NJ-leder ikke skremt av pessimistiske medieledere - klubbleder tror krigen blir avgjørende

- Vi skal være forberedt på at ting endrer seg fort, sier Dag Idar Tryggestad.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Stemningen i mediebransjen står ikke i taket en uke før jula ringes inn over det ganske land. Tvert imot, skal vi tro sjeføkonom Øystein Dørum i NHO. Han har analysert svarene som har kommet inn fra mediebransjen i NHOs månedsundersøkelse for desember og konkluderer med at ingen næringslivsledere er mer pessimistiske en medielederne.

- Stemningen er pill råtten. Mediebedriftene er de mest depressive bedriftene vi har, sier Dørum til Kampanje.

Tilbakemeldingene bekymrer også lederen i Mediebedriftenes landsforening (MBL), Randi Øgrey, som mener undersøkelsen gir et bekymringsfullt bilde av hvordan situasjonen er for flere.

Les mer: Sjokktall fra mediebransjen - halvparten vil nedbemanne i 2023

Lederen i Norsk Journalistlag (NJ), Dag Idar Tryggestad, mener man må ta signalene på alvor. Han er likevel optimistisk på sine medlemmers vegne.

- Bildet er preget av en usikker medieøkonomi. Det er det ingen tvil om. Det budskapet har vi også formidlet til politikerne. Vi opplever at de prosessene som nå pågår, i stor grad handler om å kutte kostnader som ikke rammer redaksjonene. Det går på spareprogram, interne kostnader, distribusjon og trykk, sier han til Kampanje.

- Endringene skjer fort

NJ-lederen er glad for at flere mediehus har gjort det klart at de vil skjerme journalistikken så langt det lar seg gjøre.

- Etter hvert som medieøkonomien endrer seg og flere aktører konkurrerer med oss på annonseinntekter, ser medieeierne at det er journalistikken vi må leve av, sier Dag Idar Tryggestad.

Så langt har NRK og Dagsavisen satt i gang nedbemanningsprosesser. Enkelte andre bedrifter gir ifølge NJ-ledere tilbud om tidlig pensjon. Noen steder velger de å la stillinger stå ledige når folk slutter.

- Det er ingen grunn til spesiell uro i våre kretser inn mot jul. Men så tror jeg at endringene vil skje fort både for vår bransje og for alle andre bransjer. Det er kanskje noe som vil prege starten av 2023. Vi har også en krig rett utenfor stuedøren vår som kan ta en retning som påvirker oss, sier han.

Les også: Skal spare 100 millioner på ansatte-kutt - legger frem spareplan for NRK-styret

Klubbleder: - Mange er bekymret

Fredag ble det kjent at flere Polaris-aviser har gitt alle ansatte over 62 år tilbud om gavepensjon. Kari Hovde, klubbleder i Polaris Media-avisa Adresseavisen, forteller til Kampanje at det er en spent stemning i redaksjonen med hovedkontor i Trondheim. 

- Jeg tror det er mange som er bekymret for hvordan det skal bli fremover, og kanskje litt redde for hva som skjer. Særlig når dette med gavepensjon ble lansert, sprer det seg en usikkerhet. Dette, i tillegg til løpende innsparinger – da forstår man at det er tøffe tider fremover, sier Hovde. 

Hun understreker imidlertid at det ikke har vært snakk om kutt eller andre sparetiltak enn gavepensjon og generelle sparetiltak. De generelle sparetiltakene hun forteller om omhandler besparelser i den daglige driften som eksempelvis reisekostnader. 

- Hva med deg? Hva tenker du om situasjonen? 

-Det er litt vanskelig å si. Jeg tror krigen i Ukraina kan være avgjørende. Alt er dyrt og koster mer, og da er det en risiko for at noen vil si opp avisabonnementet sitt for å spare penger. Det gjelder ikke bare oss, sier Hovde og fortsetter: 

- I tillegg er papirprisene høye. Det påvirker økonomien vår. Så ja, ting er usikker, men man vet aldri når det snur. Jeg kan ikke si noe annet enn at det er usikkert, sier Hovde. 

- Håper vi har tålmodige medieledere

I NHOs økonomibarometer for fjerde kvartal oppgir 81 prosent av medielederne at de forventer enn forverring i markedsutsiktene for de neste seks månedene. Ingen venter bedring.

72 prosent oppgir at de venter svekket driftsresultat, og 55 prosent oppgir at de vil redusere antall ansatte neste seks måneder.

- Er du overrasket over disse tallene?

- Dette er overordnede tall og mediekonsernene har en rekke ansattegrupper. De kuttene vi kjenner til handler både om å jobbe smartere, endre avtaler og kutte i tjenester som man ser man ikke endrer. Det kan være positivt at man har et kritisk blikk på pengebruken. Vi fester lit til signalene vi får om at man så langt som mulig ønsker å skjerme journalistikken og den redaksjonelle kraften, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

- Frykter du likevel at flere mediehus vil sette i gang nedbemanninger neste år?

- Hvis du er redd av natur, så er ikke dette bransjen å være. Mediebransjen har over tid vært gjennom svingninger. Det er vi godt vant med. 2023 kan bli et krevende år for mange, men man ser lys i enden av tunnelen. Jeg håper vi har tålmodige medieledere som forstår at hvis skal ha evne til å ta betalt for uavhengig journalistikk, så vil det ikke være en god løsning å kutte i redaksjonelle ressurser.

- Du tror det kan bli et godt nyttår?

- Jeg tror vi skal være forberedt på at ting kan endre seg fort. Vi er en del av samfunnsøkonomien vi også. Men på vegne av journalistikken ser jeg ingen grunn til pessimisme.

NJ-leder ikke skremt av pessimistiske medieledere - klubbleder tror krigen blir avgjørende