Kvinnefotballen langt bak gutta i sponsorkampen – slik fordeler Norsk Tipping potten på 250 millioner kroner

Kampanje kan i dag for første gang avsløre hvordan Norsk Tippings sponsoravtale slår ut for toppklubbene på kvinne- og herresiden.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud, Johannes Enli Kalleberg og Knut Kristian Hauger

Stadig flere fotballklubber satser nå tungt på kvinnene og stadig flere sponsorer krever i dag at fotballforbund prioriterer kvinner. På den fotballgale, britiske øya ble for første gang rettighetene til å sende kvinnefotball solgt separat fra herrenes produkt og her hjemme pågår det en stor diskusjon i regi av arbeidet til verdiprosjektet Like Muligheter. Daglig leder for Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen, forteller til Kampanje at det fortsatt er en stor skjevfordeling av sponsormidler og mediedekning, men at det er bedring i forhold til tidligere sjokktall.

- Undersøkelser for noen år tilbake viste at sjokkerende 0,4 prosent av den globale fordelingen av sponsormidler innen idrett går til kvinner. 97 prosent av mediedekningen er også rettet mot menn og mannlige idrettsutøvere, forteller Jørgensen.

Fotballtoppen mener det er med på «å opprettholde det motsatte av en likestilt idrett.»

- Jo mer penger som kommer inn, jo mer kan man investere og videreutvikle idretten. Sponsormarkedet er veldig skjevt, noe som bidrar til å forsterke ulikhetene. Dette har kvinnefotballen vært et godt eksempel på, sier Jørgensen.

Les også: Sponsor-allianse skyter millioner inn i kvinneidretten – kulturministeren med stikk til norske TV-kanaler

Vi sa til NFF at norsk fotball ikke kunne være bekjent med så stor skjevfordeling av sponsormidlene. Tonje Sagstuen, Norsk Tippng

Fotballgutta får tre ganger så mye som kvinnene

Norsk Tipping signerte i januar i år en fireårig avtale som generalsponsor av norsk fotball med en verdi på 250 millioner kroner og Kampanje kan nå for første gang avsløre fordelingen av denne store pengepotten til spillgiganten på Hamar. Etter det Kampanje kjenner til etter å ha snakket med flere kilder går rundt ti millioner kroner årlig til kvinnene, 20 millioner kroner til Norges Fotballforbund og deres satsing på landslag og breddefotballen, mens Norsk Toppfotball som organiserer de 32 lagene i Eliteserien og OBOS-ligaen tar rundt 30 millioner kroner.

Dermed får toppklubbene på herresiden tre ganger så mye som kvinnene av Norsk Tipping eller mellom 15-20 prosent av totalen noe som er en bedring sammenlignet med tidligere tall og analyser. 

Kommunikasjonsdirektør i Norsk Tipping, Tonje Sagstuen, ønsker ikke å kommentere tallene til Kampanje, men peker på like muligheter som en viktig del av samarbeidet.

- Bærebjelken av samarbeidet vårt med norsk fotball er at det skal være like muligheter for kvinner som menn, sier Sagstuen. 

Sagstuen mener at like muligheter handler om mye mer enn økonomi.

- Det handler blant annet om gode trenere, gode treningsfasiliteter og muligheten til å utvikle trenere helt fra grasrotnivå.

Hun forteller at det er veldokumentert at herrene får en vesentlig større del av sponsormidlene enn kvinnene.

- Den forskjellen må det gjøres noe med. Vi valgte i 2017 å gå inn i en egen sponsoravtale med Toppfotball Kvinner og sa ifra til NFF at norsk fotball ikke kunne være bekjent med så stor skjevfordeling av sponsormidlene.

- Har du forhåpninger til at situasjonen bedrer seg?

- Jeg er opptatt av at det tas grep og at situasjonen blir tatt på alvor. Jeg er helt sikker på at det gir frukter over tid, men dette er langsiktig jobbing. Det som er gledelig å se er at kvinnefotballen har kommersiell interesse. Vi ser at det satses på kvinnefotballen, både i Norge og utlandet ved at flere klubber starter damelag, sier Sagstuen.

Tungt inn i fotballen:

Norsk Tipping er ny generalsponsor for norsk fotball i en avtale verdt 250 millioner kroner. - Bærebjelken av samarbeidet vårt med norsk fotball er at det skal være like muligheter for kvinner som menn, sier kommunikasjonsdirektør, Tonje Sagstuen. Foto: Norsk Tipping.

NFF og NTF nekter å kommentere summer

Tallene Kampanje nå kan gjengi fra Norsk Tipping er likevel bedre enn tall som tidligere er omtalt. En DNB-analyse viste i sommer at fotballen samlet sett har 32 prosent av alle sponsormidler i Norge, eller rundt 1,6 milliarder kroner. Damenes toppserie har 40 millioner kroner i sponsormidler, mens herrenes eliteserie har 523 millioner.

Det gir damene kun syv prosent av de samlede sponsormidlene til Toppserien og Eliteserien og kun 2,5 prosent av hele fotballpotten.  

Verken toppsjefen i Norsk Toppfotball, Leif Øverland, eller markedsdirektør i NFF, Runar Pahr Andresen, vil kommentere fordelingen av Norsk Tippings gullkantede sponsoravtale med fotabllen.

- Norsk Tipping sponser hele norsk fotball og vi går ikke ut med summer som er konfidensiell informasjon, sier Andresen til Kampanje.

Les også: Sponsor-vinner vil tette kapitalgap på fotballbanen: - Får ofte høre at de bruker det meste på gutta

Fotballsponsor:

Sponsorsjef i Coop Norge, Vegard Hansen, mener dagligvaregiganten fordeler sponsorpengene likt mellom kvinner og menn. Foto: Pernille Ingebrigtsen, Norges idrettsforbund.

Coop Norge. – Vi har lik økonomisk fordeling

En av landets aller største sponsorer er dagligvaregiganten Coop som sponser både toppfotballen for kvinner og menn. Nylig deltok sponsorsjef Vegard Hansen på et arrangement i regi av verdiprosjektet Like Muligheter og han sier selskapet splitter sponsorpengene i to like deler.

- I Coop Norge er vi opptatt av like muligheter og har også dette som utgangspunkt når vi gjør samarbeidsavtaler med idretten. Dette gjenspeiles i alle de store avtalene våre. For toppfotballen gjør det seg gjeldende i at vi har lik økonomisk fordeling til Toppserien og Eliteserien, sier Hansen til Kampanje.

Til stede på sponsorseminaret deltok også idrettspresident Berit Kjøll, kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen og skihopper Maren Lundby for å diskutere likestilling i idretten både i forhold til fordeling av sponsormidler og i mediedekning. Der kunne Hansen også fortelle at han «ønsker mer hjelp fra mediene til å dekke kvinneidretten.»

- Mediene må fokusere mer på det. Vi må ha en dekning fra mediene og det må vi som sponsorer kreve fra mediene, for da vil det bli mer kommersielt interessant, sier Hansen.

Retter en pekefinger mot mediene

Under diskusjonen hevdet Trettebergstuen at dagens medier var tradisjonelle i sine arbeidsmetoder og utfordret mediene til å dekke mangfold bedre og bredere.

- Man burde av og til rette mikrofonene og kameraene på seg selv, for der står det ikke bra til. Både hvem de snakker med, hvem de bruker som kilder, hva slags typer saker de dekker og ikke minst innenfor idretten så er de svært tradisjonelle og svært lite opptatt av å dekke mangfoldet synes jeg. Det er en ting jeg utfordrer mediebransjen på, sier Anette Trettebergstuen.

Hun forklarte senere at hun opplever en overvekt av menn ved flere deler av en publiseringsprosess.

- Vi har statistikk på alt. En ting som hjelper oss i kampen for likestilling er jo statistikk, det at man har tall og at man teller, for det er det som beskriver virkeligheten. Når man ser på mediene også, altså antall oppslag, antall kilder, hvem man har snakket med for bakgrunn eller hvem som står der med fjeset på trykk, så er det en overvekt av menn, over hele linja, også i mediene, sier Trettebergstuen og fortsetter:

- Og når det kommer til idretten - det har kanskje blitt bedre, og det er sikkert forskjell på redaksjonene, men det er jo sånn at herrefotballen dekkes mer enn fotballen for eksempel, sier Trettebergstuen som under seminaret valgte å bruke begrepet «fotball» om «kvinnefotball».

Les også: Bare én av fire vintersporteksperter på NRK og Viaplay er kvinner: - Skuffet over at de ikke tar mer ansvar

- Vendepunkt i 2017

Tilbake hos daglig leder for Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen, sier fotballsjefen «at sponsorene har en stor påvirkning på likestilling i idretten.»

- For meg er vendepunktet hos oss i 2017 et veldig godt eksempel på hva som skjer når midler kommer inn og man får muligheten til å utvikle et produkt. Da kom det store aktører som OBOS, Coop, Thon og Norsk Tipping inn og gav oss muligheten til å investere. UEFAs undersøkelser viser at interessen for Toppserien har hatt en eventyrlig økning nettopp fra 2017 til 2020. Det er ikke tilfeldig, forteller Jørgensen.

- Blir det noen gang en 50/50 i fordelingen av sponsormidlene?

- Jeg har et sterkt håp om det. Jeg opplever at næringslivet er mye mer verdidrevet i valg av sponsorobjekter enn tidligere. Og jeg tror de skjønner hvor stor betydning de faktisk har. Gjennom sponsing kan de være med på å skape reelle samfunnsendringer. Det er ikke noe som er større og mer meningsfylt enn det, sier Hege Jørgensen.

 

Kvinnefotballen langt bak gutta i sponsorkampen – slik fordeler Norsk Tipping potten på 250 millioner kroner