- Var aldri planen å selge MTGs tv-kanaler i Norden

Anders Jensen fra MTG blir nestkommanderende i den nye mediegiganten.

Publisert / Oppdater

Christian Carlsen

TV3-eier Modern Times Group tok i forrige uke et stort skritt i transformasjonen av konsernet, som har endret MTG-skipets kurs fra å være et klassisk tv-konsern til å bli et globalt, digitalt underholdningskonsern.

Det skjer med meldingen om at den nordiske tv-virksomheten fusjoneres med TDC. Handelen verdsetter MTGs nordiske tv-forretning til 19,5 milliarder norske kroner og ble finansiert gjennom 309 millioner aksjer i TDC og 3,3 milliarder i kontanter samt en andel av TDCs utbytte for 2018. Etter dette vil MTG eie 28 prosent av TDC. Salget av den nordiske tv-virksomheten til TDC kommer i kjølvannet av de siste årene med salg av tv-selskaper i blant annet Baltikum, Tsjekkia og Ukrainia. Pengene fra disse salgene er brukt til å bygge opp den digitale forretningen MTGx som hviler på tre pillarer: esport, gaming og videonettverk. Salget af den nordiske tv-virksomheten markerer et entydig farvel til den klassiske tv-forretningen for MTG på konsernnivå. Det medgir Anders Jensen, visedirektør i MTG og etter planen ny nestkommanderende det nye og fusjonerte selskapet.

- MTG som en gruppe endrer seg. Men vi tror tiden er inne for å være en del av konsolideringen samtidig som vi driver nye ting frem. Det gjør vi med dette, sier Anders Jensen i et intervju med danske MediaWatch.

Ville ikke selge i biter

Et salg av den nordiske tv-virksomheten ble for litt over et år siden satt i scene av det svenske medienettstedet Resumé. Ifølge Resumé overveide MTG å selge tv-kanalene, men beholde betal-tv-delen som Viasat og Viaplay er en del av.

Den fortellingen avviste MTGs toppsjef Jørgen Madsen Lindemann ved flere anledninger. Men selv om MTG altså selger ut den samlede nordiske tv-virksomheten, avviser Anders Jensen at MTG har endret holdning eller strategi.

- Det har aldri vært planen å selge den nordiske tv-virksomheten, men finne et nytt hjem til den. Vi selger jo ikke, men går inn som en storaksjonær i det nye selskapet, sier Jensen og fortsetter

- Vi har tidligere sagt at vi ikke vil selge forretningen i biter, altså enten free-tv, pay-tv eller Viaplay. Men nå selger vi det hele og ferdigstiller transformasjonen fra en tradisjonell kringkaster til et globalt underholdningskonsern.

Mer dempet TV 2-interesse

Tiden er altså inne for konsolidering, mener MTG. En slik konsolidering har selskapet luftet interesse for tidligere gjennom et oppkjøp av statseide TV2 som VLAK-regjeringen (den danske regjeringskoalisjonen, red.anm.) har en ambisjon om å selge.

Men hva gjelder danske TV2, har pipa fått en annen og mer dempet lyd fra MTG. På spørsmål fra Mediawatch om interessen for TV2 er intakt etter den store nyheten om fusjonen fra sist uke, sier Anders Jensen:

- Det er for tidlig å si. Vi er veldig glad i vår portefølje i Danmark. Hvis eller når en stor aktør som TV2 kommer i spill, vil vi se på om det ligger noen oppsider i det. Det er ikke sikkert at det er tilfelle. Det kan også være at det er bedre å fortsette på egen hånd, sier han.

- Dette er nye ord, da dere tidligere har vært veldig åpne om MTGs interesse?

- Ja, men denne situasjonen setter det i en ny kontekst. Så mens vi fortsatt er interesserte vil vi gjerne se på alle mulighetene fremover også, enten det er et kjøp av TV2 eller fortsette på egenhånd, sier Anders Jensen.

Den store milliardhandelene fra torsdag i forrige uke er betinget av både aksjonærenes og konkurransemyndighetenes godkjennelse. Partene forventer at handelen kan gjennomføres i fjerde kvartal av 2018. Det fusjonerte selskapet vil ha en samlet omsetning på rundt 40 milliarder norske kroner og der TDC tegner seg for to tredjedeler. 

- Var aldri planen å selge MTGs tv-kanaler i Norden