HBO Nordic øker omsetningen med 750 millioner – men nå stuper TV-seingen i Norge

Sjekk vinnerne og taperne på strømmemarkedet her.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie og Knut Kristian Hauger

At kampen om TV-seingen har blitt betydelig skjerpet de siste årene, er en underdrivelse. Men for HBO Nordic har høsten vært spesielt tøff og det er nesten som en kan lure om det finnes et liv etter «Games of Thrones» for HBO Nordic.

- «Game of Thrones» var et kulturelt fenomen og verdens største TV-serie, i hvert fall på tittelnivå. Men det er et liv både før og etter. Nå skal vi spille inn en prequel til «Gamle of Thrones» som heter «House of Dragons» og som er klar om et par år. Vi forventer at den kan ta oss til nye høyder, men det er klart at «Game of Thrones» er en stor driver for suksess, sier den nye Europa-sjefen i HBO, halvt norske Christina Sulebakk.

Intervjuet med Sulebakk fant sted under Kampanjes digitale «Media Business»-konferanse der HBO-toppen gjorde et av sine første liveintervjuer i Norge. Hun er ikke bekymret for utviklingen på det norske markedet.

- Vi har mange andre serier som presterer like godt lokalt. «Beforeigners» presterte like godt som «Game of Thrones» i Norge, så det var en veldig viktig serie. Og så har vi selvsagt «Vikings», «A Handmaids Tale» og andre store serier som er viktig for oss, og for kundene, sier hun.

- Hvor mye ser norske seere på HBO gjennom en uke?

- Jeg kan ikke dele nøyaktige tall, men jeg kan si at det nordiske publikummet, og det norske også, ser veldig mye på serier og på film og annen underholdning i løpet av uka. Noen av de seriene som vi har sett mest nå er vår nye serie på HBO som heter «The Undoing». Og så har vi «Fargo», «Beforeigners» og andre serier som er populære i Norge. Jeg kan ikke dele tall, men konsumpsjonen har gått opp, og det har det gjort år etter år, sier Sulebakk.

Ny HBO Europa-sjef:

Den nye HBO Europa-sjefen Christina Sulebakk mener utviklingen til HBO i Norden har vært god. - Norge er et av våre sterkeste markeder på streaming, sa hun nylig på Media Business-konferansen til Kampanje.

Kraftig fall i seing på HBO Nordic

Tall Kampanje har hentet inn på seing denne høsten vitner imidlertid om en annen utvikling. Slår en sammen antall konsumerte seerminutter på HBO Nordic for perioden august til og med oktober, har seingen falt med nærmere 40 prosent fra i fjor til i år. Målt i antall minutter var antall konsumerte seerminutter på HBO Nordic på over 900 millioner seerminutter i fjor høst, men i år var dette redusert til 556 millioner minutter. Det er Kantar som måler konsumet av seing på det norske TV-markedet.

- Tallene med utviklingen til HBO viser hvor viktig enkeltprogrammer kan være for strømmetjenestene. I 2019 avsluttet HBO «Game of Thrones» som var deres viktigste driver. HBO slapp også «Chernobyl» på forsommeren i fjor som dro en del seere, sier TV-sjefen til Group M, Glenn Engebretsen, til Kampanje.

Han sier at selv om HBO er en kanal «mange snakker om» og som har mange kvalitetsserier, blir ikke dekningen daglig på over 100.000.

- Til sammenligning hadde Netflix 860.000 daglige seere i november. Det er innholdet som er superstjernen på alle strømmekanaler, og vi ser Disney+ har kommet som en kule på det norske strømmemarkedet med 500.000 daglige seere. Nå skal HBO Nordic omprofileres til HBO Max og de vil ta få tilgang til et langt større bibliotek. Dette vil trolig hjelpe på tallene deres fremover, sier TV-sjefen.

Les mer: Vraker HBO Nordic - ruller ut HBO Max i 2021

HBO Nordic har ikke kommet tilbake til Kampanje med svar på denne nyeste utviklingen

Her ser du en oversikt over utviklingen i andelen som abonnerer på følgende strømmetjenestrer.Vinnere og tapere på det norske strømmemarkedet

Strømmeselskap September '20 Februar '20 Endring i %-poeng
Netflix 62 61 + 1
TV 2 Sumo 28 25 + 3
HBO Nordic 29 33 - 4
Viaplay 24 22 + 2
Disney+ 14 - (ny)
Dplay 11 12 - 1
Apple+ 7 - (ny)
Amazon Prime 7 8 - 1
C More 4 5 - 1
Eurosport 3 2 + 1

Andeler av totalt antall husstander på 2,3 millioner. Kilde: Kantar.

Øker omsetningen med 750 millioner kroner

Men parallelt med fallet i seingen har HBO Nordic fått opp dampen økonomisk. Selskapet legger ikke frem tall isolert på det norske markedet, men det nordiske selskapet kunne i fjor vise til en omsetning på nesten 2,6 milliarder kroner. Det var en økning på hele 750 millioner kroner.

Også overskuddet øker og det kraftig. Driftsresultatet nærmer seg nå 190 millioner svenske kroner, men et rentebærende lån drar ned på overskuddet til litt over 40 millioner svenske kroner før skatt. Mange år med underskudd er blitt til pluss for andre året på rad.

- Det nordiske markedet har vokst veldig de siste årene, og Norge er selvfølgelig et av våre sterkeste markeder på streaming, sa Sulebakk på Media Business-konferansen.

Les også: Har tapt over 700 millioner siden starten - nå tjener HBO for første gang penger i Norden

Samtidig skjer det mye i HBO-systemet som fra og med neste år skal døpe om navnet på kanalen og få en ny organisasjon, noe Kampanje tidligere har omtalt. Nyheten om at HBO Max - WarnerMedias nye globale strømmetjeneste - rulles ut i Norden ble sluppet av sjefen i HBO Max Global, Andy Forssell, på et digitalt møte forrige måned. HBO Max erstatter HBO Nordic, som har vært på markedet i åtte år.

- Målet er å rulle ut HBO Max i 190 land. Det er bare et spørsmål om hvor raskt vi kan gjøre det, sier Forssell.

HBO Nordic har heller ikke ønsket å kommentere regnskapstallene fra 2019 når Kampanje har vært i kontakt.

Her kan du se alle tallene til HBO Nordic for 2019. Alle tall i MSEK. Kraftig økning i omsetning og overskudd for HBO Nordic

HBO Nordic 2019 2018 Endring i prosent
Omsetning 2.596,9 1.845,9 + 40,6
Driftsresultat 186,3 100,3 + 85,7
Resultat før skatt 56 ,4 29,4 +91,8

Andelen abonnenter på vei ned

I dag er det rundt 30 prosent av norske husholdninger som har et abonnement på HBO Nordic, men konkurransen om TV-en tilspisser seg, og Disney+ er blant nykommerne som har gjort stor suksess. Til neste år lanseres også Paramount+ som en selvstendig tjeneste på det norske strømmemarkedet, og Dplay døpes om til Discovery+.

Tall fra TV-utstyrsundersøkelsen til Kantar viser at fallet i seing denne høsten bør bekymre TV-toppene i Warner og HBO. Siden februar har andelen som abonnerer på strømmetjenesten falt fra 33 prosent til 29 prosent. Trenden i strømmemarkedet er at de internasjonale tjenestene går tilbake på bekostning av de norske.

- Vi fortsetter veksten og befester vår posisjon i Norge. November har vært nok en fantastisk måned for TV 2, hvor kundene fortsetter å bruke mer og mer tid inne på TV 2 Sumo. «Grey`s Anatomy», «Premier League», «Farmen», «Truls ala Hellstrøm» og «Hver gang vi møtes» topper seingen sist måneden, og viser hvilken bredde vi har i vårt innholdstilbud, sier kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2.

- Netflix er vinneren:

Partner og ansvarlig for «Medievaneundersøkelsen» til Deloitte, Joachim Gullaksen, har set på utviklingen i det nordiske strømmemarkedet. - Netflix er vinneren, sier han.

Marked i fortsatt vekst – Netflix er vinneren

I en fersk analyse fra konsulentselskapet Deloitte har partner og ansvarlig for «Medievaneundersøkelsen», Joachim Gullaksen, sett på utviklingen til de internasjonale strømmetjenestene på det nordiske markedet. Det er et marked i sterk vekst og der Norge er på toppen i streaming av film og serier.

- Markedet økte med 34 prosent bare i Norge og det er åtte prosent mer enn det nordiske snittet, sier Gullaksen til Kampanje.  

Tallene til Deloitte ligger litt under Kantars egne tall for det norske markedet. I Deloittes nordiske «Medievaneundersøkelse» sier 61 prosent «at de har tilgang til et strømmeabonnement.» Tilsvarende tall fra Kantar i Norge er på 72 prosent. Men begge undersøkelsene konkluderer med at Netflix er vinneren.

- Netflix er fortsatt klart mest populært og har fortsatt en sterk posisjon, men utfordres samtidig av nye tjenester som Disney+, sier Gullaksen.

Gullaksen sier at rapporten viser at både Disney+, HBO Nordic, Youtube Premium og Amazon/Prime Video utfordrer Netflixs posisjon blant de internasjonale strømmeabonnementene, men at dette dreier seg mer om en fremtidig trussel, enn en nåværende trussel.

- I forrige uke annonserte Warner Brothers at de kommer til å lansere hele 2021-katalogen sin på HBO Max. Det vil si at filmer vil slippes parallelt på kino og på strømmetjenestene, noe som gjør at kinoene mister sin markedsverdi. Slike grep kan få varige endringer i markedet, sier Gullaksen.

Her ser du andelen som har tilgang til en av de internasjonale strømmetjenestene i NordenNetflix er fortsatt klart mest populært i Norden

Strømmeselskap 2020 2019 Endring i %-poeng
Netflix 87 86 + 1
HBO Nordic 48 49 - 1
YouTube Premium 11 10 + 1
Amazon Prime 9 20 - 1
Disney+ 5 - (ny)
Quibi 1 - (ny)

Det er verdt å merke seg at denne nordiske undersøkelsen ikke tok for seg norske strømmeabonnementstjenester som TV2 Sumo, Viaplay og Dplay.

HBO Nordic øker omsetningen med 750 millioner – men nå stuper TV-seingen i Norge