Radio slukker kaffetørsten

Statoil satser på radio når de skal fortelle om den nye Statoil-koppen, men sliter med oppmerksomheten i Reklamebørsen.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Radio er tydeligvis den mediekanalen man treffer kaffetørste nordmenn på. Når Statoil skal markedsføre produktet Statoil-koppen, viser erfaringen at det mest effektive er å treffe folk som sitter i bilen. Statoil og Statoil-koppen er én av fem målte annonsører i reklamebørsen denne måneden.

- Gir baristaene konkurranse
I 2013 og 2014 ble det solgt rundet en halv million Statoil-kopper i Norge. I fjor ble kaffekoppen fra Statoil mye diskutert og til tider utskjelt fra kundene. Blant annet kritiserte kundene design og utseende på koppen.

- I fjor ble med eller uten hank og stål eller plast mye diskutert. I år ønsket vi en ny Statoil-kopp som sto i stil med vårt kaffekonsept, sier Kraft-Johanssen.

Les også: Statoil i kaffe-trøbbel

I 2007 utlyste Statoil en designkonkurranse knyttet til koppen, men de siste to årene er det danske Stelton som har stått for design og utforming.

Les også: Søker designhelt til kaffekopp

Kraft-Johanssen forteller at målet for 2015 er å «pusse opp» hele kaffeopplevelsen på Statoil-stasjonene.

- Historisk har vi fått høy merkevareskåre i forhold til øvrige konkurrenter, men har ikke alltid skåret høyt på smak. Nå ønsket vi å fornye både koppen og kaffeopplevelsen. I mars lanserer vi et helt nytt konsept på stasjonene med nye maskiner som kommer fra samme fabrikk som Starbucks bruker, samt at vi tilbyr fersk melk og kaffe fra hele bønner.  Nå skal vi ta opp kampen med baristaene, lover Kraft-Johanssen.

Hør den målte spoten her.

KAFFEKAMP: - Nå skal vi ta opp kampen med baristaene, sier senior manager for Fuel, B2B & Convenience, Johan Kraft-Johanssen i Statoil Fuel & Retail Norge.

Stor på radio
Det kommersielle radiomarkedet er i dag på rundt 600 millioner kroner og hadde ifølge de største mediebyråene en vekst på 4,2 prosent i 2014. En bidragsyter her var Statoil Fuel & Retail som lan nesten hele markedsbudsjettet på radio. Tall fra Nielsen viser at Statoil Fuel & Retail la igjen rundt to millioner brutto reklamekroner i markedsføring av Statoil-koppen i 2014. Tallene er før rabatter til mediebyråene er fratrukket. Nielsen-tallene viser at radio nesten utelukkende er valgt som mediekanal, 1,96 millioner brutto annonsekroner havnet her, mens resten ble plassert i aviser og fagblader. Det finnes ikke tall på hvor mange annonsekroner som er lagt igjen i digitale kanaler, siden tallene fra Nielsen ikke inkluderer digitale kanaler.

- Tradisjonelt og historisk har vi alltid vært en stor aktør på radio. Vår erfaring er at vi treffer bilistene på veien. I desember kjørte vi radio i kombinasjon med boards langs veien, forteller senior Manager for Fuel, B2B & Convenience, Johan Kraft-Johanssen i Statoil Fuel & Retail Norge.

I den målte radiospoten følger radiopublikummet Kjersti Heias første kjøretur med Statoil-koppen. Fnis og latter fra den unge sjåføren og hennes venninne oppnådde en hjulpet reklameoppmerksomhet på 8 prosent, mot et gjennomsnitt på 18 prosent. Når disse ble spurt om de husket hvem radiospoten var reklame for, husket hele 55 prosent at annonsen var for Statoil-koppen. Her var gjennomsnittet på 43 prosent. Liking av annonsen var på 20 prosent, mot et gjennomsnitt på 45 prosent.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Når spurt om «Husker du hvem dette var annonse for», svarer 55 prosent av respondentene riktig annonsør. (Kilde: Penetrace)

I tillegg til radiospoten i perioden, kjørte Statoil tradisjonell nett-annonsering med lenke til YouTube og en interaktiv kampanje på Facebook.

- Vi oppfordret kundene til å dele sin første tur med Statoil-koppen 2015 på Instagram, sier han, og legger til at en stadig større del av annonsebudsjettet legges igjen i digitale kanaler.  

- Blant våre konkurrenter som er til stede på radio, er vi den eneste som har en aktiv Facebook-side der vi snakker med og til kundene våre, kan han stolt fortelle.

Men tv dropper de helt.

- Tidligere har vi vært på tv med Statoil-koppen, men nå føler vi det er mest naturlig å bruke radio. Også stasjonene våre er en viktig kanal for å markedsføre Statoil-koppen, sier han.

Perioden som er målt, er desember i fjor, og budskapet til radiospotene fra Statoil var at den nye Statoilkoppen var kommet.

- Dette er 12. året med Statoil-koppen, og produktet har blitt én av våre aller viktigste trafikk- og lojalitetsdriver. Det er en av de tingene vi differensierer oss på, i et marked hvor alle oljeselskapene er relativt like, sier han til Kampanje.

Toppbildet: REUTERS/Suzanne Plunkett

: FAKTA:

  • KANAL: Radio
  • REKLAMEBYRÅ: SMFB
  • PRODUKSJONSBYRÅ: Verdens sterkeste mann
  • MEDIEBYRÅ: Starcom
  • - Vil dere gjøre endringer i mediemiksen i år?
    - Vi vil fortsatt være mest til stede i radio, men kommer til å ha noe tv også. Vi vil fremdeles være sterkt til stede på digitale kanaler, men vil nok ha enda mer fokus på sosiale medier, sier senior Manager for Fuel, B2B & Convenience, Johan Kraft-Johanssen i Statoil Fuel & Retail Norge.
  • MÅLEPERIODE: Desember 2014
  • ANTALL RESPONDENTER: 689
  • Reklamebørsen er levert av Penetrace og Omnicom Media Group. Feltarbeidet er utført av Ipsos MMI. Ti ganger i året velger vi de fem største kampanjene i ett av følgende medier: tv, radio, internett, print og utendørs.  En kampanje kan kun måles én gang.

Radio slukker kaffetørsten