einar Fjøsne Try-huset 17.980.288 23.030.839
Morten Polmar Try-huset 12.951.554 12.289.069
Leif Aage Fredsted Publicis 12.769.651 16.097.430

 

- Vi er kjempekonservative på driften

Ser en nedover på listen er det mange som har bygd seg opp en formue ved å selge selskapet sitt. To av årets raskeste klatrere er de tidligere Red-gründerne Nils Røang, Christian Espeseth og Sigurd Vik som alle både klatrer og entrer listen med formuer på snaue 30 millioner kroner, snaue 25 millioner kroner og 12 millioner kroner.  

Men vel så viktig for reklamesjefen på Nord-Vestlandet, Terje Heggem, har vært Tibe-byråenes evne til å tjene penger. Heggem har lenge vært en kritisk røst i det han kaller høy sigarføring i Oslo-byråene.

- Tibe har tjent penger siden starten og det skyldes vel at det er møringer som eier. Vi bruker ikke opp pengene våre og har forstått at det går både opp og ned. Men jeg opplever at bransjen vår ofte har levd som det var en evig høykonjunktur. Vi er kjempekonservative på driften og det har gitt soliditet over tid, sier han.

- Er det fortsatt mulig å bygge seg opp en formue på reklame?

- Jeg tror i hvert fall du må ta med deg filosofien om at du må yte før du kan nyte. Det håper jeg er noe min sønn, som litt uplanlagt har begynt å jobbe i byrået, også har lært, sier Heggem.

Det var i fjor høst det ble kjent at sønnens Vetle Hanssen Brevik tiltrådte ledelsen i Media 1 Molde, som holdingselskapet heter.

- Men dessverre så tror jeg litt for mange i bransjen vår har vært opptatt av å nyte først og yte etterpå, sier han.

Heggem senior er imidlertid raskt ute med å legge til at «han har stor respekt for de som driver i Oslo».

- Det er et spesielt marked og en form business som nok gjør deg litt mer sårbar, sier han.

Jeg skal gjøre en endring slik at mine tre barn kommer inn på eiersiden. Så da åpner jeg vel opp for at ferskinger som Kjetil Try kan ta plassen min. Terje Heggem

Har ingen planer om å selge

Selv om det stadig dukker opp nye konstellasjoner på byråmarkedet etter både oppkjøp og fusjoner har han ingen planer om å selge selv.

- Vi har fått masse tilbud om å selge, men så føler en på at dette med å være familiedrevet er en forpliktelse, ikke bare overfor sine egne, men også overfor sine ansatte. Vi har så mange dyktige folk at vi ønsker å være en garantist for at selskapet kan drives videre. Vi er litt konservative og personlig har jeg ikke behov for noe mer penger på bok. Jeg har både hus og hytte på fjell og i Spania, sier han.

Terje Heggem er del av en generasjon byråeiere som er i godt voksen alder og som sitter som eier av selskaper man har startet opp selv. Også profiler som Kjetil Try, Ove Grønnevik og Hans Geelmuyden må begynne å legge planer for hvordan eierskapet i selskapet de startet skal videreføres. Grønnevik i Per Høj- og Foll-eier Media Bergen har på årets liste en skattbar formue på 39 millioner kroner, Try sitter med en formue på 34 millioner kroner, mens Geelmuyden har en formue på 15 millioner kron er.

- Det gir en trygghet å vite at du har en økonomi i ryggen. Det sover litt bedre om nettene når du vet at du tåler et stormkast eller to, sier Heggem.

Byråpartnere cashet ut:

Red Media-partnerne Nils Røang, Maria Aas-Eng og Christian Espeseth har alle cashet ut godt med penger på salget av mediebyrået til Dentsu. For Røang og Espeseth slår salget nå ut på formuen.

Ingen kvinner på lista

Samtidig viser årets liste over de mest formuende i reklame- og mediebyråbransjen at det fortsatt er nedslående tall for antall kvinner på formuestoppen. Det er rett og slett ingen kvinnenavn å spore. Først på en 27. og 28. plass dukker navn som Maverix-gründer Linda Nordheim og eks-sjefen i Red Dentsu X, Maria Aas-Eng, opp med former på rundt 1,5 million kroner.

- Kommer det til å endre seg?

- Det jeg kan si er at Tibe har vært en forgangsbedrift når det gjelder kvinner i ledende posisjoner. Alle våre byråer er ledet av kvinner og vi har over 50 prosent kvinnelige ansatte. Vi har fått frem mange dyktige kvinner i Tibe-gruppen, sier han.

- Det er strukturer det tar langt tid å endre kanskje?

- Ja, også er det min erfaring at kvinner har litt mindre lyst på å eie. Jeg har forsøkt å få nøkkelmedarbeidere til å bli med å eie og spør om de ikke vil ha aksjer, men så vil de ikke. Det er jo veldig synd.  Jeg har en medarbeider som jeg har forsøkt dette med i 15 år, men hun har sagt nei hver gang. Det er jo helt greit, men noe av forklaringen kan ligge der, sier Heggem.

Han sier at da han kjøpte Tibe tilbake fra A-Com i sin tid så var planen å få med flest mulig ansatte.

- Men så er det dette med at det følger en risiko når du eier også skal du låne penger. Da kan det være at man i stedet søker tryggheten i en fastlønn, sier Heggem.

Den siste kategorien reklameformuende er de som forvalter selskapene generasjonen før bygde opp. Ett eksempel her er Schjærven-eier Ståle Schjærven som sitter med en skattbar formue på snaue 40 millioner kroner. 

- Hva med deg selv. Kommer Terje Heggem til å være på formuestoppen også neste år?

- Det er ikke noe mål i seg selv, men nå er jeg i pensjonistalder og skal gjøre en endring slik at mine tre barn kommer inn på eiersiden. Så da åpner jeg vel opp for at ferskinger som Kjetil Try kan ta plassen min, sier Terje Heggem.

Her du de ti reklame- og mediebyråtoppene med høyest inntektKjetil Try tjener mest i reklamebransjen

Navn Selskap 2019 2018
Kjetil Try Try-huset 9.599.164 9.565.417
Helge Onsum Styregrossist 6.463.467 2.700.010
Einar Fjøsne Try-huset 5.548.296 5.594.034
Nils Røang Red Media 5.508.890 5.830.003
Paal Fure Dentsu Aegis 5.463.109 4.919.790
Peder Mittet Publicis Norway 4.999.534 4.013.020
Stian Johansen  Tidligere Pol 4.625.438 2.822.811
Per Engh Halvorsen Tidligere Redink 4.417.813 3.691.080
Dag Honningsvåg Styregrossist 4.404.227 5.132.041
Ståle Schjærven Schjærven 4.083.626 7.994.707

Kampanje gjør oppmerksom på følgende: Det er viktig å huske på at skattbar inntekt ikke er det samme som reell inntekt. Nettoinntekten omfatter all skattepliktig inntekt: det vil si lønn, pensjon, sykepenger, næringsinntekt, renteinntekter og eventuell pengegevinster. Men fra denne er det trukket fra fradragsberettigede beløp som rentefradrag, minstefradrag og fradrag i tilknytning til arbeidsinntekt. (Særfradrag er imidlertid ikke trukket fra på denne posten.)

Formue omfatter blant annet bankinnskudd, oppgitt kontantbeholdning, likningsverdi på aksjer, eiendom, bil. etc. Gjeld er fradrag på denne posten.

De har bygd opp store millionformuer på reklame – og den rikeste av dem alle befinner seg i Molde