Kinoene får reklameinntektene halvert som følge av ny nedstengning: - Kraftig slag å få servert nå

Kinoene var på vei tilbake for fullt etter nedstengningen. Nå går de en ny tung periode i møte.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Kino og utendørsreklame var av de reklamemediene som har slitt mest under koronapandemien. Da Norge åpnet opp igjen tidligere i høst gikk det imidlertid mot betydelig bedre tider.

Salgsdirektør i Capa Vegard Kvalvaag forteller til Kampanje at kino gikk så det suste i perioden da landet var åpent.

- Det har vært helt fantastisk og etterspørselen i mediemarkedet var veldig bra. Vi kunne solgt vesentlig mer reklame enn det vi har levert. Det kan ha noe med at TV også har vært utsolgt, så etterspørselen på levende bilder har vært veldig bra og har fortsatt ikke dabbet av. Det er ingenting i vegen med produktet vårt i hvert fall, men det er kinoens evne til å levere som er begrensingen, sier Kvalvaag.

- Hvordan har besøkstallene vært? Savnet folk kinoen?

- Ja, det tror jeg definitivt de har gjort. Alt tyder på det. Nå har besøkstallene de siste ukene vært lavere enn normalen, men det er mer filmavhengig. «Tre nøtter til Askepott», for eksempel, har tross dette levert over all forventing, sier han.

Den norske storfilmen med popstjernen Astrid S i hovedrollen har blitt sett av nesten en halv million nordmenn. Men etter gårsdagens innstramminger settes det nå strenge begrensninger til kinobesøk, med maksimalt 50 stykker i hver sal, og de økonomiske konsekvensene er store.

Ikke uforventet:

Vegard Kvalvaag i Capa forteller at han var forberedt på nye restriksjoner.

Publikumsmagneten utsatt til januar

Kvalvaag forteller at han var forberedt på de nedslående nyhetene, og at kinomarkedet kommer til å kjenne på begrensingene på flere måter.

- Det var vel ikke helt uventet for noen, men det er klart at de legger begrensninger for oss. Vi får et lavere kinobesøk enn vi håpet på. Hvor mye lavere, det vet vi ikke enda, men frem til nå har det holdt seg veldig bra, sier han.

- Så folk kan fortsatt gå på kino?

- Vi har ikke fått beskjed om at noen vil stenge enda. Det tas forløpende vurderinger, men jeg tror ikke noen vil stenge med de begrensingene som kommer nå. Kommer det ytterligere innstramminger, må man vurdere på nytt, svarer Kvalvaag.

- Men hvordan tror du besøkene fremover blir nå?

- De blir lavere. Spørsmålet er egentlig bare hvor mye? Det ligger tross alt mye bra innhold ute. «Tre nøtter til Askepott» har som nevnt levert over all forventing, og leverer enda, mens «House of Gucci» absolutt har et potensiale, sier han.

Han synes imidlertid det er beklagelig at det som skulle bli den store drageren i desember nå er utsatt til januar.

- Den nye Spider-Man-filmen skulle være den neste store premieren og forhåndssalget tikket inn. Nå er den utsatt og kommer først 14. januar. Det var egentlig den filmen som skulle gi oss mye besøk i perioden nå frem til romjulen. Bortsett fra det vet vi ikke hvordan dette vil påvirke oss, sier Kvalvaag.

November var all time high, og desember ville blitt en rekordmåned. Jarle Thalberg, forhandlingsdirektør

- Taper 10 millioner i måneden

Forhandlingsdirektør Jarle Thalberg i Group M anslår at den nye nedstengingen vil svi økonomisk for kinoene. Han tror at kinoene vil få halvert reklameinntektene i perioden.

- Økonomisk sett er dette veldig gode måneder for kinoene hvor de omsetter reklame for rundt 20 millioner kroner i måneden. Det kan fort halveres, hvilket vil bety et månedlig totalt økonomisk tap på 10 millioner for alle kinoer, alt ut ifra hvor stor kinoen er, sier Thalberg.

Kinoene er ikke spådd å stenge, men må begrense hvor mange som skal sitte i salen på en visning. Det økonomiske tapet kommer som følge av at annonsørene på kino betaler for hvor mange som er til stedet. Noen kinoer vil nok også gå til det steget å stenge ned.

- De som har kampanjer, kommer til å betale mindre eller få til gode, da en betaler for faktisk besøk, forklarer Thalberg.

- Kinoene lå lenge nede med brukket rygg, og var for alvor på veg til et comeback. Hvor viktig var åpningsperioden fra i høst til nå?

- Den var veldig viktig. November var all time high, og desember ville blitt en rekordmåned. Så dette var et kraftig slag å få servert nå, ettersom man var på veg tilbake etter en så lang periode nede. Dette er negativt for kinomarkedet, så vi får bare krysse fingrene for at smitten går ned og at det blir kortvarig, sier Thalberg.

Thalberg forteller at kinoene har solgt ut på reklame den siste perioden, og at det kan ha sammenheng med at TV-markedet har gjort det samme.

- Hva er konsekvensene for den nye nedstengningen på kort og lang sikt?

- Umiddelbart betyr det at kinomarkedet for annonsørene blir utsolgt i januar. For annonsørene, hvor TV-markedet også utsolgt, har det blitt et marked hvor det er trangere i døra om seerne. Men på en annen måte kan det hende TV-seingen går opp pga alle nedstenginger i samfunnet, så sånn sett kan det ha positive ringvirkninger på TV-markedet, sier Thalberg.

- Du har tatt en liten ringerunde til kinoene. Hvordan er stemningen?

- Det vil jeg ikke kommentere, men det er klart at det er et slag. De var gjennom en lang vanskelig periode, så var det veldig bra, og nå er det nedstengning igjen. Det er flere bransjer som merker nedstengingen kraftig, så det er klart at det blir ikke god stemning av slikt, sier Thalberg.

Kinoene får reklameinntektene halvert som følge av ny nedstengning: - Kraftig slag å få servert nå