Schibsted kan gi utendørskjemper kamp om milliardkontrakt

- Vi er ikke overrasket over at flere aktører viser interesse, sier daglig leder i Sporveien Media.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Torsdag forrige uke omtalt Kampanje at Norges største kontrakt for utendørsreklame nå er i spill. Det er Sporveien Media som har reklameplasser på T-banestasjoner, buss og båter i Oslo-området ute på anbud.

De siste to tiårene har utendørsreklamemarkedet vært delt mellom konkurrentene Clear Channel og JCDecaux. Nå kan disse få konkurranse om kontrakten som daglig leder i Sporveien Media, Inge Aasen, omtaler som «indrefileten av norske reklameflater i utendørsmarkedet».

Kampanje har vært i kontakt med Schibsted som forteller at de kan være interessert i avtalen.

- Er oppdraget om å selge reklame på trikker og busser noe Schibsted kunne vurdert – enten alene eller i partnerskap med andre?

- Ja, gitt riktig samarbeidspartner, svarer salgs- og markedssjef i Schibsted, Per Håkon Fasting, som ikke ønsker å kommentere saken utover dette.

I anbudsdokumentet legges det opp til at aktører kan by på både pakker og delavtaler. Det finnes også muligheter for at leverandører kan støtte seg på hverandre og samarbeide om tilbud. Dette åpner dørene for langt mindre selskaper enn Clear Channel og JCDecaux.

Utendørsmarkedet i Norge anslås å ligge på 800-900 millioner kroner. Etter det Kampanje har grunn til å tro kan den reelle verdien på Sporveien-kontrakten nærme seg 1,5 milliard kroner i avtaleperioden.

Les også: Frister med reklamekontrakt til over en milliard kroner – JCDecaux lover å gi Clear Channel kamp

Anbud:

Inge Aasen og Sporveien utlyser milliardkontrakt. Han forteller at de har merket interesse fra flere hold. Foto: Sporveien.

Ikke overrasket over flere interesserte

Daglig leder i Sporveien Media, Inge Aasen, forteller at de har merket god interesse for anbudet. Han ønsker imidlertid ikke å kommentere hvilke aktører som har vist interesse, men han er ikke overrasket over at flere enn Clear Channel og JCDecaux har fått øynene opp for kontrakten.

- Utendørsreklame, både alene og i kombinasjon med andre mediekanaler er attraktivt og effektivt. Derfor er vi ikke overrasket over at flere aktører viser interesse. Rettighetene som er ute på anbud nå er unike, og er en sjelden anledning for medieaktørene til å kunne tilby et enda mer komplett tilbud til annonsørene, sier Aasen.

- Hvilket oppsett og struktur de som inngir tilbud velger, er opp til dem. Vi tenker det er spennende at flere ser muligheter i et attraktivt marked i årene som kommer, legger han til.

- Det har gått noen dager siden anbudet ble omtalt sist. Hvordan har interessen vært? Har dere vært mye i dialog med folk og byråer?

- Vi opplever god interesse for anbudet, uten at vi kan kommentere nærmere på hvilke aktører som har henvendt seg til oss. At kontrakten er såpass langvarig, på seks år pluss opsjon på ytterligere to år, forsterker nok oppmerksomheten. Det er spennende og hektiske dager for Sporveien Media, det er det i hvert fall ingen tvil om, sier Aasen.

Det er spennende og hektiske dager for Sporveien Media. Inge Aasen, daglig leder i Sporveien Media

Blir konkurranse

Det er som nevnt JCDecaux og Clear Channel som er de to største utendørsaktørene i Norge. De siste årene er det Clear Channel som har sittet på kontrakten med Sporveien Media. De akter å beholde den posisjonen.

- Sporveien er selvsagt en stor og viktig kontrakt og samarbeidspartner for oss. I løpet av samarbeidet har vi bygget ut og modernisert utendørsarenaen i og rundt kollektivtrafikken i Oslo. Vi har stor tro på at vi vil kunne bidra til å videreutvikle og optimalisere arenaen i årene som kommer, sa norgessjef i Clear Channel, Dennis Højland Nyegaard, til Kampanje ved en tidligere anledning.

Og selv om Schibsted først må finne seg en samarbeidspartner før de vurderer anbudet, så er Clear Channel garantert konkurranse om kontrakten i JCDecaux. JCDecaux satt på kontrakten før Clear Channel.

- Det var kjedelig å tape den til Clear Channel i 2012. Da hadde vi operert kontrakten i ti år så det var et surt tap. Det skal jeg være ærlig å si. Vi er veldig motiverte med tanke på søke å ta den tilbake, sa Øivind Markussen, administrerende direktør i JCDecaux forrige uke til Kampanje. Han bekreftet på tidspunktet at det er interessant å legge inn et tilbud.

- Blir dette oppgjør mellom Clear Channel og JCDecaux?

- Det er jeg ganske trygg på at det blir. Det blir nok en fight mellom oss to. Så får vi se om Ocean melder seg på. Om det blir andre utover det gjenstår å se, svarte Markussen.

Kampanje har vært i kontakt med Ocean Outdoor denne uken. De ønsker ikke kommentere saken.

Schibsted kan gi utendørskjemper kamp om milliardkontrakt