Arnstad om maktkamp: - Mediebransjen full av rykter

Les om hoderullingen i Aller Media.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken
Erlend Fossbakken

Siden Dag Sørsdahl overtok som konsernsjef i Aller Media etter Roger Hansen i august 2015, har flere direktører i konsernledelsen blitt skiftet ut. De danske eierne, anført av styreleder Erik Aller, har etter det Kampanje får opplyst, gitt konsernsjefen grønt lys for å ommøblere ledelsen. Å kvitte seg med direktører med lang fartstid og tette bånd til familien, er ikke noe en konsernsjef kan gjøre uten videre i Aller. Men sterkere økonomiske resultater har ifølge Kampanjes kilder styrket Sørsdahls posisjon overfor Aller-familien. Dermed kunne han ta grep.

- Jeg har ingen kommentarer knyttet til sammensetningen og organiseringen av Aller-konsernet i Norge, sier Sørsdahl i en kommentar til Kampanje.

Han ønsker ikke å besvare en rekke spørsmål om bakgrunnen for avgangene i konsernledelsen.

Sørsdahl svarte slik da Kampanje i hans andre uke i ny jobb spurte om det ville komme omfattende endringer i konsernledelsen – og ellers i konsernet som følge av hans inntreden som toppsjef:

- Dette har jeg ingen kommentarer til. Jeg vil først bli kjent med organisasjonen, publikasjonene, produktene, ledelsen, tillitsvalgte og ansatte, sa han.

Les også: Ny Aller-sjef vil ikke gi opp papir

Les også: Aller Media dobler driftsresultatet

Sørsdahl er siden da blitt varm i trøya og han har ikke skygget unna konfrontasjonene. Nylig gikk Ellen Arnstad, konserndirektør med printansvar og Se og Hør-redaktør, på dagen etter å ha jobbet i Aller Media i 26 år. Hun ble etterfulgt av Ingrid Skogrand, som gikk rett inn i konsernledelsen.

- Når jeg som toppleder tar en slik beslutning, så må man gjøre det raskt. Jeg sitter i dag på et så stort ansvarsområde at når denne prosessen er ferdig og vi har informert om det som skjer, så er det naturlig at det også blir kommunisert hvilke endringer som følger av dette, fortalte Arnstad til Kampanje den dagen hun varslet sin avgang.

Les også: Ellen Arnstad: - Det har vært et veldig spesielt halvår

Les også: Ingrid Skogrand er Aller Medias nye bladdronning

Maktkamp i Aller Media

Kilder forteller til Kampanje at Dag Sørsdahl på nyåret skal ha varslet Ellen Arnstad om at han ønsket seg ny printansvarlig i konsernledelsen, men at hun kunne fortsette som sjefredaktør i Se og Hør. Det skal Arnstad ha takket nei til. Dermed forlot hun brått mediekonsernet.

- Jeg har ingen ytterligere kommentarer utover det som sto i pressemeldingen og det jeg uttalte i intervjuet med Kampanje, sier Arnstad til Kampanje nå.

Til Aftenposten uttaler Arnstad følgende om påstandene om at det har pågått en maktkamp med Aller medias konsernsjef Dag Sørsdahl.

– Mediebransjen er full av rykter. Jeg kan ikke forholde meg til dem, sier Arnstad til avisen. 

Omtrent samtidig med Arnstads mye omtalte avgang, gikk finansdirektør Martin Hovden i det stille ut av Aller Medias hovedkvarter på Hasle etter 22 år i mediekonsernet. Han ble etterfulgt av økonomidirektør Anette Nordskog.  Hovden skal ha fått signaler om han ikke ville spille noen sentral lederrolle i mediekonsernet fremover. Dermed var hans tid i Aller Media over.

- Jeg kan bekrefte at jeg har sluttet, men har ingen kommentarer utover det, sier Hovden til Kampanje.

Artikkelen fortsetter under bildet.Mektig: Dag Sørsdahl har siden starten i 2015 markert seg om en konsernsjef som stiller tøffe krav til resultater. Foto: Aller

- Ikke plass til to toppsjefer

I oktober sluttet konserndirektør for salg og marked i Aller Media, Per Brikt Olsen, i sin stilling og han gikk over til stillingen som konserndirektør for forretningsutvikling knyttet til medievirksomheten. Senere ble det kjent at Brikt Olsen blir ny sjef for Fagpressen. 

Les også: Per Brikt Olsen slutter i Aller Media

- Hvilke følelser knytter du til å forlate Aller Media?

- Jeg kommer fra Dagbladet-delen og jeg må si at jeg er veldig takknemlig for alle de årene jeg har fått i Dagbladet. Jeg var også aktivt med i prosessen rundt salget av Dagbladet til Aller Media, og fikk umiddelbar stor plass og stor tillit i Aller Media. Frem til oktober/november i fjor var jeg ansvarlig for mer eller mindre alle inntekter, og det må jeg si har vært veldig lærerikt, sier Brikt Olsen.

- Så respekterer jeg fullt ut de endringene som den nye konsernsjefen jobber med. Det er naturlig at han ønsker å utvikle selskapet og ledelsen, legger han til.

- Har ikke du og Dag Sørsdahl vært enige om veien videre?

- Det er riktig å si at Dag Sørsdahl ga meg det totale ansvaret for inntektene da han begynte, noe jeg hadde frem til oktober/november. Da ønsket han at jeg skulle jobbe videre med å se på fremtidige inntekter, fordi han ønsket å sette sammen ting på en annen måte. Det eneste jeg kan si er at det respekterer jeg fullt ut. Det er hans plikt å gjøre det.

Bente Klemetsdal ble konstituert i stillingen, en jobb hun fikk permanent i november i fjor. Klemetsdal var også salgsdirektør under Roger Hansens regime, men sluttet bare to uker etter at han varslet sin avgang i januar 2015. Hun ble i 2016 hentet tilbake av konserndirektør Rolf Hanche-Olsen for å samordne satsingen på det nye, nordiske byrånettverket Ahead Group. Før jul fikk hun mer makt og tillit da hun inntok konsernledelsen som salgs- og markedsdirektør og overtok Per Brikt Olsens plass i konsernledelsen.

Les også: Klemetsdal blir konserndirektør i Aller

Les mer: Slutter som salgsdirektør i Aller Media

Bare dager etter at Dag Sørsdahl begynte som konsernsjef i  Aller Media i august 2015, røk Tore Stangebye ut av både konsernledelsen og Aller Media. Han var administrerende direktør i Dagbladet og direktør for medieområdet i Aller Media inntil Dag Sørsdahl inntok sjefsskontoret på Hasle. Det skal raskt ha skåret seg mellom Stangebye på den ene siden og styreleder Erik Aller og den nye konsernsjefen Dag Sørsdahl på den andre. Stangebyes brå avgang slo ned som en bombe blant de ansatte. Dag Sørsdahl  avviste overfor Kampanje at det var strid og uenighet mellom ham og Stangebye som førte til den erfarne Dagblad-direktørens fall i mediehovedkvarteret på Hasle.

- Det er ingen konflikt mellom Tore Stangebye og meg. Jeg opplevde samtalene med Tore som konstruktive og gode, og jeg har stor respekt for den jobben han har gjort for Aller-konsernet. Endringene for Tore har kun sammenheng med ny struktur og organisering, sa Sørsdahl til Kampanje den gangen.

Tore Stangebye sa det slik:

- Jeg tror ikke det er så mye mer å si om dette. Den nye konsernsjefen ønsket å være tettere på driften og ville reorganisere ledelsen. Da var det ikke plass til to toppsjefer. Dermed måtte jeg tre til side. Det er sånn som skjer i næringslivet, sa Stangebye, som ikke la skjul på at han egentlig ønsket å fortsette i Aller Media og Dagbladet.

Etter det Kampanje kjenner til, hadde Stangebye forsøkt å sikre seg mer makt i Aller Media før Dag Sørsdahl var på plass på Hasle. Kilder forteller også at Stangebye selv ønsket  konsernsjefjobben. Stangebye var i flere år sjef i Berner Gruppen, Dagbladets gamle eierkonsern, før Jens P. Heyerdahl solgte Dagbladet til Aller Media i 2013 for rundt 200 millioner kroner.

Andre tider: I april 2015 ble Allerhuset offisielt åpnet på Hasle i Oslo. Her er styremedlem Jan Lindh, styreleder Erik Aller,  daværende Se og Hør-redaktør og konserndirektør Ellen Arnstad, konserndirektør Rolf Hanche-Olsen, Dagbladet-redaktør John Arne Markussen, daværende Aller Media-sjef Roger Hansen, daværende konserndirektør Tore Stangebye og styremedlem Niels Steffen Henriksen. Foto: Eivor Eriksen.

Nye folk inn i ledelsen
Samtidig med at Stangebye forsvant fra Aller Media, ble Ellen Arnstad konsernredaktør med printansvar i Aller Media, daværende administrerende direktør Stephan Granhaug i Sol rykket opp til stillingen som ny digitaldirektør i Aller Media, og sjefredaktør John Arne Markussen i Dagbladet tok plass i konsernledergruppen.

Aller Medias konsernledelse består i dag av: Dag Sørsdahl, administrerende direktør i Aller Media, og konsernsjef i Aller Media-konsern, Ingrid Skogrand, konserndirektør for kvinne/tema, Stephan Granhaug, digitaldirektør, Hanne Haugsgjerd, HR-direktør, Bente Klemetsdal, salgs- og markedsdirektør, Anette Nordskog, økonomidirektør, John Arne Markussen, administrerende direktør og sjefredaktør i Dagbladet, og Rolf Hanche-Olsen, konserndirektør for andre områder.

Kun to fra Roger Hansens regime sitter fortsatt i ledergruppen, Hanne Haugsgjerd og Rolf Hanche-Olsen. Hanche-Olsen, som har regissert en rekke oppkjøp de siste årene, er den eneste gjenværende konserndirektøren fra tiden før Aller Media kjøpte Dagbladet. Den gang ble Aller Media styrt av kvartetten Roger Hansen, Tore Sannum, Ellen Arnstad og Rolf Hanche-Olsen.

Sannum bekreftet sin avgang overfor Kampanje i Dag Sørsdahls første uke på jobb. Han satt i konsernledelsen fra 2008 til 2014.

Les mer: Sannum forlater Aller Media

Les mer: Aller Media på vei mot to milliarder

Arnstad om maktkamp: - Mediebransjen full av rykter