NRK og TV 2 i kjendistung julekalender-duell: - Aldri vært så mange kjendiser på TV

Tidligere radiosjef er kritisk til at julekalenderne fylles med kjendiser.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

I dag er det 1. desember hvilket betyr at startskuddet går for årets julekalendere på TV. Både NRK og TV 2 begynner nedtelling mot julaften med hver sin nye julekalender for året.  

«24-stjerners julekalender» var i fjor eneste nyervervelse av julekalendere på norsk TV. Serien fikk slakt av anmelderne, men det skremte ikke vekk TV-seerne. Luke nummer 23 i fjor, som ble sendt lille julaften, ble sett av hele 854.000 seere, mens siste episode var sett av 534.000 da Kampanje samlet seertallene 3. juledag.

Nå går altså NRK i gang med en ny sesong av sin julekalender.

- Blir det en tradisjon i mange år fremover dette?

- Det håper jeg på, men det er ikke min beslutning å ta, sier Markus Neby til Kampanje.

Les også: 1,1 millioner fulgte «Kvelden før kvelden» på NRK

Neby skal opp mot «Asbjørns julekalender» og Espen Eckbos TV 2-comeback. Eckbo hadde en julekalender med samme karakter på TVNorge tilbake i 2015. Da samlet 350.000 seg foran skjermen for å åpne første luke. Nå går Eckbo i gang med 24 nye luker som Asbjørn, i det som også er TV 2s første nyproduserte julekalender på 20 år.

- Du har god erfaring med å lage julekalendere. Hvordan har det vært å gå i gang i år?

- Man er alltid optimist når man går igang, men 24 episoder er jo mye vondt slit på kort tid. Så selv om jeg har laget en del julekalendere, kan jeg ikke si at erfaringen er spesielt god, sier Eckbo til Kampanje

Ti år gamle meg hadde nok syntes det var enda kulere om jeg hadde spilt en karakter i programmet hans fremfor å bli satt opp mot ham. Markus Neby, om å konkurrere mot Espen Eckbo på TV 2

Fått bedre karakterer i år enn i fjor: - En oppgradering

Da Neby gikk på skjermen med «24-stjerners julekalender» i fjor ble han møtt med et kaldt terningkast to av VGs anmelder. Han forteller likevel at han opplevde optimisme rundt serien.

- Jeg opplevde helt ærlig at mottakelsen i fjor også var varm. Vi fikk en negativ anmeldelse i VG, men ellers var jo de andre anmeldelsene hentet fra facebook-statusen til Ingebrigt Steen Jensen og en kommentar til Dagbladet fra Einar Lunde. Det skapte nok et inntrykk av at det var mer negativitet rundt programmet enn hva i alle fall jeg opplevde. Selv om man selvfølgelig skal lytte når Jensen og Lunde snakker, sier Neby og fortsetter:

- Jeg synes i alle fall det er fint at serien har fått flere anmeldelser, så ikke bare én tekst står som medias fasit. I år har vi fått to femmere og en firer, og det er jo en oppgradering fra fjorårets toer.

Neby forteller imidlertid at konkurranse fra TV 2 kan påvirke seertallene, som i fjor var over 800.000 seere på flere av lukene. 

- Du går i konkurranse med Asbjørn Brekke på TV 2. Hva tenker du om den konkurransen?  

- «Nissene på låven»-DVDen går fortsatt varmt på hytta i jula. Samme år som den gikk på skjermen satt jeg opp et juleshow på barneskolen hvor jeg primært hermet etter karakterene hans, så jeg elsker jo Espen Eckbo. Ti år gamle meg hadde nok syntes det var enda kulere om jeg hadde spilt en karakter i programmet hans fremfor å bli satt opp mot ham, sier Neby og fortsetter:

- En av mine nærmeste venner, og samboer fra 2012 til 2016, Fridtjof Stensæth Josefsen, kommer også til å gjøre en dritbra figur som Alexis Munthe i samme konkurrerende kalender. Så det er ikke noe å si på konkurransen.   

Blir siste runde med Asbjørns julekalender

Eckbo på sin side har laget en rekke julekalendere. Blant annet med «Nissene»-kalenderne og som Asbjørn. Har er imidlertid ikke sikker på at det er en fordel i konkurransen mot Neby og NRK.

- Det føles absolutt ikke som en fordel underveis, sier Eckbo.

-Du går i konkurranse med Neby på NRK. Hva tenker du om det? Hvem vil gå seirende ut av duellen?

- Jeg tar for gitt at en julekalender på NRK når ut til flest seere. Men TV 2 har sin første nyproduserte julekalender på over 20 år, så det får være seier nok, sier han.

Den rutinerte komikeren tør ikke gjette på hva seertallene for sin egen del blir denne gangen, selv om det ble solide tall på TVNorge med 350.000 seere på første luke forrige gang Asbjørn Brekke stilte som vertskap for en julekalender.

- Tallene vil selvfølgelig ikke kunne måle seg med TV-tallene for åtte år siden. Det var en annen medieverden, og nå teller kanalene seere på en helt annen måte som jeg fortsatt ikke har funnet helt ut av, sier han.

- Hva blir forskjellen på denne kalenderen og den forrige til Asbjørn Brekke?

- At dette blir den siste, svarer Eckbo.

- Aldri har vært så mange kjendiser på TV

Det julekalenderne til NRK og TV 2 har til felles, er at de er fullspekket med kjendiser. Tidligere i høst skrev Hilde Apneseth, tidligere Radio Metro-sjef, en kommentar i Kampanje hvor hun påpekte at det aldri har vært flere kjendiser på TV gjennom kjendiskonsepter. Kommentaren skapte mye engasjement i sosiale medier og Apneseth mener at de to svært, kjendistunge julekalenderne «er prikken over i’en».

- Det bekrefter inntrykket mitt om at det aldri har vært så mange kjendiser på TV som nå. Men jeg sier som jeg har sagt tidligere, at så lenge seerne vil ha det, fortsetter de. Seerne bestemmer, ikke vi i bransjen, legger hun til.

- Hva synes du om utviklingen?

- Personlig har jeg fått nok. Problemet er at det ikke er så mange kjendiser i Norge. Vi er et lite land, og det er de samme folkene som går igjen. Det gjør at det føles mer trettende enn hvis det hadde vært flere kjendiser å ta av, sier Apneseth.

På spørsmål om det er kjendiser som drar seerne, er ikke Neby mer enn delvis enig, mens Eckbo mener «det er engasjerende innhold som drar seere, med eller uten kjendiser.»

- Er du enig med Eckbo?

- Jeg er uenig. Men kjendisene må levere. Man må bjuda på, men det er ingen tvil om at det er kjendisene som trekker seere, hvis ikke hadde de laget julekalender med ukjente mennesker, sier Apneseth og fortsetter:

- Mange av kjendisene har etter hvert blitt profesjonelle TV-deltakere, det gjør at de leverer på et høyere nivå enn vanlige mennesker. Kjendisene vet hva som forventes av dem. De er profesjonelle kjendiser. Det er et fag de har lært seg.

- Men kommer du til å se på en julekalender selv da?

- Jeg synes den til Markus Neby er sjarmerende. Han er sjarmerende, jeg lot meg sjarmere i fjor, og jeg kan la meg sjarmere i år også, sier Apneseth.

NRK og TV 2 i kjendistung julekalender-duell: - Aldri vært så mange kjendiser på TV