Slik ble Joker reklamevinner

Les om vinneren av Reklamebørsen i februar.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Månedens vinner av Reklamebørsen for radio, er dagligvarekjeden Joker. Kjeden er eid av Norgesgruppen har et tydelig lokalbutikk-preg – og er også spredt landet over med 443 butikker.

Markedssjef Roy Hval i Joker sier til Kampanje at dagligvarekjedens hovedkanal er kundeavisen som hver uke går ut til husstander landet over.

- Kundeavisen er hovedkanalen for hovedbudskapet, også støtter de andre kanalene opp under dette budskapet, forteller Hval.

Annenhver uke kjøres derfor Jokers etter hvert gjenkjennelige radiospoter hvor en Joker-kjøpmann presenterer ukens Joker, og språkforskeren Arne Torp gjetter hvor i landet butikken ligger.

- I rundt 25 av årets 52 uker har vi nye radiospoter med språkforskeren. Vi har samarbeidet med han siden 2008. Vi har tenkt mange ganger at vi bør finne på noe nytt, men det er bra liking på spotene, sier han.

Her er språkforsker Arne Top avbildet i radiostudio. Foto: Joker

Blant annet får de henvendelser fra skoler som ønsker å bruke radiospotene i dialektundervisning. I 2010 fikk konseptet Gullmikken.

- Gjetter språkforskeren på ordentlig, eller vet han fasiten?

- Han gjetter på ordentlig. Han vet ingen ting når vi spiler det inn. For han er det nytt hver gang. Av de rundt 150 spotene vi har spilt inn, er det kun 5-6 av dem må han har måttet ha hjelp til, ellers har han tatt alle, sier han.

I denne reklamebørsen er det følgende annonsører som er målt; Statoilkoppen, Pizzabakeren, Notabene, Joker og Europris. Tidligere har artikler om Statoilkoppen og Europris blitt publisert.

Les også: Radio slukker kaffetørsten

Les også: - Bloggere er interessante for oss   

Jokers resultater målt opp mot de fire andre annonsørene i denne reklamebørsen, viser at hjulpet reklameoppmerksomhet for radiospoten var på 41 prosent, noe som er langt over gjennomsnittet på 18 prosent. Spurt om respondentene husket hvem som var avsender for spoten, husket 43 prosent av det var Joker. Det er det samme resultatet som gjennomsnittet. Radiospoten  oppnådde en liking på 38 prosent, noe som er litt under gjennomsnittet på 45 prosent.

Hør radiospoten til Joker her.

Her er avsenderidentiteten til Joker vist - den var på 43 prosent.

Last ned hele rapporten med Reklamebørsen for februar her. (Nedlastbar pdf eksklusiv for Kampanje Premium)

Skeptiske kjøpmenn – i starten
I starten da konseptet ble startet i 2008, var det vanskelig å få med de lokale kjøpmennene på radioreklamene.

- De ville ikke stikke hodet frem. Men nå har vi en liste med kjøpmenn eller ansatte i butikkene som vil være med, så det er ikke lenger noe problem. Vi bruker også dette i intern egenmarkedsføring, og bruker egne kjøpmenn i alt materiell. Det skal være stas å være Joker-kjøpmann.

Her kan du høre hvordan Joker-butikken i Surnadal benyttet sin radiospot i egen-reklame.

I tillegg til radiospotene med språkforskeren, har Joker ytterligere to radio-konsepter. Den spoten som er målt i denne reklamebørsen, er knyttet til konseptet «kjempegodt», som fokuserer på lav pris på smågodt. I egne radiospoter knyttet til konseptet Gla’mandag, her har de nye spoter hver uke. Felles for alle radiospoter er at det benyttes den samme kjenningsmelodien.

- Kjempegodt-konseptet har vi akkurat avsluttet etter å ha kjørt det i to år. Men kjenningsmelodien som vi benytter har vi vært tro mot siden vi startet med radioreklame [hvilket år?]. I utgangspunktet hadde vi en annen låt, men så foreslo vår reklamebyrå den gangen, D’Arcy foreslo at vi fikk laget en egen låt, så da bestilte vi en egenkomponert melodi av Lars Kilevold, forteller han.

I dag bruker Joker reklamebyrået Alle Gutta, som de har vært tilknyttet siden 2007.

- Vil være størst på hverdagsradio
Joker har lagt en bevisst strategi på å nå radiolytterne enten på vei til jobb eller på vei hjem fra jobb.

- Tv ser man hovedsakelig om kvelden. Vi prøver å være store på radio mellom 07 og 08 om morgenen og når folk sitter i bilen på vei hjem fra jobb og de skal handle middag. Vi prøver å ta igjen det samme budskapet når folk kommer til butikk, sier Hval.

Ifølge Hval var Joker den første dagligvarekjeden som startet opp med radioreklame på P4 og han tror at det faktum at de ikke har vinglet i sitt budskap i eteren, er med på å sikre suksess.

- Radio funker for oss fordi vi har butikker overalt, har ett konsept og har vært tro mot det i flere år. Det har blitt et fast opplegg som kundene våre forstår. Konkurrentene våre er også på radio, men vi bruker nok en større andel av våre markedsmidler på radio enn dem. Vi vil være størst på hverdagsradio, mener han.

Mediemiksen
I mediemiksen til Joker er det postkassen og radio som er de klart største kanalene, det bekrefter også bruttotallene fra Nielsen. Tall fra 2014 viser at av en totalpott på rundt 90 millioner bruttokroner, la Joker igjen rundt 49 millioner på radio og 36 millioner i postkassen/DM. Tallene er tall før fratrukkede rabatter til mediebyråer. Nielsen-tallene viser også at Joker la igjen rundt 2,5 millioner bruttokroner i avisreklame. Men det er to kanaler som ikke fanges opp med Nielsen-tallene; sponsing og digitalt.

- Vår tredje største kanal er sponsing. Og vi har valgt sykkel som vår idrett. Her har vi valgt å sponse fra barna er små med «Tour of Norway Kids», Team Joker som er et eget sykkellag samt sponsorat av Edvald Boasson Hagen. Men tv holder Joker seg langt unna.

- Vi var litt på tv for noen år siden, men det er en stor og tung mediekanal. Sammen med mediebyrået vårt Carat har vi diskutert oss frem til at det er bedre å være stor på radio enn å drukne på tv.

Heller ikke digitale kanaler har frem til nå vært en prioritert av dagligvarekjeden.

- Der er vi ikke veldig store. Vi prøver å jobbe med Joker.no og har vært noe på Spotify og mange av butikkene er på sosiale medier med egne sider.

Toppbilde: Joker sponser syklisten Edvald Boasson Hagen (i midten til høyre). Her avbildet med andre syklister i laget Joker Merida- Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

: Reklamebørsen

  • Kanal: Radio
  • Reklamebyrå: Alle Gutta (radio) og AskoVest (kundeavis)
  • Produksjonsbyrå: Verdens Sterkeste Mann
  • Mediebyrå: Carat
  • - Hva er den viktigste endringen dere gjør i mediemiksen i år
    - Vi kommer ikke til å gjøre store endringer, men nok i løpet av året gjøre litt mer på elektroniske kanaler og Facebook.
  • MÅLEPERIODE: Desember 2014
  • ANTALL RESPONDENTER: 689
  • Reklamebørsen er levert av Penetrace og Omnicom Media Group. Feltarbeidet er utført av Ipsos MMI. Ti ganger i året velger vi de fem største kampanjene i ett av følgende medier: tv, radio, internett, print og utendørs. En kampanje kan kun måles én gang.

Slik ble Joker reklamevinner