Mediebransjen skraper bunnen i ny undersøkelse: - Håper virkelig ikke at folk kutter ut avisabonnementet

NHO-sjef Ole Erik Almlid mener det er mye uro ute i næringslivet og samfunnet. Så gjett hva som blir tema for neste år store årskonferanse?

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Rett over nyttår drar landets største arbeidsgiverorganisasjon i gang sin store årskonferanse som i år har fått navnet «Uro». På programmet står blant annet utfordringene knyttet til energikrisen, klima og troen på fremtiden og noen av foredragsholderne er Tysklands visekansler med ansvar for energi og næring, Robert Habeck, sentralbanksjef Ida Wolden Bache og statsminister Jonas Gahr Støre.

- Hva er det som uroer NHO-sjefen mest?

- Nå er det ikke min uro denne konferansen skal handle om, men den uroen vi ser rundt oss i verden. Vi har hatt en pandemi som vi har kommet ut av, men nå har vi fått krig i Europa også har vi energikrisen på toppen. 2023 kommer til å bli et tøft år og vi kan komme til å oppleve resesjon. Det er ikke godt nytt. Allerede nå ser vi mulig resesjon i USA og Europa og det kommer til å gå mye dårligere i Norge. Når det er dårlig økonomiske tider og krig, så får du også mye uro, sier NHO-sjefen Ole Erik Almlid til Kampanje.

Almlid har jobbet i NHO siden 2013 og tok over somt toppsjef etter Kristin Skogen Lund som forsvant til Schibsted i 2018. Før han begynte i NHO tilbrakte Almlid mye tid i norske mediehus både som nyhetsredaktør i Aftenposten, sjefredaktør i Østlendingen og Hamar Dagblad og politisk redaktør i Trønder-Avisa.

- Mediene har en særdeles viktig rolle i å hjelpe og sortere for leserne og seerne i denne krisen, sier Almlid.

- Det er ikke en fare for at NHO selv bidrar til å skape uro?

- Det er godt spørsmål og vi må passe på at vi ikke er med og forsterker uroen, men jeg synes vi klarer å balansere det godt, sier Almlid.

Les også: DN og E24 deler på NHO-oppdrag – skal lede årskonferansen sammen

Jeg håper virkelig ikke at folk kutter ut avisabonnementet, da får de heller kutte ut Netflix. Ole Erik Almlid, NHO-sjef

Utfordringer i mediebransjen

På en fersk medlemsundersøkelse gjennomført av NHO kommer det også frem at andelen som forventer forverring kontra bedring de neste seks månedene fortsetter å øke. Kun 11 prosent venter forbedring fremover, mot 46 prosent som venter forverring, og stemningen er lavest i bransjer som reiseliv, bygg og anlegg og nettopp mediebedriftene.

For mediebransjen er det nå stor usikkerhet knyttet til annonsemarkedene fremover og nylig kom en rapport fra Mediebedriftenes landsforening (MBL) som viste at betalingsviljen for norske nyhetsmedier er i ferd med å flate ut. I tillegg kunne regjeringen toppe det hele med et digitalt momssjokk til en verdi av en halv milliard kroner samtidig som papirprisene løper løpsk og økte energikostnader gjør det dyrere å få avisene ut til abonnentene.

- Hva er utfordringene for mediebransjen?

- Prisene har gått opp på veldig mange innsatsfaktorer. Papiret koster, det å trykke koster og det å bringe avisen ut koster. Det er dårlig nytt og hvis vi i tillegg ser for oss at det blir lav vekst og et kvartal med resesjon, så vil jo det prege annonsemarkedene. Men jeg håper virkelig ikke at folk kutter ut avisabonnementet, da får de heller kutte ut Netflix, sier Almlid.

Ny NHO-måling:

Utsiktene for de neste seks månedene er negative i de fleste av sektorene i NHO. Men størst er pessimismen i Mediebedriftenes Landsforening.

- Jeg merker at man er spent

Ser en på en MBL-undersøkelse som Kampanje nylig omtalte kommer det frem at fire av ti svarer at de har fått en merkbar strammere økonomi i løpet av de siste 12 månedene, og av disse har fire av ti sagt opp minst et abonnement på enten avis, strømming eller podkast. 

- Mediebransjen merker det. I gode tider er marginene høye, men så går det kjapt ned når det går dårligere. Medieindustrien er veldig konjunkturavhengig og de merker nok det nå, sier Almlid.

- Har mediene mer å uroe seg for enn andre?

- Det må mediebransjen si selv, men jeg håper mediebransjen kommer seg ordentlig gjennom det. Men jeg merker at man er spent etter mange gode år nå, sier Almlid.

Les også: Slankere lommebøker rammer avissalget: - Det har vært en gullalder, men nå stopper det opp

- Det er blitt en annen retorikk og litt tøffere

Også polariseringen og de dyptliggende, ulike virkelighetsoppfatningene vi ser i verden er noe NHO denne gangen vil adressere. En av dem som skal ta i dette på scenen er den britiske dokumentarfilmskaperen Louis Theroux som også kommer til årskonferansen neste år.

- I noen deler av verden så forsterker mediene polariseringen og gjør det verre og skaper mer uro. En ting er fake news som er ekstra ille, men du har også seriøse medier som forsterker polariseringen og skaper mer uro hos folk. Uro er som gift for næringslivet. Det er helt katastrofe, sier NHO-sjefen Ole Erik Almlid.

- Du deltar i mange debatter selv og i det offentlige ordskiftet. Er det blitt et mer spisset ordskifte her hjemme?

- Det blir litt synsing, men følelsen min er at det er blitt litt mer polarisering i den politiske debatten. Litt mer. Men langt i fra det vi ser andre steder. Det er mindre personfokus, men det er blitt en annen retorikk og litt tøffere og jeg skal være så ærlig å si at jeg også har vært med på det, sier han.

Han tror prioriteringer i budsjettspørsmål er med å spisse det politiske ordskiftet og reagerer også på en begreper som har blitt tatt inn i debatten.

- Velferdsprofitører har blitt brukt mye i år og det synes jeg er et problematisk ord. Og når det sies «nå skal vi ta rikingene» det er også polariserende. Også har jeg selv brukt sjokk en del ganger og da skjønner jeg at noen reagerer på det. Men i bunn og grunn tror jeg vi tåler det godt. De siste årene har vi vært litt for snille når vi diskuterer.

Også her mener han mediene spiller en viktig rolle.

- Sammenlignet med veldig mange andre land så er mediene i Norge med å dempe polariseringen, ikke forsterke den. Du har faktsjekkere og mange gode og ordentlige journalister som bidrar til å dempe dette. I Storbritannia, Frankrike og ikke minst i USA så er mediene med å forsterke polariseringen, sier Almlid.

Les også: - Et demokrati som ikke har brytninger, blir totalitært til slutt

Mediebransjen skraper bunnen i ny undersøkelse: - Håper virkelig ikke at folk kutter ut avisabonnementet