- Flere norske oppkjøp kan være aktuelt

Toppsjefen snakker om tapssluket C More, transformasjonen av Bonnier og det norske mediemarkedet.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken

Den svenske Bonnier-familiens eget mediekonsern er Nordens største med en omsetning på 26 milliarder  svenske kroner. Mediekonsernet er fortsatt slagkraftig, men forretningsmodellen er overmoden for en overhaling, for mesteparten av inntektene kommer fra tradisjonelle medier som papiraviser og lineær-tv.

- Fornøyd med milliard-resultat
- Vi er fornøyde med årets resultat, det er helt på linje med våre planer. På sikt vil jeg selvsagt at Bonnier skal ha betydelig høyere lønnsomhet. Men de neste årene prioriterer vi å gjøre investeringer for å øke våre digitale inntekter og bli langsiktig sterke. Vi prioriterer ikke kortsiktig høy lønnsomhet. Jeg er fornøyd med om vårt resultat holder seg omkring én milliard kroner de neste to-tre årene, sier Franzén, som blant annet har brukt penger på å ansette 350 teknologer det siste året.

- Bonniers totale inntekter har i en femårsperiode gått noe tilbake. Hvordan forklarer du denne utviklingen – og hva er målene for de neste fem årene?

- Forklaringen er enkel. Vi har hatt store inntekter i områder som har falt, framfor alt printannonsering. Målet for de neste årene er at omsetningen totalt sett skal være stabil. Framover vil det hende mye, noen inntekter vil fortsette å gå ned, mens andre områder vil vokse kraftig. Ikke minst gjelder det «business to business», næringslivstjenester og næringslivsmedier, hvor vi har en meget sterk utvikling. I Norge har vi for eksempel Dagens Medisin og Norsk Helseinformatikk, sier Franzén.

Omsetningsfall i Bonnier

Her ser du utviklingen i omsetning i Bonnier de siste fem årene. Nedgangen er på 13,1%. Alle tall i MSEK.

Tror på C More-overskudd i 2017
De siste årene er det spesielt to investeringer som har påført den svenske Bonnier-konsernet store tap, den mislykkede satsingen på det amerikanske magasinmarkedet og kjøpet av C More og påfølgende svimlende dyre rettighetskjøp. Etter at Bonnier-eide TV4 kjøpte C More, daværende Canal+, for tre milliarder norske kroner i 2008, har underskuddene siden den gang kommet opp i 1,4 milliarder svenske kroner til sammen.  Bare i 2014 var tapet på én halv milliard svenske kroner. Milliardinvesteringen i Tippeliga-rettighetene sommeren 2011 ble et mareritt for Bonnier. I fjor solgte Bonnier den norske C More-virksomheten til TV 2.

Les mer: Tapte nærmere 350 mill. på C More-fotball

Les mer:  C More har tapt én milliard

- Angrer Bonnier på C Mores dyre rettighetskjøp av den norske Tippeligaen i 2011, som påførte C More store økonomiske tap?

- Jeg ser ikke noe poeng i å bedømme enkelte beslutninger i C Mores historie. Men vi kan konstatere at vi hadde en besværlig situasjon i det norske markedet som vi nå har løst, og at C More beveger seg i positiv retning med en tydelig strategi på ”digital first”, og at abonnentsinntektene nå øker månad for måned.

- Hvor mye belastet C More regnskapet for 2015, og hvor mye kommer det til å belaste i 2016?

- Uten å oppgi eksakte sifrer, så kan jeg konstatere at C More fortsatt går med tap, men halverer tapet i 2015 sammenlignet med 2014. Man har nå valgt en tydelig digital vei framover, hvilket gir konkrete resultater i form av nye kunder og voksende abonnementsinntekter. C More kommer ikke til å gå med overskudd i 2016, men vi regner med å se et positivt resultat i 2017, forteller Franzén til Kampanje.

Les mer: TV 2 får kjøpe C More

Kjøper seg opp i content
Selv om Bonnier har solgt norske C More til TV 2, opererer den svenske mediegiganten fortsatt i det norske mediemarkedet. Bonnier eier 50 prosent av Cappelen Damm, og konkurrer hardt med danske Egmont og danske Aller i det norske bladmarkedet. Norske Bonnier Media hadde 16 prosent markedsandel av omsetningen av reklame og blader i magasinmarkedet i 2014. I fjor kuttet Bonnier Media i de norske bladredaksjonene som en følge av fallende annonseinntekter. Konsernsjef Tomas Franzén beskriver det norske markedet slik:

- Med all respekt for en del nasjonale særegenheter, så vil jeg si at hovedutfordringene er like i de nordiske landene: Å finne nye inntekter og komme nærmere kundene, sier han.

Les også: Resultatfall for Bonnier

Les også: Bonnier kutter - nå slutter redaktør

I fjor høst skrev Kampanje at content marketing-byrået Spoon, eid av Bonnier, gikk sammen med  Bonnier Media i Norge og kjøpte 100 prosent av aksjene i content-byrået Teft. Når Kampanje spør om det er aktuelt for Bonnier å gjøre større eller mindre investeringer og oppkjøp i det norske markedet, svarer Franzén slik:

- For bare noen måneder siden investerte vi gjennom Spoon og Bonnier Media i det norske contentbyrået Teft. Finner vi riktig selskap kan flere oppkjøp naturligvis være aktuelle, sier han.

I Norge er Amedia i spill. Eierne Telenor og LO ønsker seg ut av mediekonsernet. Bonnier-sjef Tomas Franzén går neppe inn i et papirtungt norsk mediekonsern, men følger med på det som rører seg i det norske mediemarkedet.

- Vi har ingen spesifikk konsernstrategi for å vokse i Norge, men ettersom vi er et selskap med sterk nordisk tilstedeværelse og med virksomheter i Norge, så er naturligvis det norske markedet et av markedene vi titter på, sier han.

Og kjøpekraft har Bonnier fortsatt. Mediekonsernet har 6,3 milliarder svenske kroner på bok.

 - Det viser at vi har handlingsrom. Vi kommer til å fortsette med å gjøre strategisk riktige oppkjøp, framfor alt innen rendyrkede digitale virksomheter. Men vi har en selektiv, ikke en aggressiv, oppkjøpsstrategi, sier Franzén til Kampanje.

Les mer: - Vi blir Norges ledende content marketing-byrå

- Flere norske oppkjøp kan være aktuelt