Pop-prinsesse får stjernehjelp av Westerdals-studenter

Astrid S er aktuell med helt ny låt på første gang på et år.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi og Camilla Hellum

Astrid Smeplass, kanskje best kjent som Astrid S, er en av Norges største kvinnelige artister på Instagram. Likevel skal hun få hjelp av studenter fra Westerdals Oslo ACT når publiseringsstrategien for lanseringen av nytt album skal lages.

I to uker fremover skal Smeplass nemlig jobbe med studenter som går andre året på AD og digital markedsføring på reklameskolen.

Målet med samarbeidet er å bli mer kreativ og nyskapende på sosiale medier.

- Jeg føler at jeg har funnet mitt mønster på sosiale medier. Noen vil kanskje finne på noe innenfor det mønsteret som jeg synes er veldig kult, mens andre håper jeg tenker litt utenfor boksen og utfordrer litt, og kommer på noe jeg aldri hadde funnet på selv. Eller vet om en ny trend som kommer til å eksplodere, sier artisten til Kampanje. 

Jeg får like mange komplimenter for Snapchat som for musikken min. Det synes jeg er veldig kult. Astrid S

Liv Evjan er ansvarlig for prosjektet ved Westerdals Oslo ACT, og forteller at de får mange forespørsler, men at denne skilte seg ut.

- Westerdals samarbeider jevnlig med brifer fra byråene, men ikke så ofte med reelle «kunder». Vi får mange henvendelser, og vurderer kun de som passer inn i det pedagogiske opplegget vårt. Vi skal dessuten passe på at vi ikke ødelegger jobbmarkedet for nyeksaminerte, så dette er en balansegang. Universal og Astrid S kontaktet oss, og etter flere samtaler landet vi på at det var en god idé å samarbeide. Spesielt ​viktig var det at​ prosjektet åpner for tverrfaglig samarbeid mellom studentene, sier Evjan til Kampanje.

Oppgaven studentene skal jobbe med, går ut på å øke fanskaren til Astrid S nasjonalt eller internasjonalt. 

- Dette er i hovedsak et content marketing-prosjekt hvor vi skal skape nytt ​innhold på egne (Astrid S sine) flater,​ ideer til ting som kan gjøres annerledes enn artisten gjør det i dag, nye kanaler hun kan kommunisere i, eller andre markedsføringstiltak, for eksempel events,​ stunts og iscenesettelser​​.​

Hun utdyper:

- I dette prosjektet samarbeider Digital Markedsfører studentene i grupper med ADer. Slik får vi koblet det kreative, formsterke kommunikasjonsarbeidet til den mer teknologisk orienterte digitalmarkedsføringen for optimalt integrert kommunikasjon for alle flater. Detter er unikt for Westerdals og noe markedet kommer til å trenge mer og mer av. 

- Hva får studentene ut av dette?

- De får jobbet tverrfaglig. De får også en større forståelse for hvordan de andre linjene jobber, samt et større kontaktnett. Gjennom samarbeid kan man også forstå hvordan fagretningene relaterer seg til hverandre i det virkelige liv også. Det er jo ikke sånn at tech- og markedsføringsfolk ikke jobber sammen, snarere tvert imot.

 

- Jeg er ikke redd for å få fansen for tett på

Smeplass sier hun syns det er viktig å være en personlighet, og at sosiale medier er stedet hun gjerne viser hvem hun er.

- For meg er det kjempeviktig. Jeg synes så klart det er veldig artig å stå på scenen og synge og danse og gi ut musikk, men jeg synes også det er veldig givende å være en personlighet. At man får et vennskapelig bånd med fansen. Jeg får like mange komplimenter for Snapchat som for musikken min. Det synes jeg er veldig kult.Populær: Astrid S møtte flere fans blant studentene på Westerdals. Foto: Dag Robert Jerijervi.

Artisten forteller at hun aldri har opplevd noe negativt på sosiale medier, og at hun ikke er redd for å komme for tett på fansen selv om daglig deler innhold i kanaler som Instagram og Snapchat.

- Jeg er ikke redd for å få fansen for tett på. Det var en student som sa det veldig godt; det er forskjell på å være personlig og privat. Jeg har funnet ut hvor grensen min går, og hva jeg er komfortabel med å dele og ikke. Det er aldri grining og den typen ting.

- Jeg var den siste som fikk sosiale medier på skolen
Smeplass har i dag over 300 000 følgere på Instagram. På Facebook har artistens fanside nesten 60 000 likerklikk.

- Har du jobbet bevisst med å bygge opp følgermassen din?

- Nei, jeg har ikke det. Jeg var den siste som fikk sosiale medier på skolen. Jeg lagde meg en Instagram-konto på videregående, fordi jeg tenkte at det var på tide. På den første festen satt alle og sjekket følgerne sine. Da hadde jeg sånn 18 følgere, så jeg løy og sa at jeg ikke hadde Instagram, før jeg slettet den. Så lagde jeg meg en ny da jeg var med på Idol, for å dele med venner og familie.Velkledd: Astrid S er kjent for mer enn musikken, hun har blant annet blitt kåret til Norges best kledde kvinne. Foto: NTB Scanpix

Smeplass har det siste året har stor suksess med låter som «Hurts so good» og «Dust» med artisten CLMD. I januar vant hun også prisen Årets nykommer på Spellmann. Når det er sagt er artisten kjent for mer enn musikken, nylig ble hun nemlig kåret til Årets best kledde kvinne på Costume Awards. Smeplass deler bilder fra flere aspekter av livet sitt; øyeblikk fra scenen, reiser og hjemme med bestevenninne, samboer og artist Julie Bergan blir alle delt på sosiale medier. 

- Hva får du mest respons på?

- Det er poster som er personlige. Jeg føler ikke noe er påtatt, men et konsertbilde med masse folk får ikke på nært like mange likes som et bilde der jeg ligger oppå en traktor med gårsdagens sminke og bustete hår.

- Er det det som er utfordringen?

- Ja, kanskje. Men så føler jeg også at folk følger meg på Instagram for å få et innblikk i det private, og derfor reagerer de mest på det. Hvis jeg skal ut med en ny singel, så føler jeg at det er det kjedeligste jeg poster – en video av at jeg skal ut med ny låt eller bare et bilde av et cover. Man må få det like interessant og personlig som en selfie.

- Må nok gi fra meg passordet etter hvert

Manageren til Smeplass, Halvor Marstrander, sier det var teamet rundt artisten som kom på ideen om å samarbeide med studentsamarbeid.

- Vi trenger å bli utfordret og pushet til nye måter å tenke på. Sosiale medier har blitt de viktigste kanalene vi har for å fortelle om ting vi jobber med. Da må vi ut i felten, sier han.

- Hva er den største utfordringen man har som artist når man skal nå ut til nye og gamle fans?

- Det er vel å få dem til å være interessert i hele pakken, og flette musikkfansen sammen med Astrid-fansen. Når flatene mine har blitt så mye større enn jeg noen gang trodde de skulle bli, så må man passe på at de er i takt med musikken og at man ikke bare er en personlighet.

Foreløpig er det Astrid S som håndterer alle sine sosiale medier-kontoer selv.

- Det er jeg som gjør alt. Det har vært viktig, og kanskje en av grunnene til at det har vokst så mye, at det ikke er noe plateselskap som sitter bak. Ingen andre har passordet på Instagram-kontoen min.

- Jeg drømmer om å få det, ler manager.

- Jeg vet jo at jeg ikke har tid til å sitte med det etter hvert. Det har vært veldig behagelig frem til nå, men på ett eller annet tidspunkt må noen få passordet og hjelpe meg med det. 

Pop-prinsesse får stjernehjelp av Westerdals-studenter