Sportssjef om VM-kritikken: - Jeg kan forstå at folk fra Qatar føler dette som et angrep på Midtøsten

Men norske sportsjournalister mener dekningen av årets fotball-VM står seg også i lys av kritikken som har kommet de siste dagene.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Mandag ettermiddag publiserte Kampanje en artikkel hvor professor i Midtøstenstudier, Dag Henrik Tuastad, kom med kritikk til den norske mediedekningen av Qatar-VM.

- Jeg tenker at man blir mistenkeliggjort ved å stille spørsmål. At det blir suspekt. Men jeg mener at journalistene har virket feige. At de ikke har tørt å gå utenfor den moralske boblen som har vært i Norge, sa han og fortsatte:

- Det har vært ett narrativ og en diskurs som har vært helt dominerende. En eurosentrisk og norgesentrisk. Det man går glipp av med det er hvordan folk i det globale sør og Midtøsten tenker. Det har ikke vært en helt substansiell diskusjon. Jeg føler det er skapt en polarisering gjennom en vestlig arroganse og manglende vilje til å se ulike sider på Qatar og måten VM har blitt arrangert på.

Les også: Midtøsten-professor ut mot VM-dekningen: - Journalistene har vært feige

En av sportsredaksjonene som gikk hardt ut mot Qatar-VM var Aftenposten om mente at VM-åpningen «ga avsmak» og «at fotballen nå var så langt nede i avgrunnen at det er vanskelig å se noen vei tilbake.» Sportssjef i Aftenposten, Bertil Valderhaug, mener på sin side at sportsdekningen til norsk media har vært godt balansert mellom det sportslige og utenomsportslige fokuset.

- Jeg synes det ble bra. Det var et veldig stort fokus på hvordan vi skulle lage journalistikk fra Qatar, men det har blitt bra. Det samme synes jeg om TV-sendingene egentlig. Jeg har fulgt med på NRK og TV 2 og jeg synes de har gjort en god jobb, sier Valderhaug til Kampanje.

- Jeg har også sett tallene på faktisk.no som, hvis jeg ikke misforstår, viser at nesten halvparten av nyhetsartiklene fra Qatar-VM har vært kritiske artikler. Altså det som ikke handler om det rent sportslige, legger han til. 

Les også: Nyhetsredaktør kritisk til Qatar-dekning: - Det er cornere og frispark som gjelder

Akkurat den kritikken klarte jeg ikke å bli med på, hendelsen var umusikalsk for noen, men ikke alle. Reidar Sollie, Norske sportsjournalisters forbund

- Hadde vært skivebom å ikke fokusere på det

Han forteller at de har gjort et forsøk på å balansere kritikken mellom både vertsnasjonen Qatar, og Fifa, som organiserer mesterskapet.

- Jeg kan forstå at folk fra Qatar føler dette som et angrep på Midtøsten, men samtidig har det vært mye kritikk mot Fifa. Dette er det første mesterskapet hvor det har vært unison kritikk mot Fifa, og da har heller ikke Qatar blitt spart. Vi i Aftenposten har i hvert fall prøvd å få frem alle sidene i saken, sier Valderhaug.

- Professor Dag Tuastad mener kritikken om at Qatar ble valgt som vertsnasjon burde kommet i 2010. Var det riktig å ta opp den tråden nå?

- Det burde selvfølgelig kommet da også. Det var for få som var på ballen den gangen, men det hadde vært skivebom å ikke fokusere på det. Jeg kan forstå at det føles urettferdig fordi andre land har sluppet unna kritikken, men jeg tror standarden i sportsjournalistikken er satt nå. Vi vil i større grad se kritisk journalistikk.

- Tuastad mener også norsk media har vært litt feige og preget av ett narrativ. Er du enig i det?

- Jeg har fått med meg at det har kommet positive saker fra Qatar også – og at det har vært et godt arrangement som er vel gjennomført. Dette har blitt overskygget av eksempelvis talen til Infantino og det at Messi i går fikk på seg en kappe da han tok imot troféet. Da blir narrativet kritisk igjen. Jeg vil påstå at vi har prøvd å fortelle den ærlige versjonen av VM i Qatar.

Neste gang VM arrangeres blir det avholdt i Mexico, USA og Canada. Valderhaug tror kritisk journalistikk vil prege også det mesterskapet.

- Vi vil gjøre det beste vi kan for å balansere bildet. Det er vanskelig å vite om tilstandene i landene når det arrangeres, men jeg tror det vil være mer oppmerksomhet på det utenomsportslige i mesterskapene fremover, avslutter Valderhaug.

Les også: - Overskrifter i Skandinavia blir ikke «headlines» i Midtøsten, Afrika og Asia

- Et vendepunkt:

Bertil Valderhaug, sportssjef i Aftenposten, tror Qatar-VM og sportsåret 2022 har vært et vendepunkt for norsk sportsjournalistikk.

- Vi har stått i en spagat

Sportskommentator i Dagsavisen og leder av Norske Sportsjournalisters Forbund, Reidar Sollie, mener norske medier i det store og hele har løst oppgaven bra under den siste måneden med dekning av Qatar-VM.

- Det korte svaret på det er ja, men så er det sikkert noe å lære av dette også. Vi har stått i en spagat i dette mesterskapet, sier Sollie til Kampanje.

Han mener det er NRK og TV 2 som har hatt den mest krevende oppgaven når de hele tiden har måttet «balansere dekningen av VM-kampene med sportsfokus opp mot innpakningen rundt mesterskapet». Sollie mener derfor det var en styrke at de store mediehusene også sendte ned sine utenriksjournalister.

- Da ble kritikken litt mer nyansert fra medienes side. Utenrikskorrespondentene som ikke jobber med sport til vanlig ga et mer nyansert bilde. For jeg ser poenget med at vi kanskje har hatt litt tunnelsyn, sier han.

- På hvilke områder?

- Spørsmålet om boikott før Norge ble kvalifisert eller ikke var en særnorsk diskusjon, initiert av grunnplanet i norsk fotball. Det var en sunn debatt, men som resten av verden skjønte lite av. Så utviklet det seg til et spørsmål om norsk presse burde boikotte VM, og det ble et helt feil fokus. Vi er journalister, ikke aktivister. Kulturforskjellene i idrettsverdenen er store. Så får vi se hvordan dette følges opp på den store FIFA-kongressen neste år i Afrika og om det også da blir Norge og noen få andre land mot røkla, sier han.

- Gikk norske medier for hardt ut i starten?

- Det kan hende og jeg lurer på om vi får fasiten. Men vi skal evaluere dette i slutten av januar på et større møte også er det sikkert noen lærdommer vi kan trekke ut av dette. Men hovedproblemet her er ikke kritikken mot Qatar, men kritikken mot Fifa, sier han.

Sollie sier han ikke er overrasket over at det nå kommer stemmer som kritiserer den norske mediedekningen av mesterskapet og som bringer inn flere nyanser i fortellingen om årets VM som i manges øyne har vært en fotballfest fra ende til annen i dagene VM har pågått i Qatar.

- Kommer den norske sportsjournalistikken til å endre seg etter årets VM med tanke på fremtidige mesterskap?

- Nå har vi vært gjennom noen av de mest kontroversielle med VM i Russland, OL i Kina og Qatar, men jeg tror det har økt bevisstheten til norske medier rundt hvordan vi skal dekke slike mesterskap i et litt bredere perspektiv, men det er klart når vi får en så dramatisk finale som det vi fikk i går så blir det det sportslige som kommer i fokus, sier han.

- Men selv kappen Messi fikk på seg på seiersseremonien måtte kritiseres?

- Akkurat den kritikken klarte jeg ikke å bli med på, hendelsen var umusikalsk for noen, men ikke alle. Da virket det som man lette etter nye knagger å henge kritikken på. Der er jeg enig med forskeren som sa det blir litt for spinkelt, sier Reidar Sollie. 

Sportssjef om VM-kritikken: - Jeg kan forstå at folk fra Qatar føler dette som et angrep på Midtøsten