Tinius-topp peker ut ny Schibsted-sjef – Viaplay følger ikke med på kjøpet

Har forhandlet gjennom hele høsten.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Mandag morgen ble det kjent at mediekonsernet Schibsted fortsetter å restrukturere selskapet og denne gangen er planen å skille de nordiske medieselskapene som VG, Aftenbladet og Aftenposten fra de nordiske markedsplassene Finn.no og svenske Blocket.

De norske og svenske mediehusene skal samles i et selskap som skal være 100 prosent kontrollert av stiftelsen og det blir dagens mediesjef, Siv Juvik Tveitnes, som er tiltenkt rollen som ny konsernleder for det utskilte medieselskapet.

- Et opplagt og naturlig valg. Siv kjenner mediene ut og inn og er en svært kompetent leder, sier Kjersti Løken Stavrum, administrerende direktør i Stiftelsen Tinius. 

- Når kom planene om dele opp selskapet i stand? 

- Vi la frem det vi kaller et foreløpig tilbud i september og har forhandlet med Schibsted i tre måneder, sier Tinius-sjefen. 

Schibsteds plan er at avtalen signeres i løpet av første kvartal 2024, dersom den godkjennes av aksjonærene på en generalforsamling.

Les også: Planlegger å dele Schibsted i to - Stiftelsen Tinius vil kjøpe nyhetsmediene

Mediesjef:

Siv Juvik Tveitnes er mediesjef i Schibsted, men er tiltenkt rollen konsernleder for det utskilte medieselskapet. Foto: Eivor Eriksen.

- Teknologisk veiskille

Kjersti Løken Stavrum sier avtalen er betinget av en løsning rundt det internasjonale rubrikkselsakpet Adevinta. Tidligere i høst ble det klart at Schibsted har en plan om å selge seg kraftig ned i det internasjonale rubrikkselskapet i en avtale til rundt 25 milliarder kroner.

Dagens forslag på avtale priser medievirksomheten til 6,2 milliarder kroner eller rundt ti prosent av markedsverdien til dagens Schibsted slik det er notert på Oslo Børs. Schibsted har i dag en markedsverdi på Oslo Børs på snaue 62 milliarder kroner.

Løken Stavrum sier verdsettelsen har kommet i stand som en følge av forhandlingene mellom Tinius-stiftelsen og Schibsted-ledelsen og «er basert på markedets verdivurdering».

- Hvorfor må dere gjøre dette?

- Vi gjør det fordi vi står foran et nytt teknologisk veiskille med blant annet kunstig intelligens som vil kreve at mediehusene får full oppmerksomhet og at vi ikke trenger å konkurrere innbyrdes om ressursene, sier Løken Stavrum.

Dropper Viaplay i avtalen

Hun sier stiftelsen har et evigvarende perspektiv som går på å sikre kvalitetsjournalistikken i mediehusene.

- Vi må sikre en lønnsom og bærekraftig drift, og da trenger vi også investere, sier Løken Stavrum.

- Vil du være en like kravstor eier med tanke på medienes lønnsomhet når selskapet tas av børs?

- Vi vil ha større rom for konjunkturskifter, men over tid må mediehusene være lønnsomme.

Det var i midten av september at det ble kjent at Schibsted hadde kjøpt 10 prosent av Viaplay for rett over 360 millioner kroner.

Det kriserammede strømmeselskapet har slitt tungt denne høsten og da selskapet 1. desember la frem kvartalstall for tredje kvartal, kom det også med en restrukturering av selskapet. Aksjen falt tungt, og verdien av Schibsteds investering ble kraftig redusert.

- Hva skjer med Schibsteds bud på Viaplay er det også en del av avtalen?

- Viaplay er ikke en del av avtalen, sier Løken Stavrum.

Les også: Analytikere slakter Schibsteds Viaplay-investering: - Merkelig

Tinius-topp peker ut ny Schibsted-sjef – Viaplay følger ikke med på kjøpet