Disse teknologitrendene vil prege 2023: - Kan fort bli en lystløgner

Kunstig intelligens, annonsedød og... metaverset? Kampanje har bedt bransjens teknologihoder spå det nye teknologiåret.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Det er ingen tvil om hvilken teknologi som står øverst på listen når bransjens teknologihoder blir bedt om å spå hva som vil prege året vi straks skal stifte bekjentskap med. Mange har latt forbløffe over utviklingen innen kunstig intelligens denne høsten. Og teknologidirektør i NoA Ignite, Trond Vidar Storhaug Kjellén, er én av dem.

Han tror språk- og bildeverktøy som ChatGPT og Midjourney kan endre måten kommunikasjon- og markedsføringsbransjen jobber på.

- Disse verktøyene kan hjelpe oss med å akselerere en del prosesser, men det vil på ingen måte erstatte kvalitative menneskelige kriterier og beslutningsprosesser, eller evnen til å designe komplekse systemer. Sterke kommunikative, design -og teknologiorienterte produkter og tjenester vil benytte seg av disse tjenestene som støtteverktøy i sin metodikk og prosess, sier han.

Kjellén tror spesielt ChatGPT kommer til å bli mye brukt på nyåret. Den er designet for å generere tekster som oppfattes som menneskeskapte.

- Det viktigste å få med seg er at ChatGPT er designet for å fremstå troverdig, men den er ikke nødvendigvis sannferdig. Den kan fort bli en lystløgner for å virke troverdig, som er dens viktigste formål. Økt forståelse for kildekritikk og evnen til å tyde innhold blir derfor svært viktig hvis man bruker ChatGPT til noe annet enn lek og moro, sier han.

Det er byråleder Lasse Matrøen i Apriil Reklame enig i.

- Med fri tilgang til Lensa, Dall-E 2 og ChatGPT, er kunstig intelligens i dag et gøy, fascinerende, men også litt skremmende digitalt leketøy. Jeg tror vi etter hvert vil se at denne teknologien struktureres inn i «nyttige» kommunikasjonsverktøy. De som evner å se på AI som en hjelpsom assistent, vil vinne, sier han.

Byrålederen spår også at den lenge varslede cookiedøden vil være et faktum i 2023.

- De «irriterende» remarketing-annonsene vil fordufte. Samtidig vil vi oppleve at annonsene vi faktisk ser, er mindre relevante for den enkelte. Dette vil tvinge frem et større fokus på originalitet og kreativitet i digital kommunikasjon, både i konseptutvikling, innhold og i metoder for å plassere annonsene.

Les mer: - Kommer kunstig intelligens etter byråjobbene våre nå?

- Glansen har forsvunnet fra metaverset

For ett år siden var det ikke kunstig intelligens, men metaverset, som var på alles lepper. 2022 ble ikke metaversets gjennombruddsår, slik Meta-sjef Mark Zuckerberg hadde håpet på.

Christopher Pearsell-Ross er designer i Schibsted Futures Lab. Han forteller at deres syn på metaverset har endret seg i løpet av året.

- Det har blitt tydelig at konseptet om et altomfattende metavers både er for stort og for spesifikt. Meta har slitt med lanseringen av Horizon, og verken brukstilfellene eller brukervennligheten har vært god nok. Glansen har forsvunnet litt fra metaverset og spesielt det som er svøpt i Meta-merkevaren, sier han.

Pearsell-Ross vil likevel ikke avskrive teknologien bak Metas visjon. Han har fortsatt tro på at våre digitale opplevelser vil gå fra to til tre dimensjoner.

- Dette kommer til å være en sakte progresjon. Det vil ikke erstatte mobiltelefonen i 2023, det er åpenbart, sier han.

Schibsted-designerens håp for 2023 er at folk vil bli tiltrukket av tjenester og plattformer som gir dem ekte verdi i hverdagen.

- Når vi tidligere har snakket om sosiale medier, har vi snakket om nettverk som Facebook, Twittter og TikTok. Jeg tror disse grensene vil bli vanskeligere å dra opp. Ta Fortnite, for eksempel. Er det et spill eller et sosialt nettverk? Det blir vanskeligere og vanskeligere å definer altomfattende opplevelser som fører folk sammen.

Vil ikke avskrive metaverset:

Christopher Pearsell-Ross i Schibsted Futures Lab tror på metaverset, men ikke i den formen Mark Zuckerberg har skissert opp. Foto: Schibsted

- Trenger mennesker til å kontrollere verktøyene

Pearsell-Ross tror den eksplosive utviklingen vi har sett innenfor kunstig intelligens kan blåse nytt liv i metaverset.

- Noen vil mene at innhold generert av en kunstig intelligens er nødvendig for å skape et robust metavers. Å lage nok innhold til å fylle et parallelt univers er en stor oppgave, og det er ikke noe vi kan gjøre uten litt hjelp.

- Kommer kunstig intelligens til å være til hjelp eller vil det være ødeleggende for mediebransjen?

- Det kommer definitivt til å være begge deler. Det er noe av grunnen til at Schibsted Futures Lab ble etablert, for å forstå hva denne nye teknologien kan gjøre og for å hjelpe oss å bruke verktøyene på en etisk og gjennomtenkt måte. Hvis man er ansvarlig, kan verktøy som GPT3 hjelpe journalister med å få mer ut av tiden sin og nå flere folk.

Utfordringen ligger, som djevelen, i detaljene.

- Spørsmålet er om maskinen klarer å ha kontroll på faktaene eller nyansene i historiene. På kort sikt betyr det at vi må ha mennesker til å kontrollere hva verktøyene gjør. Den største verdien et selskap som Schibsted har, er tilliten til sine lesere og vi kan ikke sette den i spill.

Les mer: Schibsted oppretter fremtidslab: - Må investere mer i endringene som ligger foran oss

- Kommer til å bli ganske slitne

Rådgiver Ida Aalen spår på sin side at vi alle kommer til å bli «drittlei» AI-generert innholdsmarkedsføring.

- Jeg tror folk kommer til å tenke at de har funnet en snarvei. Og det er det jo. Men det kommer til å ha noen ringvirkninger vi blir ganske slitne av i løpet av året, sier hun.

Aalen har valgt produktcoach som ny karrierevei etter at hun solgte oppstartsselskapet Confrere til Daily med base i Silicon Valley. Bak dette karrierevalget ligger det en spådom om at norske bedrifrer i enda større grad vil bygge opp egne miljøer innen design, produktutvikling og teknologi det neste året.

- Jeg tror folk har sett nok eksempler på tvers av privat og offentlig sektor hva norske selskaper kan få til når de satser på produktutvikling inhouse, det være seg deg å svare på sykmeldingssjemaet til Nav eller vippse eller kjøpe en billett med Ruter, sier hun.

Det innebærer at bedrifter vil bevege seg bort fra å tenke prosjekt til å tenke produkt.

- Det gir ikke mening for alle selskaper, men de som ikke har gjort hoppet allerede, har antakeligvis allerede konkurrenter eller lignende konsepter som går den veien. Og med nedkjøling i teknologibransjen og startups, så er det litt enklere enn før å få ansatt noen med solid produkterfaring, sier Aalen.

Ida Aalen avslutter med en spådom knyttet til den stadig mer kontroversielle eieren av Twitter, Elon Musk. 

- Jeg spår at Twitters eventuelle nye administrerende direktør ikke varer mer enn tre måneder.

Slitsom teknologi:

Rådgiver Ida Aalen har allerede rukket å gå lei av bilder generert av kunstig intelligens. Hun spår ikke bedring i 2023. Foto: Jonas Driveklepp/Netlife

Disse teknologitrendene vil prege 2023: - Kan fort bli en lystløgner