Spektakulær narko-sak blir TV 2-drama: - Jeg blir aldri lei den historien

Produsentene bak serien «Flukten fra Boliva» er i sluttfasen av pengejakten til serien som har fått et budsjett på 90 millioner kroner.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

I mai 2008 ble Madeleine Rodriguez, Stina Brendemo Hagen og en ikke navngitt kvinne fra Lillesand stoppet på Jorge Wilstermann International Airport i Cochabamba i Bolivia med 22,4 kilo kokain fordelt i tre kofferter. Jentene var på det tidspunktet henholdsvis 21, 17 og 18 år gamle og i dag, nesten 15 år senere, kan en av norgeshistoriens mest omtalte narkotikasaker bli TV-serie.  Serien har fått navnet «Flukten fra Bolivia» og bak den planlagte seks-episoders dramaserien står både «Exit»-produstenten Petter Testmann-Koch i Fremantle og selskapet 4 ½. Nylig var de i London med serieskaper og regissør Emilie Beck for å jakte den siste finansieringsbiten i London for serien som har et budsjett på rundt 90 millionerk roner. 

- Vi mangler litte granne til på finansieringsbiten, og skal de neste dagene pitsje serien inn til noen andre kanaler. Det blir spennende å se om flere vil være med på reisen, sier hun.

TV 2 har allerede sagt ja til prosjektet og nylig fikk de seks millioner kroner fra NFI og dere produksjonsstøtte.

- Jeg gleder meg til å jobbe med TV 2. Det virker veldig engasjerte og fine å jobbe med, sier Beck til Kampanje.

Var i London:

TV-produsentene i 4 1/2 og Fremantle, Håkon Øverås og Petter Testmann-Koch sammen med serieskaper Emilie Beck i London for å sikre den sisten finansieringsbiten. - Det blir spennende å se om flere vil være med på reisen, sier Beck. Foto: Privat.

- Blir aldri lei den historien

Emilie Beck har levd med denne historien i mange år. Selv var hun bare 16 år da hun de tre unge kvinnene ble arrestert. Deretter bar hun på ideen gjennom studiene på TV- og filmskolen på Lillehammer før hun gikk for fullt inn i saken i 2017 ni år senere etter fullført bachelor. Deretter startet hun jobben med å pitsje serien inn til produksjonsselskapene.

- Jeg blir aldri lei av den historien. For det første så var jeg bare ett år yngre enn hun yngste som ble tatt den gangen og jeg ble bare ekstremt fascinert av hvordan de klarte å havne i dette. Så dukket fascinasjonen og nysgjerrigheten opp igjen senere under en familiemiddag på hytta og jeg begynte å grave i dette, sier hun.B

Beck sier at historien byr på «spennende perspektiver», også fra andre involverte i saken som enten går aktivt inn i det eller blir dratt inn ufrivillig. Beck nevner spørsmål rundt «hvitt privilegium» og «hvor langt man er villig til å gå for å redde seg selv i ekstreme situasjoner med mye pressedekning.»

- Det er så ekstremt mange situasjoner hvor disse jentene har blitt pushet til det ytterste både på det moralske planet og bare for å overleve. Mange tenker nok også at det er en lite gjennomtenkt handling å bli tatt med 22 kilo narkotika, men dette er ikke fokuset i vår serie, og jeg er ikke ute etter å gjøre narr av jentene og deres reise.  Det som opptar meg, er hvor mange vanskelige valg de har måttet ta for å overleve og redde seg selv. Det er også en historie at de tre venninnene i dag ikke snakker sammen lenger, på grunn av de ekstreme omstendighetene, sier Beck.

Vi har mange prosjekter i et utviklingsstadium og man må gjøre noen strategiske vurderinger. Og dette ble vurdert til å ikke være med videre på. Marianne Furevold-Boland, dramasjef i NRK

- Mye nytt som ikke er blitt fortalt

I dag har to av jentene klart å rømme til Norge, mens Madeleine Rodriguez fortsatt sitter i en form for husarrest i Bolivia. En av jentene som har bidratt mye til historien er Stina Brendemo Hagen som klarte å flykte fra Bolivia på spektakulært vist med det nå nedlagte mannemagasinet Alfa på slep.

- Jeg har snakket med mye med Stina om hvordan den flukten foregikk. Her er det mye nytt som ikke er blitt fortalt, sier hun.

- Har det vært vanskelig å balansere hvem som er skurker og hvem som helter?

- Serien tar har ikke fokus på skyldspørsmålet, men heller på relasjonene og de ekstreme situasjonene jentene haner oppi. Vi lar det bli opp til seerne og eventuelt trekke sine egne konklusjoner. Jentene har forskjellig oppfatning av hva som skjedde, og har derfor valgt å følge tre av karakterene som blir frivillig og ufrivillig innblandet i saken. Serien er basert på en god mengde research over mange år, og som serieskaper er jeg nødt til å ta stilling til hva som kan ha skjedd selv om serien ikke gjør det, sier hun.

I retten:

i 2010 måtte Madeleine Rodriguez og Stina Brendemo Hagen møte i retten i Cochabamba i Boliva tiltalt for å ha forsøkt å smugle 22,4 kilo kokain til Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB.

- En serie alle har tro på

TV-produsent i produksjonsselskapet 4 1/2, Håkon Øverås, mener det har vært stor interesse for serien «Flukten fra Bolivia» som han kaller for «et spenningsdrama».

- Har det vært vanskelig å selge serien inn til TV-kanalene i Norge

- Det er en serie vi opplever alt alle har stor tro på, sier Øverås.

For å komme i mål med budsjettet på hele 90 millioner kroner er produsentene nå i London for å se om de klarer å sikre den siste finansieringsrunden, men Øveraas sier «de er på slutten av en lang prosess og ikke vil gå i detaljer akkurat nå»

- Hvordan blir det å samarbeide med Fremantle om dette?

- Vi gleder oss over deres entusiasme og innsikt samt erfaring og soliditet. Vi har et svært godt samarbeid. Og så gleder vi oss veldig til å jobbe med TV 2 som er raske, konkrete og entusiastiske, sier han.

- Storslagent prosjekt:

- Det er et storslagent prosjekt med høy produksjonsverdi. Vi er glade for å kunne komme ordentlig i gang, sier programredaktør i TV 2, Kathrine Haldorsen. Foto: Eivor Eriksen.

TV 2 kom inn da NRK trakk seg fra prosjektet

Men at det skulle bli TV 2 var ikke gitt. Først var det NRK som hadde fattet interesse for serien. TV 2 kom inn som partner tidligere i år etter at NRK først hadde meldt sin interesse, men hoppet av prosjektet før jul i fjor.

- Hvorfor trakk NRK seg fra prosjektet? 

- Først og fremst vil jeg bare si at det er kjempehyggelig å se at Emilie har fått støtte. Så er det sånn at vi har mange prosjekter i et utviklingsstadium og man må gjøre noen strategiske vurderinger. Og dette ble vurdert til å ikke være med videre på. Det er ikke mer dramatisk enn det, sier Marianne Furevold-Boland, dramasjef i NRK, til Kampanje.

- Hva tenker du om den vurderingen nå?

- Jeg er alltid veldig glad for at det for at det blir laget norsk drama, og at denne serien har funnet havn et annet sted er bare helt supert. Jeg gleder meg til å se den når den skal på skjermen.

Programredaktør Kathrine Haldorsen i TV 2 sier hun er glad for at serien «Flukten fra Bolivia» har fått støtte fra blant annet NFI.

-  Det betyr at satsingen vår bli lagt merke til. At vi i TV 2 får jobbe med landets største historiefortellere er veldig gøy. Det er et storslagent prosjekt med høy produksjonsverdi. Vi er glade for å kunne komme ordentlig i gang. 

Hun sier hun  tror serien og historien «treffer en nerve.»

- «Flukten fra Bolovia» er en true fiction som vi kaller det, altså den er basert på en sann historie, men det er scripted. Den handler om den største narkotikasmuglingssaken i norsk historie. Man kommer tett på jentene som ble tatt med et stort narkobeslag. Det blir en tett og varm historie om de norske jentene.

- Når kommer den på skjermen? 

- Det vet jeg ikke, men slutten av 2024 eller starten av 2025. Vi setter i gang nå og den blir filmet i 2023, sier Haldorsen.

Spektakulær narko-sak blir TV 2-drama: - Jeg blir aldri lei den historien