Avslutter langt reklamesamarbeid: - Visste ingenting om konkursen

- Vi fant ut at Good Morning Naug ikke var det rette byrået for Evergood, sier markedsdirektør.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Onsdag denne uken ble det kjent at reklamebyrået Good Morning Naug har gått konkurs. Beslutningen om å melde oppbud ble tatt på et ledermøte fredag før helgen og de ansatte ble informert mandag denne uken om at konkurs var uunngåelig.

- Det er bare en forferdelig situasjon, har partner og rådgiver Eldar Skylstad uttalt til Kampanje.

Good Morning Naug ble startet opp i 2019 gjennom en fusjon av byråene Naug & Venner og Good Morning. Byrået har jobbet med kunder som Lyse og Altibox, Landkreditt og Evergood kaffe.

Markedsdirektør i Joh. Johansson kaffe, Ted Allergoth, som er ansvarlig for all kommunikasjon rundt merkevaren Evergood kaffe, sier til Kampanje at han synes det er leit reklamebyrået de har samarbeidet med over lengre tid slås konkurs. 

- Vi visste ingenting om konkursen, sier han.

Allergoth forteller samtidig at samarbeidet med reklamebyrået ble avviklet rett etter sommeren. 

- Samarbeidet skulle oppheves 1. januar 2024 uansett. Nå jobber vi med å finne en ny partner og hvordan vi skal jobbe fremover, men vi har ikke landet noe enda.

- Hvorfor avvikler dere samarbeidet?

- Det var bare tiden for det. Vi fant ut av at Good Morning Naug ikke var det rette byrået for Evergood. Det var vi enige om, så da var tiden riktig for å gå hver våre veier, sier markedsdirektøren. 

Vil ha friskt blod inn

Evergood inngikk et samarbeid med Bates, tidligere kjent som Alfsen og Becker Reklamebyrå, allerede på 50-tallet. Der begynte også Thorbjørn Naug på 90-tallet. Merkevaren ble med over til Naug og venner da Naug etablerte byrået i 2015. Og i 2019 gikk de videre til Good Morning Naug, da byrået slo seg sammen med Good Morning.

Allerede før konkursen i Good Morning Naug var et faktum, begynte Thorbjørn Naug sin exit fra byrået. Han trådte ut av styret i sommer og planla å slutte ved årsskiftet.

- For oss var det en totalvurdering at nå var tiden inne for å se på om vi kan få friskt blod inn. Det var ikke noe dramatikk i det, sier Allergoth. 

- Hvordan opplever dere markedet?

- Reklamebransjen er i endring, men vi gjør ikke noe mindre enn det vi har gjort tidligere. 

Allergoth mener den tradisjonelle, gammeldagse byråmodellen står for fall.

- Byråene må tenke nytt, de må jobbe annerledes, og det er sånn vi har begynt å skru oss på de andre merkene våre. Det er den veien verden går, ting er i utvikling og da må vi også ta vårt arbeid videre.

Evergood lanserte sitt nye reklamekonsept ved starten av året. Denne gangen ønsket de å sette fokus på de magiske øyeblikkene som dyrkes mellom to mennesker over en kopp Evergood kaffe.

Markedsdirektøren forteller at konseptet har truffet godt.

- Nå har vi lagt det løpet og har planlagt hvordan det skal være i grove trekk fremover, så for oss så er det ikke en stor krise å bytte byrå nå. Nå har vi den planen gående, og skal jobbe oss inn med et nytt byrå for neste periode.

Les også: Evergood henter inspirasjon fra filmklassiker - fikk støtte fra regissøren

Vil trappe ned:

Thorbjørn Naug vil trappe ned arbeidet og bestemte seg tidligere i år for at han ville slutte i byrået ved årsskiftet. Da begynte hans kunde gjennom 30 år, Evergood, å se seg om etter en alternativ partner.

- Ikke en stor konto

Thorbjørn Naug bekrefter ovenfor Kampanje at de ble enig om å avvikle samarbeidet tidligere i år. 

- Hvilke konsekvenser har det fått for byrået?

- Det har ikke hatt noen konsekvenser i og med at de fortsatt er kunde ut året.

- Tror du byrået hadde hatt en større sjanse for å overleve hvis Evergood hadde fortsatt samarbeidet? 

- Jeg vil ikke tro at det ville hatt noen betydning, sier Naug. 

Byråleder Eldar Skylstad understreker at det ikke ville hatt noen innvirkning på hvorvidt byrået ville klare seg.

- Evergood er heller ikke en stor konto, og de var i tillegg knyttet opp mot Thorbjørn, så da var det helt naturlig at når han avviklet arbeidsforholdet sitt med Good Morning Naug, at de også avviklet samarbeidet, sier han. 

- Hvor stor var kontoen? 

- Kontoen var mindre enn det vi har i lønnskostnader på Thorbjørn, så det var godt kalkulert inn i våre prognoser, sier Skylstad. 

- Har allerede alternative leverandører

TV-distributøren Altibox synes også at det er vemodig at reklamebyrået deres nå er konkurs.

- Det er selvfølgelig trist når dyktige aktører som vi har samarbeidet godt med, ikke får det til å gå rundt økonomisk, sier Mabel Moya, leder for merkevare og markedsføring i Altibox.

Moya sier videre at de «allerede har alternative leverandører på plass».  

- Men det er naturlig å se på om det er behov for å inngå avtale med ytterligere byråer. Vi gjør nå en intern vurdering knyttet til hvordan vi skal jobbe fremover med tanke på byråsamarbeid.

- Samtidig vil vi også benytte anledningen til å takke Good Morning Naug for veldig godt samarbeid gjennom de årene vi har jobbet sammen, legger hun til. 

- Dersom Good Morning Naug klarer å koble seg sammen med et eksisterende miljø, og kan driftes videre, er det en løsning dere kunne vært med på? 

- Det er for tidlig å svare på nå, sier Moya. 

Utelukker ikke videre samarbeid

Markedssjef i Landkreditt, Petter Remen Hanssen forteller Kampanje at de har hatt en tydelig og god kommunikasjon med Good Morning Naug gjennom prosessen.

- Dette har nok gått veldig fort, og vi forstår at denne siste utveien ble gjort på hurtig varsel. At det ikke har vært en dans på roser siste perioden, har vi fått med oss.

- Hvilke konsekvenser får det for dere?

- Konsekvensen er at vi må løse utfordringer med pågående prosjekter og leveranser som er viktig for butikken vår. Det er ingen krise, vi har potensielle løsninger på bordet.

- Hva vil dere gjøre nå?

- Dette er helt ferskt, så vi må avvente å se hvordan dette løser seg de neste dagene. Vi er på ballen med alternative løsninger som dekker våre behov i tiden fremover.

Markedssjefen legger til at han håper byrået finner en løsning, og utelukker ikke muligheten for videre samarbeid.

- For vår del vil det være en vurdering av totaliteten rundt kompetanse og kreativitet basert på kapasitet vi selv ikke har, eller kompetanse vi kunne tenkt oss nå og i fremtiden, sier han. 

- Så dere har ikke begynt å jobbe med ny pitsj allerede?

- Nå er ikke ordet «pitsj» veldig populært om dagen, men nei, vi har ikke startet med det, avslutter Remen Hanssen. 

Avslutter langt reklamesamarbeid: - Visste ingenting om konkursen