Nettavisen får refs for Qatar-kommentar med omstridt sitat: - Slett journalistikk

«Ufyselige folk i laken» skal være et eksempel på rasistiske utsagn mot arabere under fotball-VM. Kritikerne mener Nettavisen må fortelle hvem som sa det.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

«Ufyselige folk i laken» er tittelen på en kommentar Nettavisen-gründer Odd Harald Hauge har skrevet for samme avis. Det er også et uttrykk som skal ha blitt formidlet offentlig av en norsk kommentator i forkant av fotball-VM i Qatar. Hauge bruker dette som et eksempel på det han mener er kontinuerlige rasistiske utsagn mot arabere under fotballmesterskapet.

«Før VM brukte en kommentator skriftlig uttrykket «ufyselige folk i laken», et utsagn som ville kostet vedkommende jobben hvis det falt om andre enn arabere. Men i forhold til Qatar har norske redaktører abdisert, eller blitt avsatt av mobben», skriver Hauge.

Hvem som står bak dette uttrykket kommer ikke frem i kommentaren og påstanden har derfor satt i gang en jakt på synderen. Foreløpig uten resultater.

Journalist Erle Marie Sørheim er blant dem som har prøvd, og feilet, å finne kilden til uttalelsen.

«Jeg har søkt på nettet og i Retriever, og eneste treff jeg får er Hauges egen artikkel. Så hvem har skrevet dette som man ikke kunne skrevet om noen andre enn arabere uten å miste jobben?» spør hun på Facebook.

«Når man påstår at aviser faktisk lar rasisme komme på trykk, bare fordi det er om arabere, så må man i det minste kunne name og shame riktige vedkommende. Men det virker vanskelig», fortsetter hun.

Hun får svar fra Nettavisens nyhetsredaktør Erik Stephansen i sitt eget kommentarfelt.

«Kommentaren om «ufyselige folk i laken» ble fjernet etter cirka 24 timer. Nettavisen vet hvem som sto bak kommentaren, og hvor og når den kom», skriver han.

«Ein hemmeleg aviskommentar? Spenstig sjanger», kommenterer Bergens Tidendes kulturredaktør Jens Kihl i kommentarfeltet.

«Å navngi en enkeltperson for et enkeltutsagn ville gitt feil fokus, og ville fullstendig overskygget de perspektivene som ellers blir trukket fram i Hauges innlegg», svarer Stephansen

- Misvisende

Erle Marie Sørheim mener påstanden som fremsettes i kommentaren er så alvorlig at den må underbygges.

- Vi kan ikke leve med at man setter sitater på trykk i norske medier som ingen kan bevise og som ingen andre har sett enn Nettavisens Erik Stephansen og han som har skrevet artikkelen. De kan ikke vise til om det er sant eller om det er noe de har fabrikkert. Det synes jeg er slett journalistisk håndverk, sier hun til Kampanje.

- Er det debatten i seg selv eller argumentasjonen du reagerer på?

- Alle debatter om VM og Fifa er helt velkomne i min bok, men jeg vil ikke kommentere å ukjente premisser og sitater som ingen andre enn Stephansen vet om er sanne. I artikkelen får de det til å virke som om dette er skrevet i et norsk medium, men så viser det seg at tittelen, hvis det er sant, kan være skrevet i en internett-chat.

- Mener du Nettavisen burde trekke eller beklage kommentaren?

- Ja, sånn som den står nå er den misvisende. Mange har søkt og vi finner ingenting på dette sitatet. Medieverden kan ikke bare bli sånn at man kan si at «noen har sagt dette og det betyr X,Y og Z, men jeg kan ikke si hvor eller hvem som har sagt det».

- Vet hvem det dreier seg om

Overfor Kampanje forteller Nettavisens nyhetsredaktør at det ikke bare er deres valg å holde identiteten til kommentatoren bak det omstridte sitatet skjult.

- Når forfatteren av kommentaren, Odd Harald Hauge, ikke ville offentliggjøre navnet, så hadde ikke vi noe spesielt behov for å gjøre det. Men vi vet selvsagt hvem det dreier seg om, når og hvor, sier Erik Stephansen.

- Kan vi forstå dette som en sportskommentator som er ansatt i et norsk mediehus?

- Jeg kan si så mye som at det stammer fra en anerkjent medarbeider i et stort, riksdekkende mediehus. 

Stephansen mener det ikke er nødvendig å offentliggjøre vedkommende for det som kan ha vært en ubetenksom kommentar, og som senere har blitt slettet.

- Rasismekortet kan noen ganger bli trukket for lett, og da er det ikke alltid nødvendig å henge ut navnet til spott og spe, selv om det er ok å belyse fenomenet, sier han.

Stephansen benytter anledningen til å komme med «et hjertesukk». Han mener Nettavisen, i likhet med de fleste andre norske mediene, har gjort et stort stykke arbeid for å belyse de kritiske sidene av mesterskapet.

- Så publiserer vi én kommentar-artikkel som snur fokuset, og som mener at det kan finnes spor av rasisme i deler av Qatar-kritikken. At noe av den kan ha bakgrunn i fordommer og antipatier mot søkkrike arabere i «laken»,  derav sitatet og tittelen, sier han.

- Det betyr jo ikke at hoveddelen av kritikken mot Qatar har vært uberettiget, feilaktig eller overdrevet. Den kritikken står støtt som fjell - og jeg synes det er mer enn underlig å se at enkelte hopper rett i skyttergravene og ikke evner å se at Hauge kan ha et poeng. Tåler vi virkelig ikke å høre et slikt synspunkt? spør Stephansen.

- Må la debatten komme

Sportssjef Ole Kristian Bjellaanes i NTB er blant dem som melder seg på debatten i Erle Marie Sørheims kommentarfelt. 

«Etterrettelighet er en dyd», skriver han. «Men det er merkelig hvordan denne tråden svinger helt unna de sidene som Odd Harald Hauge setter på spissen, og som handler om verdier, moral og perspektiv», fortsetter han. 

Han mener dette er en debatt vi må være åpen for å ta.

- Denne debatten har allerede kommet, heldigvis vil jeg si. Det skulle bare mangle at det ikke finnes en annen opplevelse av den kritikken som er rettet mot Qatar. Det er bare å lese medier som ikke kommer ut i Europa eller Vesten for øvrig. Vi må la den debatten komme, ikke utelukkende pukke på at det er vi i Norden eller Vesten som forvalter den fulle og hele sannheten. Dette betyr ikke at vi skal gå på akkord med våre verdier og synet på menneskerettighetene. Men vi kan akseptere at det finnes andre syn, sier han.

Nettavisen får refs for Qatar-kommentar med omstridt sitat: - Slett journalistikk