Elkjøp splitter reklamekontoen etter «omfattende pitsj» – Nord DDB skyves ut på sidelinjen

Etter over en måned med spekulasjoner bekrefter nå nordisk markedsdirektør i Elkjøp at elektronikkgiganten fremover skal jobbe med Publicis.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Elkjøp Nordic-konsernet, som omfatter Elkjøp Norge, Elgiganten Sverige, Elgiganten Danmark, samt Gigantti i Finland, er en av de virkelig store gigantene på det nordiske reklamemarkedet og kjøper reklame for flere titalls millioner kroner i året. Nå har elektronikkjeden som omsetter for rundt 50 milliarder kroner i året valgt seg et nytt reklamebyrå både i Norge og Norden. Valget stod til slutt mellom fire grupperinger av byråer og til slutt falt valget på Publicis.

 - Nivået på presentasjonene gjennom byråpitsjen har vært ekstremt høyt, og prosessen har vært spennende. Vi er veldig fornøyde med valget av Publicis. De er uten tvil de rette partnerne for oss. Jeg gleder meg til vi sammen med teamene våre, og Publicis, skal levere nyskapende kommunikasjon som kundene våre vil legge merke til, sier Anna Pradzynska som er ny nordisk merkevare- og markedsdirektør i Elkjøp Nordic. 

Den nye pitsjen skal ha blitt satt i gang på forsommeren, men valget av Publicis ble omtalt av svenske Resumé i midten av oktober, noe Kampanje også senere har erfart. Knappe to måneder senere bekrefter Elkjøp at Publicis skal levere sine tjenester på reklamesiden.

Hva som skjer med dagens reklamebyrå Nord DDB virker mer usikkert, men etter det Kampanje erfarer er Nord DDB på vei mot sidelinjen. I en pressemelding heter det at Elkjøp «forlenger en pågående kontrakt med Nord DDB, med en endring i ansvarsområde».

- Hva skal Nord DDB gjøre for dere fremover og hvorfor trenger dere to byråer, både Nord DDB og Publicis?

- Ja, vi fortsetter å samarbeide med Nord DDB og de spesifikke ansvarsområdene mellom byråene vil bli definert i nærmere dialog sammen med byråene. Nord DDN vil jobbe ved siden av Publicis, der Publicis vil ta en ledende rolle på de strategiske prosjektene og initiativene. Men det er for tidlig å komme med flere detaljer her, sier Pradzynska.  

Kampanje har vært i kontakt med Nord DDB både i Norge og Sverige, men de henviser kun til kommentarene som er gitt av Elkjøp i sakens anledning.

Vi har vært og fortsetter å være fornøyde med samarbeidet med Nord DD, så vi snakker ikke om hva som ikke fungerte. Anna Pradzynska, Elkjøp Nordic

Kom til Elkjøp fra Telenor

Pitsjen faller også samtidig med at Elkjøp får en ny nordisk markedsdirektør i Anna Pradzynska som kom til selskapet fra det nye fusjonerte satellitt-TV-selskapet Allente. Der satte også Pradzynska i gang en pitsj som endte med at Allente byttet byrå fra Try til nettopp Nord DDB.  Nå er det Nord DDB som ryker delvis ut.

- Du startet i Elkjøp tidligere i år. Har det vært viktig for deg i din nye rolle å se over byråsamarbeidet og sette i gang en pitsj?

- Mine mål er å bygge et sterkt nordisk samarbeid og et sterkt oppsett som støtte opp om Elkjøps ambisjoner. Partnerne våre er en del av det. Beslutningen om en pitsj var et resultat av en sterk dialog med teamet og evaluering og beslutning vi tok sammen med hele det nordiske teamet i alle lokale markeder, sier hun.

Les også: Nordisk TV-gigant bytter reklamebyrå - avslutter ti år langt samarbeid med Try

Tidligere har selskapet samarbeidet med flere reklamebyråer og var en hel mannsalder hos Schjærven før de gikk til Nord DDB der de har vært de siste fem årene. Tidligere i år ble det også kjent at Elkjøp valgte seg WergelandApenes som nytt PR-byrå.

- Vi har hatt et veldig langt og sterkt samarbeid med Nord DDB, men Elkjøp, som resten av industrien, og konsumentbehovene, går igjennom en viktig transformasjon. Vi er på jakt etter nye perspektiver og kompetanser og Publicis med deres Power of One gir oss tilgang på alle byråtjenestene på en sømløs måte, sier hun.

- Hva var det som ikke fungerte med Nord DDB?

- Vi har vært og fortsetter å være fornøyde med samarbeidet med Nord DDB så vi snakker ikke om hva som ikke fungerte. Dette handler om å legge til nye kompetanseområder, sier hun.

Les også: Elkjøp flytter PR-millionene fra Geelmuyden Kiese – her er byrået som slo ut hele PR-eliten i finalen

Det er mange byråer som går i fallgruver i jakten på kreative priser, men vi er ute etter å skape gode kundeopplevelser og ikke vinne priser som vi kan ha på peishyllen. Marius Klemo, Elkjøp Norge

- Det var behov for en fornyelse

Merkevare- og digitalsjef i Elkjøp Norge, Marius Klemo, gleder seg til å gå i gang med å samarbeide med sin nye byråpartner på reklamesiden og ikke minst få to byråpartnere i Dentsu og Publicis som befinner seg i Oslo.

- Nå får vi hovedkontakter som sitter i Oslo med en tre minutters spasertur imellom seg og ikke to timer på fly til Stockholm. Det er mye, men ikke alt som kan løses på Teams, sier han.

- Dentsu og Publicis, det er to arge konkurrenter. Hvordan vil det samarbeidet gå?

- De har felles klienter der dette funker veldig bra. Det vet vi. Jeg kjenner også menneskene i begge disse byråene veldig godt og har jobbet med nøkkelpersoner begge steder med stor suksess, sier han.

Han sier jobber fremover vil handle om å  få ombord den nye byråpartneren.

- Her vil vi ha stort fokus på at de lærer seg vår kommersielle plattform å kjenne slik at vi finner optimale løsninger på vår kundekommunikasjon som optimerer kundereisen vår. Det er mange byråer som går i fallgruver i jakten på kreative priser, men vi er ute etter å skape gode kundeopplevelser og ikke vinne priser som vi kan ha på peishyllen, sier Klemo.

- Hvorfor måtte Elkjøp i gang med en byråkonkurranse etter bare fem år hos Nord DDB? 

- Det var behov for en fornyelse av måten vi kommuniserer på. Basert på de store endringene som skjer i markedet, internt og på kundesiden så vi oss nødt til å forsøke å skape nye løsninger med nye samarbeidspartnere som lærte oss å kjenne fra grunnen og som kunne stille med blanke ark, sier Klemo til Kampanje.

Nye partnere:

Fremover skal Elkjøp jobbe sammen med Publicis. Her fra venstre Tuva Fossum Walaker, Carina Llado, Kjetill Nybø, Peder Mittet, Christian Erga, Marius Klemo, Anna Pradzynska, Ole Andreas Finseth og Martin Melvold.

Oslo-kontoret til Publicis tar styringen

Peder Mittet, daglig leder Publicis i Norge, og er veldig stolt over kontrakten som nå endelig er signertg og at det er det norske kontoret som tar styringen på hele det nordiske markedet. 
  
- Partnerskapet omfatter alle de fire landene, og med tett involvering fra våre lokale kontorer skal vi i Oslo sikre sterke og relevante løsninger både nordisk og lokalt, sier Mittet.  

Publicis-sjefen sier at de nå setter opp et skreddersydd team for Elkjøp, på tvers av byråer og fagområder. I tillegg til strategiske og kreative ressurser fra Kitchen, inkluderes også teknologer, dataanalytikere, redaksjonelle krefter og produksjonskompetanse fra hele organisasjonen, både i Norge og Publicis internasjonalt.   

Det nordiske teamet i Publicis består av Carina Llado, Erika BrennerJerker Fagerstrøm, Patric LignerFabienne Queyrane, Rene Westendahl, Hanna Nordgren, Peter Bergendahl, Jan Johnsen og Peder Mittet selv.

- Jeg har vært involvert i prosessen og kommer til å fortsette å involvere meg sammen med et veldig bra nordisk lag, sier han.

- Hvor stor kunde blir dette for Publicis?

- Definitiv en av de største, sier han

Nylig kunne også Publicis-byrået Starcom glede seg over en større avtale med Landbruket og selskapet har derfor den siste tiden oppbemannet ganske kraftig med en 20-30 nye ansatte fodelt på både medier og reklame.

- Inngangen til 2021 kunne ikke vært bedre?

-  Ja, det kan vi godt si. Om vi ser bort fra omikrom-viruset kunne det ikke vært så mye bedre, sier Mittet.

Les også: Starcom overtar gigantavtale med landbruket: - En av de største på markedet

Utfordres av Amazon:

Marius Klemo er merkevare- og digitalsjef i Elkjøp i Norge skal fremover jobbe med Publicis. - Måten vi jobbet med Nord DDB begynte å gå i en retning samtidig som vi så at markedet utvikler seg og der vi utfordres av potensielt nye aktører som Amazon, sier han.

- En av de største kontraktene

Det er ikke kjent hvor stor konto som nå flytter på seg både i Norge og Sverige, men svenske Resumé spekulerer i en konto på over 30 millioner svenske kroner. Det er likevel en kjent sak at også Elkjøp som mange andre store annonsører har begynt å ruste opp internt både med content-produsenter og kampanjeansvarlige.

- Hvor stor konto er det snakk om?

- Det er stort og det er nok en av de større kontraktene, men sammenlignet med eksempelvis aktører som Norgesgruppen og DnB blir den å regne som langt mindre, sier Marius Klemo i Elkjøp Nordic.

- Når får vi se de første jobbene?

- På nyåret.

- Blir det en ny storslått og emosjonell julefilm fra Elkjøp og Nord DDB før dere avslutter samarbeidet?

- Det blir ingen julefilmer som ikke er på markedet allerede. De er av den litt enklere sorten og enklere produksjoner enn det du sikter til. Men når vi først går live med Publicis vil det bli lagt merke til, sier Klemo.

- Hadde samarbeidet med Nord DDB kjørt seg fast på noen måte?

- Måten vi jobbet med Nord DDB begynte å gå i en retning samtidig som vi så at markedet utvikler seg og der vi utfordres av potensielt nye aktører som Amazon. Kravet vårt til å være nytenkende gjorde beslutningen om pitsjen nødvendig, sier Marius Klemo i Elkjøp Norge

Elkjøp splitter reklamekontoen etter «omfattende pitsj» – Nord DDB skyves ut på sidelinjen