TVNorge-klare Line Andersen lover kritisk journalistikk under Beijing-OL: - Skal ikke gå med skylapper

- Sportsvasking er et problem som man må ta på alvor, sier reporteren som gjør seg klar for sitt andre Beijing-OL.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

De vinterolympiske lekene i Beijing går av stabelen 4. februar 2022 og varer frem til 20. februar. Denne gangen, som ved forrige vinter-OL, så er det Discovery som sitter på rettighetene.

Tilbake på skjermen, og for første gang for Discovery, står tidligere NRK-profil Line Andersen klar for å dekke Beijing-OL fra Kina.

Andersen har de siste årene hatt en pause fra TV-skjermen, og var i vår i rettsak mot NRK grunnet det hun mente var «usaklig endringsoppsigelse» etter å ha blitt fratatt oppgaver som programleder for NRK. NRK mente på sin side at Andersen ble satt til andre oppgaver grunnet «atferd og påvirkning på det psykososiale arbeidsmiljøet i Sporten».

Nå er hun imidlertid tilbake som reporter for Discovery og ser frem til å dekke OL i Kina.

- Nå blir det sånn at det gleder jeg meg helt utrolig til. Det er en ny utfordring å lage det vi i NRK fikk gratis. Nemlig det store nasjonale samlingspunktet på en annen kanal. Og det gleder jeg meg veldig til. Det er nettopp det det er. Det er besteforeldre som sitter sammen med sønnen sin og barnebarnet og ser på øvelsene. Det er det jeg gleder meg til. Fortelle historier til et samlet norsk folk, sier Andersen.

Men kun positiv oppmerksomhet rundt OL blir det nok ikke. Av Amnesty blir det rapportert om alvorlige menneskerettighetsutfordringer i Kina. Og OL blir ansett som et forsøk på å sportsvaske landets omdømme.

Les mer: Slanking, (s)ex og kjærlighet - slik blir våren på TVNorge og Discovery+

- Det er ikke en veldig lett avgjørelse

Amnesty skriver dette om Kina på sine nettsider:

«Kina er nemlig et land med svært alvorlige menneskerettighetsutfordringer, spesielt knyttet til ytringsfrihet, sensur og informasjonskontroll. Menneskerettighetsforkjempere, journalister, advokater og andre kritiske til myndighetene blir forfulgt og arrestert. I Xinjiang-provinsen blir uigurer og andre muslimske minoriteter sperret inne i omskoleringsleire under grusomme forhold. Også andre religiøse og kulturelle minoriteter er utsatt for undertrykkelse og forfølgelse.»

Andersen var på plass for NRK under sommer-OL i samme by i 2008. Hun forteller til Kampanje at hun står klar for en ny runde med kritiske spørsmål.

- Da vi dro i 2008, så hadde vi de samme tankene i hodet. Det er ikke en veldig lett avgjørelse. Sportsvasking er et problem som man må ta på alvor. Den måten jeg skal ta det på alvor på er å bli så god jeg kan på tematikken rundt Kina, sier Andersen.

Hun forteller videre at hun fortrinnsvis skal dekke et sportsarrangement, men hun er forberedt på å også rapportere om kritikkverdige forhold, om det skulle komme opp.

- Jeg lover at når, eventuelt dersom, men sannsynligvis når dette kommer opp så skal jeg være meget godt skolert på det og være en kritisk journalist akkurat som man er i alle andre tilfeller, sier hun.

Studio:

Carsten Skjelbreid og Anne Rimmen skal sitte i Oslo-studio under de olympiske lekene i Beijing som går i februar. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

- Det er ingen føringer om at vi ikke kan snakke om noe kontroversielt

- Så, vi kan forvente sportslig belysning og kritisk fra deg under OL?

- Jeg er der fortrinnsvis for å dekke OL. Men jeg har ikke tenkt til å gå med skylapper gjennom OL, sier Andersen og fortsetter:

- Fortrinnsvis skal vi skrive idrettshistorie. Men det er klart at vi som er samfunnsdeltakere, er nødt til å ha et kompetansenivå når vi går inn der, gitt det kontroversielle rundt denne typen arrangementer som dette, avslutter hun.

Hennes kollega, Carsten Skjelbreid som skal sitte i OL-studio, mener menneskerettighetssituasjonen i Kina er forkastelig og forteller at Disocvery skal dekke OL like kritisk som alle andre medier.

- Det er et ekstremt vanskelig spørsmål å svare på. Vi er alle enig i at det er helt forkastelig det Kina driver med, med tanke på menneskerettigheter. Jeg skal være hjemme under OL. Det er IOC som har valgt by og vertsnasjon Kina. Så er spørsmålet. Hva skal vi gjøre i den sammenhengen her? Vi er der hovedsakelig for å dekke idretten. Også håper jeg samtidig at alt det som ikke er bra, blir belyst ikke bare av oss, men også andre som er der, sier Skjelbreid.

- Kommer dere til å ta noe ansvar på området? Kommer det til å bli noen innslag om det?

- Det er ingen føringer om at vi ikke kan snakke om noe kontroversielt, nei. Så sånn sett så skal vi dekke lekene like kritisk som alle andre, ja, sier Skjelbreid.

Se intervjuene med Line Andersen og Carsten Skjelbreid her:

TVNorge-klare Line Andersen lover kritisk journalistikk under Beijing-OL: - Skal ikke gå med skylapper